Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Сделки във високия ценови сегмент маркираха имотния пазар през ноември

2009-12-11   |  news.expert.bg

Сделки предимно във високия сегмент за цени от 100 000 евро нагоре преобладаваха на имотния пазар през ноември 2009 г., показва анализът на агенцията за недвижими имоти Бългериан пропертис за месеца.

В София през ноември се купуваха апартаменти над 100 кв.м. на цени между 100 и 250 000 евро със средна цена на кв. м. около 1100 евро, дават пример оттам.

Това е пълна противоположност на октомври, когато се купуваха по-малки апартаменти в София, на цени между 55 и 65000 евро за около 800 евро на кв.м. Тази тенденция важи и за Варна, където обаче и през ноември имаше сделки и в ниския сегмент – около 20-30 000 евро.

Изминалият месец беше по-динамичен, отколкото се очакваше. Общо реализираните сделки на компанията в страната са само с 15% по-малко от тези през октомври. Това е по-различен резултат от изминали години, когато спадът в броя на новите сделки след октомври винаги е бил доста по-голям, се посочва в анализа.

За цялата страна през 2009 г. важи тенденцията на сключване на сделки в най-ниския и в най-високия пазарен сегмент. Рядкост продължават да бъдат сделките с имоти от среден клас.

Реализираните през ноември наеми на жилищни имоти в София следват същата тенденция като продажбите – предпочитани са по-скъпи апартаменти за разлика от октомври, когато наеманите апартаменти бяха на 25% по-ниски нива от тези през ноемрви. За Варна ситуацията е по-различна – през ноември се наемаха по-евтини апартаменти спрямо месец по-рано.

Друго важно събитие за пазара на имоти през ноември е, че броят на реализираните сделки за първи път през 2009 е по-голям от същия месец на 2008 г. През 11.2009 са реализирани от нашата компания близо 38% повече сделки от 11.2008 г. От една страна това е разбираемо, тъй като през ноември 2008 г. кризата беше вече факт и пазарът беше навлязъл в период на продължителен спад. От друга страна обаче, можем да кажем, че може би имаме признаци на стабилизация на имотния пазар, тъй като броят на реализираните сделки през втората половина на 2009 г. на месечна основа се запазва относително стабилен.

Важно е да се каже, че изненадващо през ноември има раздвижване и при морските ваканционни имоти, което не е типично за зимния сезон през изминалите години. Сключени са сделки, както по северното, така и по Южното Черноморие отново с много евтини и със скъпи имоти.

Втората по значимост група купувачи след българските продължават да бъдат британците, следвани от руснаци и рускоговорящи клиенти. Освен тях, сделки се сключват с голямо разнообразие от националности – гърци, словаци, чехи, немци, кипърци, италианци, дори австралийци, американци и южноафриканци.

Най-важните събития на пазара през 2009 г., една година след началото на кризата:

• 40% спад в обема на сделките в страната за периода 1-11.2009 г. спрямо същия период на 2008 г.
• 32% спад в средните цени на реализираните сделки с жилищни имоти в София за 2009 г. до края на ноември спрямо 2008 г. (65400 евро за 2009 спрямо 96200 евро за 2008 г)
• 13% спад в наемните цени на жилищните имоти в София (за периода 1-11.2009 спрямо 2008 г.) и задържане на нивата от 2008 г. във Варна
30% спад в наемните нива на търговските имоти (офиси и магазини) в София и Варна
• Над 50% спад в цените на апартаментите в Банско и 30% спад на цените на апартаментите в Слънчев бряг.
• 35% спад в средните цени на селските имоти в страната за периода 1-11.2009 спрямо 2008
• увеличаващ се брой оферти на имоти с намалени цени.

Тенденциите през 2010 г.

През последната 1 година поради бързо задълбочаващата се икономическа криза и шока, който хората изживяха поради несигурността за доходите си, много от сделките с имоти не се случиха. Голямата част от потенциалните купувачи на имоти отложиха намеренията си за покупки на имоти за бъдещ прериод. Ако продължават добрите новини за излизане от кризата, които чуваме все по-често напоследък, и ако се възвърне спокойствието на хората, голяма част от тези отложени покупки ще започнат да се случват през 2010 г.

Имотният пазар следва пряко развитието на икономиката на страната и съответно, когато икономиката започне да излиза от кризата, тогава и имотният пазар ще започне да се възстановява. Тъй като голяма част от сделките с имоти се сключват със средства от външни за страната ни източници – чуждестранни купувачи, българи, които работят в чужбина и т.н., възможно е възтановяването на имотния пазар да изпревари с няколко месеца същинското икономичестко възстановяване на страната ни.

По прогноза на финансовия министър Симеон Дянков икономическото възстановяване ще започне от месец май 2010. Т.е. може би ни очаква още минимум половин година на спадащи цени и малък обем от сделки. Ще продължи да протича процес на корекция на офертните цени, за да стигнат до нивата на реално сключваните сделки, като това е пазарен механизъм на саморегулация.

Колкото по-бързо се установят пазарни нива на цените на имотите, толкова по-бързо ще започне да се увеличава обема на реализирани покупко-продажби.

Възстановяването на пазара ще дойде първо по отношение на увеличение на броя сделки, предимно качествени имоти в София и Варна, а едва след това по отношение на нарастване на цените на имотите.

За нарастване не можем да говорим в следващата 1 година, а когато това стане, цените ще се увеличават плавно, съизмеримо с нарастването на БВП на страната.
Накратко казано, през 2010 г. пазарът ще трябва да приключи процеса на саморегулация и установяване на пазарни цени, след което около средата на 2010 можем да наблюдаваме плавен ръст в реализираните сделки с имоти.

Важно е да подчертаем, че хората не бива да мислят за пазара на имоти като за нещо рухнало, като за тотален срив. Напротив, имотен пазар ще има винаги, но няма да преживеем този скокообразен ръст и това стресово нарастване на цените от периода на бума. Пазарът е спокоен, дава своите добри възможности поради по-разумните цени и по-доброто предлагане на качествени имоти. Всеки, който има интерес и възможност да закупи имот, може спокойно и информирано, а от 2010 г. и много по-добре регулирано надяваме се, да го направи.

Апартаменти в София на цени под 800 евро на кв.м.

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ


  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване