Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

ЕС ще ни пази от жилищни балони

2011-12-19   |  investor.bg, 16.12.2011

Европейската комисия планира да засили контрола над жилищните пазари в опит да предотврати повторни кризи, подобни на тази, която накара ирландското правителство да моли ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) да спасят банките с големи експозиции към пазара на имоти, пише Europolitics.

В процес на разработка са серия от предложения за капиталови изисквания, свързани с ипотечното кредитиране. От средата на декември комисията вече контролира и жилищните цени на някои пазари, което е част от споразумение за повишен надзор върху макроикономическата политика в конкретни членки.

Праг от 6% ценови ръст

Контролът ще се извършва чрез специална система за оценка на дисбаланса в нивата на дълг, инвестициите, заплащането, жилищните цени, както и други показатели в дадена икономика, които ще бъдат оценявани на определен период.

Системата ще маркира с „предупреждение“ ценови ръст от над 6% на годишна база. Комисията може да започне разследване ако цените растат с по-високи от определени темпове, особено ако това е съпроводено от други предупредителни показатели като висок кредитен ръст или големи задължения в частния сектор.

За оценката на ситуацията на пазара ще бъдат разглеждани основните движещи фактори за ценовия ръст, в които ще влизат и социалните жилища.

„Социалните жилища обикновено, ако не и никога, не са източник на балон и за всеки случай тяхната роля се развива бавно във времето, но те са един фактор за формирането на общите развития на жилищните пазари“, пише изданието, цитирайки анонимен източник от комисията.

„Комисията трябва да разбира развитията при социалните жилища в страните членки, ако искаме да сме в позиция да имаме общата картина на факторите, които движат жилищните цени във всяка държава.“

Банките също ще трябва да следят движението на цените, според разпорадба от новите капиталови изисквания. Все още не е ясно как новата система ще се отрази на социалната жилищна политика, въпреки че от Комисията вече изразиха становище, че не подкрепят покупките на жилища чрез ипотеки за 100% от стойността на имота, както и предлагането на данъчни облекчения. Вместо това се препоръчва фокус върху наемането на жилища и споделената собственост.

Тези препоръки са свързани и с други европейски регулации, според които комисията се опитва да установи строг контрол върху безразборното кредитиране, изисквайки от банките по-големи и качествени капиталови резерви. Директивата за ипотечното кредитиране пък предполага строги изисквания към кредиторите за проучване на кредитната история на клиентите при предлагането на кредити.

  прочети повече статии

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване