Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Инвеститори търсят поземлени имоти в по-малките планински села

2007-11-05   |  Sofiaecho.com, 02.11.07

Според последния доклад на Oxford Business Group, представен на 30 октомври, българските планински курорти са привлекли повече внимание от страна на чуждестранните клиенти в сравнение с които и да е други курорти в България през 2006 г. Черноморските курорти като Албена, Златни пясъци и Слънчев бряг са бил по-малко привлекателни от гледна точка на ваканционните имоти, тъй като тези места се смятат за доходни само през летния сезон.

През последните няколко години в Банско се наблюдава невероятен строителен бум. Почти ежедневно се появяват нови проекти, които променят необратимо пейзажа. Някои експерти на недвижими имоти предричат, че Банско е променено завинаги, т.е. то никога няма да е онзи чаровен и привлекателен курорт, който е бил някога.

Това, обаче, не спира собствениците да предлагат земята си за продажба. В момента има около 400 поземлени имота за продан в района, като цените им варират от 40 до 210 евро за квадратен метър. Собствениците на имоти близо до ски лифта или до центъра на града не цитират твърда цена, а по скоро предлагат такава „по споразумение” с цел да могат да се спазарят за по-изгодна оферта. Понастоящем дори имотите, разположени в не толкова търсените райони, се предлагат с подобна оферта.

Земите, разположени на около 1-2 километра от Банско, се продават на най-ниски цени (от 50 до 100 евро на кв.м.). Местностите „Овиначе” и „Котечкото” са най-скъпите райони с цени над 200 евро на квадратен метър. Те се смятат за най-скъпите в околността.

Пампорово се нарежда на второ място от гледна точка на продажбата на земи. Според статистиката на IMOT.BG на пазара има около 300 поземлени имота. Цените са два пъти по-ниски от тези в Банско, като започват от 15 евро на квадратен метър. Голяма част от предлаганите поземлени имоти са в процес на получаване на подробни планове за райониране – те се продават за 50 евро на кв.м.

Само допреди няколко години области като Баня, Говедарци, Самоков, Стойките и Чепеларе не се радваха на голяма известност. През последните 18 месеца се наблюдава интересна тенденция – инвеститорите насочват интереса си от по-големите към по-малките села. В момента в тази категория има публикувани между 70 и 100 оферти, където цената варира от 20 до 70 евро. Нещо много характерно за гореспоменатите райони е, че в тях се оферират не само поземлени имоти в самите селца, но също така и обработваема земя.

Анализатори смятат, че цените в тези селища ще нарастват постепенно. Стойността им ще зависи преди всичко от скоростта, с която комплексите ще бъдат изграждани, а не от цялостното нарастване на цените на имотите.

  Още новини

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване