Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Инвестицията “втори дом”

2008-07-08   |  Новинар, бр. 156, 08.07.08

Бумът в строителството в последните години наложи един нов термин - “втори дом”. Той се превърна в един от специфичните сегменти на пазара за недвижими имоти, който се свързва, от една страна, с добра инвестиция, а от друга - с място, където семейството може да прекара уикенда, да смени обстановката и да си почине. Идеята е, че вторият апартамент не се обитава постоянно, а напоследък предпочитани от българите места за инвестиция са Банкя, квартали като Бояна, Драгалевци и Симеоново. Други искат да имат второ жилище на Черноморието или пък в планински курорти като Боровец и Банско, Разлог. Не са малко и чужденците, които влагат парите си в покупка на недвижими имоти у нас от типа втори дом. Много руснаци и англичани предпочетоха да вземат жилища, но тази тенденция залязва все повече, а отливът на чужденци е все по-осезаем. Предпочитанията на клиентите от Западна Европа са предимно за апартаменти за около 50–100 хил. евро.

Брокери обясняват, че изборът на втори дом зависи от личните предпочитания на купувачите, но и от техните финансови възможности. В последните три-четири години мотивацията на клиентите при избор на втори дом е различна, обясняват специалистите в бранша. Някои клиенти държали апартаментът да е близо до първия им дом, други пък искали точно обратното, някои имали претенции жилището да е сред гори, други пък нямали подобни претенции.

Всички тези неща обаче обясняват в голяма степен изникналите насред боровите гори на Бояна например цели жилищни комплекси с ресторанти и магазини.

Бумът в покупката на втори дом отмина преди три-четири години, обясняват брокери. Сега пазарът е по-спокоен за тези, които искат да направят подобна инвестиция. В момента предлагането е по-голямо от търсенето, затова строителите се надпреварват да привличат клиенти с допълнителни екстри около терена като зелени площи, детски площадки, ресторанти и сладкарници в близост до втория дом. Не са малко и клиентите, които не желаят да купуват, а само да наемат за известно време такъв апартамент. Ако искате да наемете за малко подобно жилище обаче, трябва да знаете, че това никак не е евтино. На някои места в столицата и по морето месечният наем надскача 2000 лв.

За тези, които държат да притежават собствен имот тип “втори дом”, трябва да имат предвид, че изборът е голям, затова може да ползват услугата на консултант при търсенето. Цените вървят между 800 и 1200 евро квадрата в зависимост от мястото. Много атрактивни в момента за покупка “на зелено” са комплексите с апартаменти, около които има проекти да се строят голф-игрища. Такъв случай например е Балчик. Интерес за покупка на второ жилище има и в курорти по Северното Черноморие като Албена и Каварна.

По-заможните клиенти, които държат на качеството и лукса, предпочитат да имат втори дом с много допълнителни екстри. Затова строителните компании избират да строят жилища с басейни, градини и детски площадки.

Разгледайте нашите оферти за "втори дом" на морето, в планината, до голф игрище и в СПА курорт.



  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване