Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Къщите ни с една пета по-евтини

2009-07-24   |  Светослав Метанов, Труд, бр. 200, 24.07.09

Точно с 21,9 на сто са поевтинели домовете на българите през последната година. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ), обявени вчера. Икономическата криза е “изяла” по над 300 лева от всеки квадратен метър имот на нашенеца, сочи изследването.

В периода април-юни 2009 г. средната цена на жилищата у нас е била 1074,98 лева. Цените са паднали във всички градове.

Данните са на база реално сключени сделки за апартаменти в областните центрове на страната.

Само през последните три месеца цените на имотите са паднали с 9,7%, сочат данните на НСИ.

Шампион по най-скъпи апартаменти продължава да е Варна. Средната пазарна цена на квадратен метър в Морската столица е 1827,00 лв. На второ място е София с 1745,00 лв./кв. м, а на трето - Бургас (1471,67 лв./кв. м). Най-ниска средна цена е отчетена в Кюстендил - едва 540,85 лв./кв. м. Във Видин, Кърджали и Силистра квадратният метър се търгува за по-малко от 700 лева, а в Софийска област - под 600 лева, сочат данните на НСИ.

През второто тримесечие на 2009 г. спрямо периода януари - март най- силно са поевтинели домовете в Русе и Враца - съответно с 14,4% и 14,3%. В Пловдив спадът е с 14,1%, в Бургас - с 12,3%, в Плевен - с 12,2%, а в столицата - с 11,9%.

Единствените градове, в които цените се запазват относително стабилни през последното тримесечие, са Хасково, Ямбол и Благоевград. В трите областни центъра спадът в цените е по-малко от един процент.

Според новите данни на НСИ цените на жилищата в Плевен вече са паднали под 1000 лева за първи път от доста време насам. Стара Загора и Пловдив също са на път да слязат под това ниво и вероятно това ще се случи през третото тримесечие на т. г. Традиционно през летните месеци сделките с имоти са малко и цените падат. Според експертите по сделки с недвижимости раздвижване на пазара може да се очаква чак в края на годината, и то само ако се появят признаци за стабилизиране на икономиката.

Спадът в цените на имотите вече е факт

Разгледайте нашите НАЙ-ИЗГОДНИ ОФЕРТИ

Разгледайте нашите ИМОТИ С НАМАЛЕНИ ЦЕНИ

  Още новини

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване