Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Вноската за ипотека - до 50% от дохода

2011-07-29   |  Труд, 28.07.11

Ипотечното кредитиране излиза от кризата, твърдят повечето банкери в България. Раздвижването на банковия сектор започна именно от жилищните кредити. Според последните данни пазарът на недвижими имоти също се активизира. Засега банките опипват предимно с промоции. Все още няма трайна тенденция за спад на лихвите. Но как клиентите да се ориентират в морето от оферти за ипотечен заем?

Има няколко прости правила, които кандидатите за ново жилище трябва да знаят. На първо място всеки кредитоискател трябва да се стреми да си осигури колкото е възможно по-голямо самоучастие при покупката на нов дом. Поне 20 на сто от сумата трябва да е от собствени средства. Заради кризата и срива на жилищния пазар банките са много предпазливи и често клиентът получава одобрение за по-малка сума от желаната. Вноската по кредита не трябва да застрашава обичайните месечни разходи на домакинството. Добре е тя да не отнема повече от 50 на сто от семейния доход. В Западна Европа, където задлъжнялостта на населението е доста по-го¬ляма, дори се препоръчва кредитната вноска да е между 30-40 на сто.

Все повече хора разбират, че лихвеният процент по кредита не е единственият важен показател. Затова трябва да се взема под внимание годишният процент на разходите (ГПР), който отразява лихвата, плюс всички останали такси, които банката ще ви начисли. Ако сте избрали промоционално предложение за банков кредит, интересувайте се каква ще е лихвата след изтичането на първоначалния период с фиксирана лихва.

По принцип банките в България не предлагат кредити с фиксирана лихва за целия период на изплащане. Ако въведем такива продукти, те ще са твърде скъпи, твърдят банкери. Плаваща лихва означава, че тя може да се променя в зависимост от пазарната конюнктура. Затова трябва да се обърне сериозно внимание на лихвената политика на банката и да се проследи дали тя често променя процентите си. Това ще даде възможност на клиента да знае кога може да очаква нови вноски и да преструктурира бюджета на домакинството предварително.

Все пак, ако се стигне до подобна ситуация, кредитополучателят трябва да е наясно с наказателните лихви при просрочие и наличието на други такси и комисиони. Това отново ще спести неприятни изненади. Добре е основният кредитополучател да има застраховка „Живот". В кризата банките започнаха да предлагат към кредитите и застраховка срещу безработица. Така дори да не получавате заплата, заемът ще бъде обслужван.

Банките задържат лихвите на заемите

Голям брой промоции за жилищни кредити изтекоха през юни и почти всички от тях бяха продължени, коментират консултантите от сайта „Моите пари". Запазването на условията, от една страна, е положителен процес, но от друга - потвърждава тенденцията на задържане от края на 2010 г. След вдигането на лихвените равнища с началото на кризата през 2010 г. започна подобряване на условията по жилищните заеми. Още в края на същата година обаче процесите се забавиха и цената на заемите е почти без изменение вече 8 месеца. Според статистиката на БНБ през юни средният лихвен процент по жилищните кредити в левове е 8,35, а в евро - 7,92%.

Поискайте кредитен сертификат

Често хората пристъпват към покупка на жилище без да са наясно каква сума могат да вземат, така че семейният им бюджет да издържи. Консултанти в банките могат да ви помогнат да пресметнете какъв доход ви е необходим, за да покривате месечните си разходи.

Експерти съветват да поискате т. нар. кредитен сертификат. Той удостоверява каква сума може да получи семейството още преди да започне да търси подходящ имот. Специалистите препоръчват да се направи списък с месечните приходи и разходи за автомобил, храна, кредитни карти, застраховки и др. Не забравяйте да планирате и по-големите плащания като отпуски и данъци.

При покупката на нов дом не трябва да се правят неприемливи компромиси, съветват банкери. Купувачите на първи имот често трябва да правят избор между местоположение, етаж, разпределение на жилището, голяма, малка или никаква тераса и т.н. Едно чудесно жилище може да се окаже на шумна улица или в квартал, където все още няма добър градски транспорт. Затова е добре преди покупката семейството да направи списък с характеристиките, на които наистина държи.

Прочетете повече за ипотечните кредити

  Още новини

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване