Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

България остава невредима от глобалната кредитна криза

2007-11-13   |  Пари, бр. 218, 13.11.07, с. 10

В много части на света собствениците на жилища имат причина да се страхуват от кредитната криза, която връхлетя света. В България обаче не е така. Благодарение на инвестициите на източноевропейци и нарасналия брой местни купувачи пазарът на недвижими имоти в страната показва неочаквана издръжливост.

Глобалната кредитна криза имаше най-силен отзвук в САЩ и Великобритания, затова и пазарът на имоти в България през последните 6 месеца беше движен най-вече от инвеститори от Русия, Румъния, Полша и Украйна. Руснаците и други източноевропейци, които пълнeха хотелите по Българското Черноморие по време на комунистическата ера, сега се завръщат като купувачи на ваканционни къщи.

Според брокерите продажбите на източноевропейци, независимо дали става въпрос за по-евтини апартаменти, или за скъпи вили в затворени комплекси, са показали значителен ръст тази година. Интересът на другите чуждестранни инвеститори също продължава да е голям, тъй като цените на имотите в България остават най-ниските в ЕС. Цените в големите черноморски курорти, които се удвоиха само за няколко години, започнаха бавно да падат дори и преди кредитното сътресение. Причина за това е прекалено голямото предлагане и бавното подобряване на инфраструктурата.

Високият икономически ръст на България обаче увеличи доходите на работещите в частния сектор и направи ипотеките по-достъпни. По данни на БНБ покупките на имоти през първите 8 месеца на годината възлизат на 1.16 млрд. EUR, което е равно на около 35% от чуждестранните директни инвестиции след присъединяването на България към ЕС. Предлагането на жилища нараства бързо, но и търсенето продължава да е високо, като цените на имотите са се увеличили с 13-18% тази година.

  Още новини

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024
Фирмени
Брокери на месец април 2024

Пролетта е тук и с нея идват нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Март месец донесе поредица от сделки и затвърди активността на пазара, което ни позволи да приключим успешно първото тримесечие на годината. Видяхме значително движение не само в големите градове, но и в любимите ни морски и ски курорти. Също така, сезонът за покупка на селски къщи е в разгара си, добавяйки ...

02 Април, 2024

Изпратете запитване