Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Инвеститори все още гледат с розови очила на ваканционните имоти

2008-04-21   |  Дневник, 17.04.08, с.6

На фона на сигналите за застой на ваканционния сегмент, оттегляне на основните групи от купувачи, свиване на финансирането и отказване от проекти някои инвеститори в комплекси от типа "втори дом" все още гледат позитивно на развитието на сегмента. Тази тенденция пролича по време на дискусията, посветена на развитието, проблелите, потенциала на ваканционния сегмент по време на конференцията BalREC.

Инвеститори признават, че продажбите на ваканционни имоти са паднали и една от причините за това е отливът на британските купувачи. Същевременно са уверени, че на тяхно място ще дойдат клиенти от други страни. Най-силен интерес засега има от рускоезичните страни и скандинавци, съобщават от пазара. По информация на Димитър Савов от BLD апартаменти в България купуват и клиенти от Румъния и Централна Европа. Очаква се да се засили и интересът на българските купувачи.

Въпреки привидния оптимизъм обаче някои специалисти откровено говорят за грешките и недостатъците на пазара на ваканционни имоти в България. Стремежът трябва да е насочен към изграждането на по-качествени проекти, което ще извади България от имиджа на евтин пазар, каза Михаил Чобанов от "Бългериан Пропъртис". Инвеститорите и общините трябва да работят заедно не само при изготвянето на устройствените планове, каза Димитър Савов от BLD.

"Има общини, в които контролът на застрояването липсва, издават се безброй разрешителни за строеж и ограниченията не се спазват. Това доведе до хаотичното застрояване на курортите и до изгонването на голяма част от потенциалните купувачи", каза Росен Плевнелиев от "Линднер". Той посочи случаи, при които български купувачи са се отказали да купуват апартаменти в българските курорти заради презастроения пейзаж и са предпочели гръцките курорти.

Забавянето на пазара на ваканционни недвижими имоти има не само негативни ефекти, тъй като се очаква то да изхвърли от бизнеса най-рисковите играчи и непрофесионалистите, твърди Димитър Савов. "Това, което се случва на пазара в момента, е положително", добави той. Според него кризата, която оттегли купувачите, дава възможност да изплуват големите инвеститори, които да дадат сигурност и качество.


Разгледайте нашите предложения за ваканционни имоти
  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване