Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Цените на ваканционните имоти са сринали наполовина спрямо пика от 2008 г.

2012-03-15   |  investor.bg, 15.03.2012

Ваканционните имоти в българските морски и ски курорти са поевтинели с около 50% в сравнение с пика на пазара от 2008 г., показват данни на компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties. Подобен ценови срив в Банско наскоро отчетоха от друга компания в сектора.

Основни играчи на пазара на ваканционни имоти в България остават руските купувачи, посочват от Bulgarian Properties. Руснаците съставляват 40% от чуждестранните купувачи на българския пазар, показват данните на фирмата.

Интересът на руснаците продължава да е съсредоточен върху имоти по крайбрежието. Най-много сделки са се сключвали по Южното Черноморие и най-вече – в Слънчев бряг

През февруари средната офертна цена на апартаментите в курортния комплекс е била 677 евро/кв. м спрямо 853 евро на кв.м. през февруари миналата година. Средната цена, на която се сключват сделки обаче, е около 500 евро, изчисляват експертите.

Миналата година не беше особено успешна за пазара на ваканционни имоти в планинските ни курорти, което задълбочи спада в цените. В резултат от началото на настоящата година се забелязва известно оживление, посочват консултантите.

Средната офертна цена на апартаментите в Банско за февруари 2012 г. e 550 евро на кв.м., а цените започват от около 350 евро на кв.м. От началото на годината сделки в планинското градче се сключват на около 450 евро на кв.м.

Цените на имотите в Боровец се понижиха с 18% през 2011 г.и сега средните офертни цени на апартаментите са на нива около 750-850 евро на кв.м., а до сделки се стига на средна цена около 600 евро на кв.м.

Средната офертна цена в третия голям ски курорт в България - Пампорово - е 750 евро на кв.м.

При селските имоти се забелязва намаляване на обема на реализираните сделки в началото на тази година спрямо началото на миналата, което от компанията отдават на студената зима.

Забелязва се и известно понижение на цените на селските имоти. Средната цена на продадените селски къщи за тази година до момента е 15 500 евро, а миналата година за същия период е била 18 900 евро.

Преобладават сделките с къщи на цени между 10 000 и 20 000 евро, но не липсва интерес и към по-скъпи и годни за обитаване къщи близо до курорти или големи градове.

Данните на компанията показват, че най-голям интерес към закупуване на селски имоти има в областите Бургас, Варна, Добрич, около градовете Велико Търново, Стара Загора и Пловдив, като отново основните купувачи са руснаци.

Експертите отчитат повишаване на качеството на предлаганите в момента селски имоти в сравнение с 5-6 години по-рано. Налице е значително количество ремонтирани и много добре направени и пригодни за живеене селски къщи, чиито цени са близки до ценовите нива от 2006 г.

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване