Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Метрото нареди "Надежда" сред фаворитите за покупка на жилище

2012-04-03   |  Капитал Daily, бр.66, 03.04.12, със съкращения

Продължението на метрото към северната част на София извади нови квартали на картата на купувачите на жилища. Данните показват, че на първо място по сделки през миналата година е бил квартал "Надежда", където до броени месеци ще отвори крайната станция от втори метродиаметър. Районът е относително близо до центъра на София, с изградена инфраструктура, училища и детски градини, нови хипермаркети, а скоро – и с по-облекчен начин на придвижване. В класацията на агенцията го следват "Люлин" и "Младост", където наличието на метро също запази интереса за покупка на фона на свития пазар на имоти. В "Младост" обаче бариера за мнозина са относително високите цени.

За продажба
Западната и северната част на София са привлекателни основно за купувачите на евтини жилища. В същото време около новите метростанции в "Надежда" се е раздвижило и строителството, така че вече се предлагат не само панелни апартаменти. Някои купувачи обаче се спират и на тях заради липсата на включени в цената общи части и уредената инфраструктура.

Пак заради метрото други големи агенции за имоти също отбелязват засилен интерес за покупка на жилища в смятаните за по-непрестижни квартали на север и запад в София. Освен в тях от "Бългериан Пропертис" наблюдават раздвижване и в някои по-отдалечени от центъра райони по протежение на бул. "Тодор Александров".

Оперативният директор на агенцията Полина Стойкова дава пример със Зона Б5 и Зона Б18, но с уговорката, че там цените се движат между 600 и 700 евро/кв. м, докато в покрайнините са между 450 и 600 евро/кв. м. Статистиката на "Бългериан Пропертис" обаче показва като традиционен фаворит за купувачите района на бул. "България" и южните квартали като "Борово" и "Бъкстон". Според Полина Стойкова търсенето там е както на ново строителство, така и на ремонтирани панелни жилища, а купувачите – основно млади семейства с деца. Цените са по-високи – около 700-800 евро/кв. м.

По изключение
Едновременно с това статистиките на агенциите показват и изключения от общата тенденция. Такъв пример е квартал "Лозенец", който въпреки че скоро също ще има метростанция, остава извън полезрението на масовия купувач. Като причина брокерите сочат високите цени, които се движат между 800 и 1100 евро/кв. м. Според Полина Стойкова близостта до метрото помага да се разгърне потенциалът на подценявани от купувачите райони, а "Лозенец" определено не е такъв. В същото време в някои части от него презастрояването остава сериозен проблем.

Като миналата година
Мненията на агенциите за общата картина на пазара обаче не са толкова еднопосочни. От "Адрес" отбелязват по-активно като брой сделки начало на годината спрямо това на миналата. Обяснението е, че цените вече са минали периода на големия спад и много хора, които до момента са изчаквали, сега купуват. Търсенето остава съсредоточено в ниския сегмент – до 30 хил. евро за едностайни жилища и до 50 хил. евро за двустайни.

От "Бългериан Пропертис" допълват, че от септември цените на жилищата в София са без промяна. Статистиката на агенцията показва средна цена на жилищния пазар в столицата от 735 евро/кв. м през първото тримесечие на тази година и 730 евро/кв. м през последното тримесечие на 2011 г. "Като брой сделки трендът е по-скоро задържане около нивата от началото на 2011 г. И това е добър знак", посочи Полина Стойкова.

Разгледайте всички наши оферти на жилища в София

  прочети повече статии

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване