Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Купувайте имоти, но се пазарете за отстъпка

2008-11-22   |  Пари, 21.11.2008 г., Радостина Маркова


За драстичен спад в цените на имотите засега не може да се говори, но се очаква жилищата с ниско и средно качество да поевтинеят с 10-15%. Това прогнозира управляващият съдружник в агенция Бългериан Пропертис Никола Стоянов, който в сряда седна на горещия стол на сайта на в. Пари ipo.bg.
В продължение на час той отговаря на читателски въпроси за финансовата криза и нейния ефект върху пазара на имоти у нас. Част от въпросите и отговорите публикуваме в рубриката Консулт, а пълната версия на разговора четете на адрес www.ipo.bg.

Въпрос на Стоянов:
До колко километра от София ще са атрактивни за покупка къщите?

- Имаме все повече запитвания от клиенти, които желаят да променят постоянното си място на живеене, но да са близо до София. Основното им изискване е да живеят на разстояние до 30 мин с автомобил от центъра на София, което в зависимост от тежкия софийски трафик означава, че разстоянието би могло да бъде между 10 и 20 км от Околовръстното шосе. Трафикът към всички изходни магистрали на София е особено тежък, като единствено в посока магистрала Тракия към Пловдив се наблюдава относително по-бързо и по-лесно излизане от центъра на града, при това не в пиковите часове. По тази причина за мен най-голям потенциал за развитие на жилищни зони извън София имат именно населените места около магистрала Тракия в радиус до 20 км от София.

Въпрос на Костадин:
Като представител на бранша как гледате на противоречивите мнения -
ще има ръст или ще има спад?

- Ситуацията на пазара в момента е неясна и предстои в съвсем кратко време да разберем дали цените ще се задържат на сегашните си нива, или ще има спад.
Определено не очаквам повишение на цените следващата година, а по-скоро съм склонен да предвидя спад на имотите със средно и ниско качество в рамките на 10-15%. За драстичен спад на цените е много рано да се говори. Такъв сценарий е възможен само при изключително задълбочаване на кризата, което ще повлияе цялостно на икономиката на България. В този ред на мисли, ако сте решили да купувате имот сега, задължително опитайте да преговаряте с продавача за отстъпка. Ако той е склонен да направи такава в рамките на 10-15% или повече, моят съвет е да купувате. Препоръчвам инвестиране само в качествени имоти, дори когато това означава, че трябва да платите със 100 до 200 EUR на кв. м по-скъпо. Ако има драстичен спад в цените, той по-скоро ще бъде при некачествените имоти.

Въпрос на Иван Янчев:
Мислите ли, че при сегашното състояние на пазара жилищните наеми в големите градове ще продължат да растат?

- Възможни са и скок, и продължаващ спад на жилищните наеми, защото търсенето през последните 2 месеца се увеличи значително в големите градове. Причините се коренят в предприетата от купувачите тактика да изчакат няколко месеца, преди да купят имот, за да стане ясно дали цените ще се задържат или ще паднат. Нуждата от жилища в големите градове продължава да расте.
В момента много хора нямат смелостта да вземат решение за покупка и предпочитат да наемат и след няколко месеца да купят имот при по-добри ценови условия. Затова през последния месец в нашата агенция наблюдаваме ръст от 50% на сделките за отдаване на жилища под наем. В същото време ми прави впечатление, че растат наемите на качествените жилища. Високата цена не спира хората за момента. Това увеличено търсене ще доведе до минимални корекции (10% ръст на цените следващите 3 месеца), тъй като свободните жилища ще се изчерпят.
В същото време, ако световната финансова криза засили ефекта си у нас следващите месеци, това ще доведе до редица негативни последици в икономиката, както и до увеличаване на безработицата. Има вероятност доходите да намалеят, което ще окаже натиск върху наемите на имотите със среден и нисък стандарт. Наемите на елитните и качествените имоти ще се запазят дори и при задълбочаване на кризата за 1-2 години напред.

Разгледайте нашите горещи предложения



  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване