Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

ЕС си купи сграда в центъра на София

2011-03-08   |  www.investor.bg, 08.03.2011

Европейските институции ще се преместят в нова сграда в София, след като бюджетната комисия на Европейския парламент разреши подписването на нотариалната сделка, показва прессъобщение на прес офиса на евродепутата Ивайло Калфин.

Новата „Европейска къща” се намира на ул. „Георги Раковски” 124, недалеч от пл. „Славейков”, в нов седеметажен бизнес център. Сградата на снимката е собственост на Фонд Имоти АДСИЦ (предишно име Бенчмарк фонд имоти АДСИЦ).

В сериозни преговори сме с представителствата на ЕК и ЕП у нас, но към момента нямаме окончателно потвърждение за параметри на сделката, заяви за Investor.bg, изпълнителният директор на Фонд Имоти АДСИЦ, Веселин Генчев. Очаква се покупката да бъде извършена до края на март като договорната цена е 9 млн. евро, се казва в информацията.

Срещу тази сума евроинституциите ще се сдобият с имот от малко над 2 523 квадратни метра, с офиси, приемни помещения и подземен паркинг. От данните за квадратурата, която ще придобият органите на ЕС става ясно, че средната цена на кв. метър е 3 567 евро.

Според сайтa на Фонд имоти АДСИЦ търговско-административна сграда с обща разгърната застроена площ 4 662 кв.м. Тя включва подземен паркинг на две нива с обща площ 801 кв. м., три нива търговски площи с 1 215 кв.м. и офис площи за 2 646 кв.м. В новата сграда ще се поместят представителствата на парламента и на Европейската комисия. В нея ще има кабинети за евродепутатите и за еврокомисарите, посещаващи страната. Ако сделката приключи успешно, това ще е първата сграда с подобен размер, продадена в София през последната година, се казва в прессъобщението.

80% от собствеността върху имота ще е на Европейския парламент, а оставащите – на притежателя на сградата, която се е намирала на мястото, частно лице. Европейската комисия на годишни вноски ще възстанови 60% от сумата, която ще плати парламентът.

Инвеститорът на бизнес центъра ще довърши работите по вътрешността на сградата до средата на септември, след което ще стане възможно настаняването на представителствата на двете европейски институции, става ясно от справка предоставена на членовете на бюджетната комисия на Европейския парламент.

В момента те наемат 1518 кв. м. офиси в сградата на британското посолство на ул. „Московска” 9. Освен, че са недостатъчни за служителите, тези помещения са труднодостъпни поради ограничения достъп до дипломатическото представителство.

Европейският парламент пусна обява за покупка на недвижим имот в София през август 2009 г. На нея са отговорили 22 инвеститори, сред които са избрани 7. Бизнесцентърът „Раковски” е бил предпочетен заради централното си разположение, подходящия размер, както и заради откритостта му, която ще позволи Европейската къща да бъде посещавана от повече граждани. Модерната архитектура, привличаща окото, също е изтъкната сред мотивите за избора, се казва в прессъобщението.

  Още новини

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване