Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

За 10 години броят на жилищата в България е нараснал с 5.4%

2011-10-18   |  Пари, бр.195, 18.10.11

Докато населението на България е намаляло със 7%, броят на жилищата в страната е нараснал с 5.4% спрямо преброяването от 2001 г. От 3 688 802 през 2001 г. жилищата са вече 3 887 076 през 2011 г.

Повече жилища и no-малко население

“Още тук проличава разминаването между демографските тенденции и жилищния пазар. Все пак следва да се отбележи и че нарастването на жилищния фонд е сравнително малък процент на фона на бума, който изживя имотният пазар през изминалото десетилетие, и на фона на нарастванията, измерени при предишни преброявания. Например през 90-те години броят на жилищата е нараснал с 20%”, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на Бългериан Пропертис. Най-голямо увеличение на броя на жилищата за периода 2001-2011 г. има в областите Бургас и Варна. "Това се дължи както на активното строителство в самите областни градове, така и на масовото строителство на ваканционни жилища, които бяха изградени в прилежащите курортни градове в тези области", пише в анализ на Бългериан Пропертис.

Скокообразното нарастване е останало в миналото

ОТ данните от минали преброявания на населението и жилищния фонд в България се вижда, че от 1965 г., откогато датират първите данни на Националния статистически институт, броят на жилищата непрекъснато нараства. През 1975 г. те се увеличават с 20% спрямо 1965 г., а през следващите 10 години (до 1985 г.) с още 15%. През тези години и населението бележи положителен прираст - съответно 6 и 2%, което обяснява и нарастващата нужда от строителство на нови жилища.

При преброяването от 1992 г. се установява, че има забавяне на темпа на нарастване на жилищния фонд до 6.5%. В същото време населението има отрицателен естествен прираст -5.15%. Отрицателният прираст на населението продължава и през следващите вече близо 20 години, а същевременно броят на жилищата продължава да нараства. Това разминаване се обяснява с интереса за покупка на имот за инвестиция и тенденцията на нарастване на цените на имотите, пише в анализа на Бългериан Пропертис.

Резултат - живот нашироко

Данните на НСИ показват още, че наред с намаляването на населението процесът на нарастване на жилищния фонд е довел до намаляване броя на обитателите на 1 жилище от близо 4 човека през 1965 г. до 1.9 човека в жилище през 2011 г. Процентът на собственост на жилищата в България е 97.5%. Той е доста по-висок от този в другите европейски страни. Там той варира между 50 и 80%.

Получете пълния анализ на BULGARIAN PROPERTIES на електронната си поща

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване