Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Чуждите инвестиции продължават да намаляват

2011-06-16   |  Пари, бр.112, 16.06.11, с.6

Чуждите инвестиции, които са очаквана глътка въздух за икономиката, продължават да намаляват. За периода януари - април 2011 г. те са отрицателни на -62.5 млн. EUR при увеличение от 378.9 млн. EUR през същия период година по-рано. Само през април те са на минус с 2.8 млн. EUR, а през същия месец на миналата година са се увеличили с 326.2 млн. EUR, показват данните на БНБ. Само за един месец български фирми са изпратили в чужбина 254 млн. EUR. Близо наполовина по-малко -130 млн. EUR, са изтеглили от депозити задграничните компании. На годишна база по този показател има забавяне, показват данните на БНБ.

Вложенията в имоти растат
Привлеченият през януари - април 2011 г. дялов капитал възлиза на 234.7 млн. EUR. Той е по-нисък с 56.2 млн. EUR от дяловия капитал, привлечен през същия период на 2010 г. Постъпленията от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти обаче леко нарастват. Те са 52.1 млн. EUR при 49.9 млн. EUR за януари - април 2010 г. Най-големите нетни преки инвестиции в страната за първите 4 месеца на годината са на Австрия -116 млн. EUR. На второ място е Кипър с 46 млн. EUR, a на трето - Испания с 35.7 млн. EUR.

Плащания към други държави
Нетните плащания към Германия и Великобритания са по над 108. млн. EUR, a за Япония са 50.3 млн. EUR. Отрицателните потоци се дължат основно на нетни плащания по вътрешно-фирмени кредити в съответствие с погасителните планове на предприятията, посочват от БНБ. По предварителни данни преките инвестиции в чужбина за януари - април 2011 г. се увеличават с 24.5 млн. EUR, при увеличение в размер на 38.8 млн. EUR за януари - април 2010 г.

Инвестициите във ВЕИ
„Нормално е едни инвестиции да влизат в страната, а други да излизат. Проблемът е обаче, че навлизащите не се увеличават и са основно във ВЕИ сектора, където има добра нормативна база, гарантираща възвръщаемост на вложенията, и в молове. Липсват обаче производствени инвестиции", коментира заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Според него ниските данъци у нас не може да са единственият стимул, на който да се разчита като предпоставка за чужди инвестиции у нас. „Трябват още инфраструктура, добре работеща съдебна система, както и гаранции за правата на външните инвеститори", допълни Колев.

Той обясни, че регулациите у нас се подобряват, но инвеститорите не са се разбързали да влагат парите си в България заради бюрокрацията, престъпността, корупцията и липсата на добра защита на тяхната собственост. Всички тези проблеми според Колев трябва да се преодолеят, за да има значителен ръст на инвестициите.

В същото време обаче България може да извади ползи от сравнението с Гърция например. „В сравнение с други страни от региона, например на фона на Гърция, страната ни изглежда доста по-добре", коментира заместник-председателят на БСК и допълни: „Макроикономическите ни показатели са доста добри и това може да стане причина за увеличаване на чуждите инвестиции." Според Колев някои фирми може да се изнесат от южната ни съседка и да преместят бизнеса си в България. Той обаче не очаква големи инвестиции извън ВЕИ сектора.

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване