Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

МКБ Юнионбанк: През 2012 г. ще има най-много търгове за имоти

2011-11-09   |  Капитал Daily, бр.7, 08.11.11

През 2012 г. ще има пик на продажбите на ипотекирани имоти. Това прогнозира главният изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк Мария Илиева на конференцията за имоти BalREc 2011 - "Очаквания и реалности". Причината е, че в края на тази година изтича законовият срок, в който банките могат да задържат голяма част от проблемните жилища, заводи, хотели и т.н. Този срок беше увеличен от 6 на 12 месеца. "Освен това банките са изчерпали провизиите си и е по-добре да продадат по-евтино и да имат кеш, който да се превърти през други продукти", допълни Илиева. Заради имотите, чиито ипотеки не се обслужват, банките губят пари и не само че намаляват печалбите си, но и понякога излизат на загуба. В тези случаи те трябва да се рекапитализират от акционерите, а те невинаги имат средства, с които това да бъде направено, обясни банкерът.

Търг след търг

"На първа публична продан се продават 10-15% от ипотекираните имоти", обясни Мария Илиева. При втора публична продан е по-реално да се стигне до сделка. Тогава обаче цената е с 20% по-ниска от обявената на първия търг. При условие че банките са кредитирали до 80% от стойността на жилището, те не губят средства и ако имотът бъде продаден на втория търг. "Много малко случаи има, в които продажната цена на търга не стига, за да бъде покрит кредитът на длъжника", обясни Илиева. Тогава той продължава да плаща, а ако няма средства, то се търси неговият съдлъжник, ако има такъв.

Потенциал за още ипотеки

Главният изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк цитира данни, според които проникването на ипотечното кредитиране е 12.5%. За сравнение, за Унгария процентите са 16, за Полша - 20, Чехия - 22, а за еврозоната – 41. Показателят жилищни кредити на глава от населението за България е 600 евро, което е много под стойностите на други страни от Централна и Източна Европа като Унгария (1582 евро), Словакия (2153 евро), Чехия (2943 евро), Естония (4402 евро), еврозоната (11 419 евро). "Тези сравнения показват наличието на голям и все още неизползван потенциал за развитие на пазара на ипотечно кредитиране в България, каза Илиева.

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване