Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Остров Света Анастасия ще стане туристическа атракция

2008-07-15   |  www.stroitelstvo.info

Как остров Света Анастасия да стане туристическа атракция бе обсъдено на дискусия в Бургас миналия четвъртък. На срещата присъстваха заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Калин Рогачев, заместник-министърът на транспорта Даниела Никифорова, областният управител Любомир Пантелеев, заместник-кметове, представители на държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", на културни институции в града.

Желанието на общината е островът да й бъде предоставен от държавата за стопанисване. Община Бургас е готова да инвестира средства за реставрация на съществуващите там археологически и исторически обекти и за цялостното благоустройство на острова с цел да се превърне в атрактивна туристическа дестинация, културно и историческо средище от национално значение.

От 2001 г. остров Света Анастасия е със статут на природо-археологически резерват. Островът е публична държавна собственост. Заради това, че не е стопанисван от години, в момента той е в запустял и неугледен вид. Това подлага на риск историческите и археологическите сгради, църквата и манастира - сградите се рушат. Заради сегашното състояние на острова посещенията дотам са силно ограничени.

"Искаме да разработим остров Света Анастасия като туристическа атракция със свободен достъп, да реставрираме сградите на него и да ги направим обитаеми. В момента обаче сме с вързани ръце, тъй като тези осем декара са публична държавна собственост", заяви кметът Димитър Николов, който откри дискусията.

"Има вариант да се кандидатства с проект по оперативна програма за публично-частно партньорство между държавата, общината и гражданите за съвместно управление и експлоатация на острова", каза заместник-министър Калин Рогачев.

Общината има намерение да реконструира малкия кей на пристанището, който да бъде обезопасен за плавателни съдове, да изгради нов захранващ кабел, който да осигури ток и вода, както и да изгради пречиствателен модул за отпадни води, които в момента се изхвърлят безразборно в морето.


Разгледайте нашите оферти в района
  прочети повече статии

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване