Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Кризата свали жилищата с 40%

2011-11-03   |  Телеграф, 02.11.11

С около 40 000 евро са паднали цените на най-търсените жилища в София през тази година спрямо 2008 г. Това съобщиха брокери от агенцията за недвижими имоти Бългериан Пропертис. В момента един двустаен апартамент в столицата се продава за 53 000 евро, а преди три години същият е струвал 96 000 евро. Това е спад с около 40% на сто спрямо пика в цените през 2008 г. Причината е кризата, която доведе до спад на търсенето на жилища. Освен това по време на рецесията банките затегнаха условията за отпускане на ипотечни кредити и вдигнаха лихвите. Само през последните няколко месеца жилищата са поевтинели с 2-4%, отчитат брокери.

Интерес
От бранша отчитат засилено търсене на имоти до 50 000 евро. Средната цена на сключените сделки за покупка на нов дом в София е 750 евро на кв. м. В началото на тази година обаче е имало и продажби за над 100 000 евро, но в момента няма търсене към подобни имоти. Освен това се засилва интересът към апартаменти в неатрактивните квартали като „Обеля", „Надежда", „Толстой" и „Свобода". Причината е, че цените на имотите в тези райони са значително по-ниски от жилищата в южните квартали на София.

Цени
Така например в „Надежда" апартаментите се продават за 450 евро за квадрат, а в „Младост" същите имоти вървят по 900 евро, което е двойно повече. Така човек може да си купи два пъти по-голямо жилище в „Надежда", вместо да даде същата сума за имот в по-атрактивен квартал, но малък. Освен това в по-неатрактивните райони има метро и придвижването до центъра става за не повече от 20 минути. За жилище в южните квартали трябва да приготвите поне 790 евро на квадратен метър, каквато е цената на двустайните в „Стрелбище", а в съседния „Бели брези" стойността на квадратен метър е около 800 евро.

Разгледайте нашите имоти в София под 800 евро/кв.м.

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване