Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

По жаравата

2007-07-18   |  в-к Капитал

Светците, чиито икони нестинарите държат в ръцете си, теглят танцьорите нагоре и те леко, свободно почти политат от единия до другия край на жаравата.

Как да стъпя в огъня? За пръв път присъствам на автентични нестинарски игри, а стоя като в хипноза. Ударите на тъпана стават все по-наситени, гайдата пищи пронизително. Мистичните нестинарски мелодии ме завладяват. Очите ми се впиват в босите нозе на нестинарите, не изпускам от поглед стъпките им по горещите въглени и потъвам в магията на танца. Струва ми се, че светците, чиито икони държат в ръцете си, ги теглят нагоре и те леко и свободно почти политат от единия до другия край на жаравата.

Когато се отърсвам от това усещане и отново идвам на себе си, танцът е свършил. Пустата, но още тлееща жар подканя да вляза. Естествено дори за миг не си помислям, че мога да се сравнявам с посветените... Но така ми се иска да стъпя в огъня, да мина през него, да го усетя в мен.

Едно село - два свята

Странно село е Българи. В единия му край те посрещат изискани европейски постройки като сградата на новото кметство и не толкова изискани като огромните тухлени палати на новозаселилите се богаташи, несъобразени с местната архитектура. В другия му край едва се подават изпод земята, сякаш налегнати от тежестта на времето, крепените със столетия къщички на коренните жители. Точно те носят тайнствената магия на Странджа, въпреки че онези другите - големите, се набиват на очи.

И това не е всичко. Най-голямата гордост на местните е, че близо шест века, откакто съществува селото им, в него са живели само българи. Старото име на едно от първите странджански села е Ургари и има прабългарски корен. Така се е наричало прабългарското племе, охранявало българско-византийската граница.

През всичките тези години селището сякаш се е ползвало с някаква специална протекция и тук не са били заселвани нито турци, нито гърци, нито каквато и да било друга нация освен българска. Това прозира и от гордостта, с която местните произнасят сегашното му име - Българи. Въпреки това обаче няколкото улички се кипрят с... английски имена - West end Avenue, 61st street, Mаdison Avenue.

Днес Българи е последното нестинарско селище у нас. Само тук древният езически обичай е съхранен в автентичния си вид с всички свещени места, свързани с него - конакът (параклис, посветен на св. Константин и Елена), където се пазят и после "обличат" иконите, аязмото с лечебната вода, малкото дървено одърче край него.

От няколко години огънят, в който влизат нестинарите, е ограден в голям кръг в центъра на площада. По някаква странна ирония на мястото на ритуала е точно срещу църквата, която отрича обреда и дори е преследвала нестинарите в миналото. И днес църковните служители наричат танцуващите върху жаравата "обладани от нечистия дух" и се ужасяват от пренасянето на икони в огъня.

А конакът, в който по традиция се усамотяват нестинарите преди играта в огъня, отдавна се е превърнал в местна атракция. Сблъсках се с цяло стълпотворение от туристи, които се тълпяха пред схлупената постройка, за да я разгледат и запалят свещ в нея. Някои дори бяха приседнали на столчетата на нестинарите.

Най-странното е, че всички тези противоположности са в пълна хармония тук и, изглежда, изобщо не притесняват останалите около 150 жители на селото. Те спокойно приемат всичко ново, като не се отричат и от старото, с което са свикнали. Изглежда, те правят впечатление само на някого, който за пръв път влиза в техния свят.

Корените

Тайнствените хора от Странджа, които тъпчат с боси крака пламтящата жарава, за пръв път са документирани от Петко Рачов Славейков през 1862 г. Нестинарските танци обаче са били обичайни за Странджа много преди това.

Според историците преди години всички нестинари се събирали в свещена местност в планината, наричана Голямото аязмо или Влахов дол. Денят винаги бил неделята преди празника на светците Константин и Елена. А мястото - по средата между петте нестинарски села Българи, Кости, Кондолово, Граматиково и Сливарово. От всяко село тръгвало шествие с нестинарски икони начело с момчета и момичета, носещи имената Константин и Елена. Според една от легендите на това място е растяло ореховото дърво-близнак, от което са направени нестинарските икони-братя на селата Българи и Кости.

След 1913 г., когато започнали гоненията срещу нестинарите, първи от събора се отказали хората от село Кости. Обичаят на останалите четири селища продължил до 1947-1948 г., когато постепенно замрял.

Съборът на нестинарите е възстановен през 1995 г. с помощта на дирекцията на природен парк "Странджа" и историчката Валерия Фол. "Изградени били отново петте платформи с нестинарски икони и железни иконостаси, по един за всяко село. И процесията тръгнала отново", разказва директорът на парка Стефан Златаров. От няколко години за празника пристигат и гърци, потомци на изселените от село Кости нестинари, които някога също влизали в огъня.

Обредът

Днес нестинарската традиция продължава да живее единствено в село Българи. От древността нестинарските игри тук винаги са се провеждали на една и съща дата - 3 юни - денят на светците Константин и Елена. Така е и днес.

За да не пропуснете нещо от обреда обаче, най-добре е да пренощувате в селото от предната вечер. Като десетките холандци, французи, турци, гърци, а вече и немалко българи, които започват отново да проявяват интерес към традициите.

Местните вече имат готовност да приемат желаещи за нощувка в къщите си. Но ако сте с по-голяма компания и приключенски дух, можете спокойно да опънете палатка под някое от вековните дървета край селото. Важното е да се събудите навреме.

Процесията започва рано сутринта и в нея се включват всички жители на селото начело с нестинарите. Те изнасят иконите на св. Константин и Елена от местната църква, след което поемат към аязмото, водени от ритъма на нестинарския тъпан и съпровод на гайда.

На свещения за нестинарите извор се освещават иконите и се играе обредно хоро. Вярва се, че на този ден водата от него е най-лековита, докосването до иконите - също. Не е необичайно тълпи от хора да се стичат към аязмото през целия ден, за да се наплискат със светената вода. Процесията обикаля в кръг селото, като обхожда всички свещени за селището извори, вековни дървета и параклиси.

В същото време на площада гори огънят, който обикновено се пали и поддържа от един от старите нестинари - Михаил Атанасов. Когато се свечери и притъмнее, пламъците вече са притихнали в жарава. Тази година танците започват малко по-късно.

За освещаването на новата сграда на кметството са пристигнали всички фолклорни състави от Царево. Програмата им е довела още няколкостотин туристи, които изпълват площада и околните заведения от ранния следобед.

Новото кметство се кипри в центъра на селото, сякаш нарочно построено на най-възловото за наблюдение на ритуала място. От терасата му се открива невероятна гледка към планината и към конака, откъдето привечер тръгва нестинарското шествие, вижда се църквата, която то обикаля три пъти, и огненият кръг...

Тази година посветените да играят в огъня са повече. Освен тримата стари нестинари по жаравата се впуска да танцува и 15-годишният Костадин Михайлов. Той дори поема горещи въглени в шепите си и с това предизвиква овациите на смаяните наблюдатели. Две млади танцьорки на народни танци също "прихващат" и се впускат по въглените.

Както повелява традицията, старите, или "главните" нестинари, които влизат първи в огъня, пресичат на кръст жаравата. После започва танцът им с иконите в ръце. Смята се, че така те отварят свещеното пространство за посвещение на други в тайнството на танца.

Как да вляза в огъня?

Пристъпих и... Усещането? Става ти леко, леко..

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване