Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Парите поемат курс към земеделските земи

2012-03-20   |  Строителство имоти, бр.12, 19.03.12, със съкращения

На фона на икономика, която е на командно дишане, пазарът на земеделски земи в България показва завидна жизненост. През миналата година дори се стигна до там, търсенето да надвиши предлагането. Сигурно защото българинът най-сетне прозря, че земята е най-голямото му богатство.

Още повече че след 2014 година се очаква своеобразна революция в общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Идеята е правата на директни плащания за тези, които обработват земята, да бъдат под формата на ценни книжа и да са предмет на покупко-продажба. Така фермер, който има 10 хектара, ама вече не иска да ги обработва, ще може да продаде книжата на някой мераклия. Крайният резултат ще е запазване, че и увеличаване на площта на обработваемата земя.

Експерти в бранша прогнозират, че с въвеждането на новия регламент ще се повиши, и то чувствително, и цената на земеделската земя. Стопаните ще имат стимул да я обработват и няма да се стигне до нарастване на пустеещите терени. От друга страна, фермерите ще получават и „зелени“ плащания, свързани с опазването на почвите и водите.

Все пак не липсват собственици на земи край морето, които тръпнат в очакване на големия инвеститор, който ще купи имотите им скъпо и прескъпо, за да построи върху нея я вилно селище, я курорт. Ама докато чакат, не си помръдват пръста да ги обработват. И така губят двойно.

Според аналитици на световните тенденции пред аграрния сектор се отваря широк и гладък път. В подкрепа на техните прогнози са нарастващото население на Земята и стремежът му към по-охолен живот. От другата страна са развитието на технологии за алтернативни източници на енергия под формата на фотосоларни и ветрени паркове и отглеждането на култури за промишлени нужди.

Нагласата, че в земеделието има бъдеще, обаче има цена. Иначе собствениците на земи като нищо могат да изпаднат в позицията на кучето на градинаря - не яде ябълки, но и на другите не дава.

Разгледайте всички наши оферти на земеделска земя за продажба

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване