Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Руснаци и "фондове лешояди" са основните купувачи на бизнеси в България

2009-12-08   |  Лили Границка, dnevnik.bg

Руснаци и "фондове лешояди", листвани на щатската и лондонската борси, са основните купувачи на закъсали компании в България. Това показват наблюденията на пазара на българския портал www.businessforsale.bg, коментира управляващият директор Никола Стоянов. Сайтът е собственост на компанията "Бългериан Пропъртис".

Руските купувачи търсят основно предприятия в сферата на леката промишленост и хотели. Те искат да купят текстилни и мебелни фабрики, в които да изнесат производството си за да могат да продават продукцията си в страните от Европейския съюз, посочи Стоянов. По думите му те вече имат реализирани сделки с руски инвеститори.

"Фондовете лешояди" се насочват основно към силно стресирани активи, като прилагат агресивен подход на изкупуване почти на безценица, коментира Стоянов. По думите му характерното за тези фондове е, че не плащат с пари. Те предпочитат да покрият задълженията на компанията към банките кредитори и да дадат премия на собственика във вид на акции от фонда, които ако той желае може да продаде на борсата, обясни Стоянов.

Този тип инвеститори са насочили интереса си към хотелския бизнес, където има доста закъсали проекти. На сайта са публикувани общо 44 обяви за хотели. С най-висока цена от 15.9 млн. евро е разработен хотел в близост до плажа на Созопол. До сега обаче компанията все още няма реализирана делка с такъв фонд, като основната причина е, че българските предприемачи не са готови да се разделят със собствеността си без да получат пари в брой, коментира Стоянов.

В началото на кризата е имало интерес и от компании от Обединените арабски емирства към казина, 5 звездни хотели и увеселителни заведения, но до конкретни сделки не се е стигнало, уточни Стоянов. Той посочи, че интерес има към фирми в сферата на медицината, като те се купуват от стратегически инвеститори, които разширяват портфолиото си.

Най-голям интерес за покупка има към компании за производство на екоенергия, но предлагане на пазара няма. Никой не продава такъв бизнес, защото България има голям потенциал за развитие, защото все още не е достигнала квотите за екологични енергоизточници, посочи Стоянов. Според него интересен факт е, че доскорошните предприемачи във ваканционни имоти са пренасочили бизнеса си към изграждането на ветрогенераторни паркове и фотоволтаични панелни пакрове.

Манипулирането на финансовите отчети на компанията с цел спестяване на данъци и неплащане на осигуровки е основната грешка, която правят българските предприемачи, констатира Стоянов. По думите му чуждите инвеститори преди да купят една компания изисквали допълнителна информация дали тя е укривала данъци, дали собствениците й са криминално проявени. При наличие на съмнителни обстоятелства това ги отказвало от сделка, посочи Стоянов.

В момента на www.businessforsale.bg има качени около 200 обяви за продажба на бизнеси. Част от продавачите обаче не желаят да се афишират и техните обяви не са публикувани в интернет, посочи Стоянов. Сред обявените за продажба са цех за прoизводство на алкохол в Златица за 320 хил. евро, компания за производство на облекло край Дупница с дългосрочен договор за облекло за европейския пазар за близо 1 млн. евро. Ферми край Видин може да се купят за 8500 и 15 000 евро. Птицеферма край Плевен струва 2 млн. евро, а Клиника за пластична хирургия в центъра на града е обявена за 1 млн. евро.

www.BusinessForSale.BG

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване