Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

България: слънце, море и планини

2007-06-27   |  „ДайдЖест недвижимости" чрез сп. "Индекс имоти", 19 юни 2007

Наскоро представител на българското Национално сдружение „Недвижими имо­ти" спомена в радиоинтервю, че нефтени компании от Русия, Велико­британия и Израел проявяват инте­рес за строителство на жилищни комплекси от затворен тип в бли­зост до Варна. По думите му в покрайнините на града се изграждат пет комплекса, които ще се използ­ват от тези компании, а освен на­шествието по Черноморието неф­тените инвеститори проявяват ин­терес към планинския курорт Пампорово и към живописните села Арбанаси и Боженци.

Петролните корпорации са малка част от чужденците, които в по­следно време имат интереси в Бъл­гария, писа по този повод руското списание ,Дайджест недвижимости". Търсенето е много разнообраз­но, и то не само за затворените жи­лищни комплекси. Като цяло геогра­фията на чуждестранните купувачи в страната е много широка, анали­зира изданието.

Психологическият Комфорт +28 градуса

Наскоро в един интернет сайт бе пусната анкета, в която на участниците се задава въпросът защо биха купили недвижим имот в България. Някои от вариантите за отговор включваха бизнес в България, това, че стра­ната е вече в Европейския съюз и е удобно да се пътува от нея из Европа, изгодна е и засега все още не много скъпа инвестиция и др. Но без­спорният номер едно е отговорът: „Страната ми харесва - има слънце, море и планини”.

Това ни кара да се замислим дали не е дошло времето, когато цената няма да е най-важният фактор при вземането на решение за инвестиране, пише списанието.

България има много природни преимущества пред своите конкуренти най-вече пред горещото Средиземно­морие. Климатът е много по-мек. Лятото температурата на възду­ха рядко се качва над +28 градуса по Целзий. Затова пък водата се загрява до 25 градуса над нулата. Прибавете към това и екологично чисто море и почти идеално пясъчно дъно.

През зимата географското разположение на България осигурява на планинските курорти стабилна снежна покривка.

Последната суха зима много ски курорти във Франция, Австрия и Швейцария не успяха да открият сезона, докато българските Пампорово и Боровец работеха на максимални обороти, а управата на Банско (което авторитетният германски Вестник Die Zeit определи като най-значимия зимен курорт в Източна Европа) заяви, че тази година град­чето е приело един милион турис­ти.

Не е маловажно, че българи и рус­наци изповядват една вяра. Общото минало на двата народа позволява да се говори на един език и в прекия, и в преносния смисъл.

Точно затова България остава една от най-търсените дестинации на руския туристически пазар, а и на пазара на недвижими имоти, към който все повече поглежда руският инвеститор.

Постоянно растящи цени

Доскоро на руския пазар българската дестинация се характеризираше като икономична. Но днес меч­тата за евтина България е нереал­на. На мястото на думата иконо­мична идва по-точната изгодна.

На фона на лудото изкупуване на различни недвижими имоти, годни за живеене, отдаване под наем, с търговско предназначение или в бъде­ще за препродажба цените продъл­жават да скачат (за последните 5-6 години в отделните областни центрове скокът е 150-200%, а в някои достигат и 350%).

Ръстът на цените ще продължава и след като страната вече е в ЕС. Например ВВС наскоро цити­ра британски анализатори да казват, че в България цените на земи­те ще скочат почти 10 пъти и това ще се дължи на измененията в българското законодателство в съответствие на европейските изисквания и норми, следователно сега е най-удобният момент за закупуване на земи.

Увеличението на цените на недвижими имоти за 2006 г. беше средно 8-15%, за 2007 г. се очаква да е 20%.

В София по данни на консултантската компания Соlliers International жилищата не поскъпват толкова драстично, но в някои недотам известни места, които изведнъж придобиват голяма популярност в ка­чеството си на курорт или балнеоложки център, стойностите в те­чение на няколко месеца скачат в пъти.

Въпреки това българското съот­ношение евро на квадратен метър не шокира никого. Според скорошно изследване на международната ком­пания „Ера" (ЕRА Real Estate) цените в София са най-ниските от европейските столици. Апартамент с две спални с площ 85 кв.м струва около 78 хил. евро, докато в Берлин е 180 хил. евро, в Лисабон - 185 хил. евро, във Виена - 231 хил. евро, в Мадрид - 357хил. евро и т.н.

Общността на чуждите инвеститори


Първите места в класацията на чуждите инвеститори в България се заемат от ирландци и британци, придобили голям опит в инвестира­нето в недвижими имоти в Испания, Португалия, Чехия и Кипър. Част от анализаторите предполагат, че 50% от сделките с недвижими имоти в България с чуждестранно учас­тие се падат на британците. А ако вярваме на анкета, проведена от агенцията „Макантъни риълти (МRI Overseas Property), 13% от англичаните са готови да инвестират в новоприсъединените към ЕС Румъния и България.

През 2001 г. чужденците са вложили в български имоти около 14 млн. евро, към края на 2005 сумата е пораснала на 320 млн. евро. За изминалата 2006 г. специалистите казват, че общите инвестиции в недвижими имоти са 10 млрд. евро, от които 2,5 млрд. евро се падат на чуждестранните граждани. И това е при положение, че сделките не се оформят на реалната им стойност, а на данъчна основа.

Чужденците докараха в България не само пари. Благодарение на тях в страната съществено се е увеличил обемът и качеството на строителството и се е вдигнало нивото на предоставяните услуги. Сигурно не всички от десетте хиляди аген­ции за недвижими имоти, работе­щи на територията й, отговарят на международните стандарти, но стремежът към по-качествено обслужване е вече налице.

Появата на големи ваканционни и затворени жилищни комплекси

със собствена инфраструктура е постижение на последните години. По-рано за най-престижни се смя­таха къщи, намиращи се в граници­те на града, а извън града не беше рядкост да се види разкошна вила, до която се разпада друга сграда от времето на социализма. Сега вилна­та зона около София е лукс, какъвто е за Москва Подмосковието.

Има интерес и към стари селски къщи, намиращи се на 10-15 км от морето, в екологично чисти райо­ни. Търсят се и земи, разположени в не толкова известни курортни центрове, но ставащи за застрояване с хотели и ваканционни селища. Също така има интереси и към ми­нералните извори и районите около тях. И това е само малка част от целия пазар за недвижими имоти, от които се интересува чужденецът.

На брега на морето е оживено

Най-търсените места на българския пазар за недвижими имо­ти си остават разработените черноморски градове Бургас и Варна (и техните области с известните ку­рорти Слънчев бряг и Златни пясъци). Не случайно по данните на На­ционалния статистическия инсти­тут на България цените в тези гра­дове са най-високите за страната на квадратен метър. Да бъде лидерството им безспорно, пречи само столицата, където недвижимите имоти са най-скъпи.

През есента на 2006 г. средната цена на квадратен метър в Бълга­рия е била 520 евро, докато в Бур­гас и Варна - съответно 755 евро на 1 кв.м и 820 евро на кв.м.

По-добре от планината е само планина

Второ по популярност направление на пазара за недвижими имоти в България е жилище в планински ку­рорт. По числеността на гостите зимните курорти Пампорово, Боровец, и особено в Банско не отстъпват на летните Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена.

Приватизираните и вече наполо­вина реконструирани Пампорово, Боровец и източноевропейската планинска Мека - Банско, привличат ог­ромен брой чуждестранни инвеститори. Руските са почти последни, но както казва в интервю посланикът на България в Русия Пламен Грозданов (самият той е страстен скиор), и в Банско вече се появяват „руски" селища.

Част от програмата за модерни­зация на курорта е и реализацията на строителни проекти в съседния Разлог. В перспектива тези места трябва да станат една модерна и луксозна курортна зона Разлог-Банско със свои СПА центрове и голф игрища.

Изграждането на нови жилищни сгради е основното направление в развитието на Банско. Само за ми­налата година обемът на строител­ство на жилищните площи в планинските райони на България се е удвоил и основната част се пада на Банско. Съответно и цените плътно се доближават към средноевропейските 1200 - 1400 евро за кв.м за апар­тамент в съвременен ваканционен комплекс.

На село

Руснаците все още не са настро­ени на вълна екологичен туризъм, докато западноевропейците, измъчени от цивилизацията, напълно оценяват неговите предимства. Затова британци, скандинавци, германци и др. активно изкупуват къщи и земи в българските села - ако за руснака 10-15 км от морето е отчайващо да­леч, западноевропеецът няма никакви проблеми.

Любителите на тишината, чис­тия въздух и здравословния начин на живот не са малко, така че в послед­но време селските местности, осо­бено в района на Централния Балкан, Родопите и др., започват да се развиват доста бурно.

Цените на недвижимите имо­ти растат, но не толкова активно. При това започват с доста нисък старт, след като до неотдавна декар земя можеше да се закупи за 50-100 евро.

Инвестиция в здраве

До неотдавна най-привлекателната инвестиция се е смятала тази в разбитите курортни комплекси на морето или в планината, докато сега истинският бум е в сферата на балнеологията.

По концентрация на минерални извори България заема едно от пър­вите места в Европа. Тя има между 500 - 2000 извора, но сега се използ­ват едва 30%, докато останалите търпеливо чакат своите нови ползватели. Освен че са толкова много, изворите са разпръснати из цялата страна, така че инвеститорът има възможност за избор на съчетание на СПА център с море и планина или СПА център със селски и екологичен туризъм.

Както отбелязва председателят на Националната асоциация по бал­неология и туризъм на България Цвети Миланова, „привличането на чуждестранни инвеститори е приори­тет на асоциацията, за който сме отворили и специален отдел. Специалистите от него са готови да предоставят най-пълна информация за състава на минералните води на един или друг източник, състояние­то на инфраструктурата към него и даже помощ при подготовката на нужните документи."

Първооткриватели в сферата на балнеологията са британците и ир­ландците, след които идват гер­манците. Все по-често на сцената се появяват французи и израелци, а също така и руснаци. Така че българските специалисти вече говорят за „здравословен инвестиционен бум".

Офиси

Независимо че развлекателно-търговски комплекси и офис цен­трове се строят навсякъде, главната тежест в сектора остава в София. Столицата, която се опре­деля като център на Балканите, в момента заема първо място в кла­сацията за най-изгодна инвестиция в офиси в Европа. Нуждата от търговски и индустриални имоти в българската столица е много го­ляма, а търсенето засега надхвърля предлагането, докато възвра­щаемостта от инвестициите се оценяват много високо - на 13-15% (според руското издание, а реално - на 7-9% - бел.ред.)

По мнение на анализатори един от ефектите след приемането на България в ЕС ще е в сферата на офис имотите. Ако пазарът сред­но разчита на 20% ст на цени­те, за на кв.м офис площи те мо­гат да скочат до 30-40%, а и повече. Големите световни инвестиционно-строителни компании, в това число и извън Европа, вече са усе­тили този потенциал.

В очакване на инвеститори

Абсолютно всички специалисти, свързани с инвестиционния пазар и пазара за недвижими имоти в Бъл­гария, смятат, че най-ползотворно ще е междурегионалното сътруд­ничество и съответно инвестиране в регионални проекти.

Строителството на туристически обекти в Благоевград и в Гоце Делчев, жилищни и СПА комплекси в Смолянска област, спортно-туристическия център „Перелик" в Родопите, калолечебница на езерото Тузла, планинския спортен комплекс в Берковица са само малка част от проектите, които са предложени на вниманието на чуждестранните, в това число и руски инвеститори.

За това помага и Законът за насърчаване на инвестициите, в рамките на който държавата е готова да отпуска земя за определени проекти, без да провежда търгове.

Вече има и реакция от страна на руски инвеститори. Пример е проектът, финансиран от руската страна, за построяване на вилно селище в село Стойките, близо до родопския курорт Пампорово.

Вижте оферти за недвижими имоти в София.
Вижте оферти за недвижими имоти в района на Бургас.
Вижте оферти за недвижими имоти в района на Варна.
Вижте оферти за недвижими имоти в Пампорово.
Вижте оферти за недвижими имоти в Боровец.
Вижте оферти за недвижими имоти в Банско.
  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване