Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Отчитат раздвижване на имотния пазар през октомври

2009-11-23   |  Деси Бакърджиева, Строителство Имоти, 23.11..2009

Пазарът на недвижими имоти през последното тримесечие винаги е бил най-активен през октомври, който обикновено е и един от най-успешните месеци за цялата година. Именно октомври 2008 г. е и последният активен месец, преди кризата да донесе на имотния пазар половин година с непрекъснат спад в обема на сделките. Анализ на „Бългериан Пропертис“ показва първите изводи и равносметката за изтичащата година.

Данните на компанията сочат, че активността на пазара през октомври 2009 г. като цяло е бил с 31% по-висока спрямо септември 2009 г. под формата на реализирани покупко-продажби. Впечатляващо е, че в последната седмица на миналия месец са сключени 30% от общия брой сделки за месеца. Така октомври се е очертал като вторият по активност през настоящата година след юни.

Основният двигател на пазара през октомври са били покупко-продажбите на имоти в София. Сключвали са се сделки на цени от 750 до 900 евро на кв. м, или между 55 000 и 65 000 евро. Отчетеният спад на цените в столицата на база реално сключени сделки на „Бългериан Пропертис“ е с около 24% спрямо първото тримесечие на годината. Ако тогава в София средната цена е била 1050 евро на кв. м, през април-юни - 1020 евро на кв. м, а през юли-септември - 945 евро на кв. м, то през октомври средните стойности са били около 800 евро. Цифрите показват, че най-сериозен спад в цените на имотите в София е имало през месеците след юни. От изследването става ясно, че спадът в средните цени на реализираните сделки в столицата за 2009 г. спрямо 2008 г. е 38.5%. През 2008 г. средната продажна стойност е 96 200 евро, а през миналия месец апартаменти в София са се търгували средно по 59 100 евро. С около 35% по-малко са реализираните сделки през октомври 2009 г. спрямо същия месец на 2008 г., а на годишна база понижението е около 40% средно за всички пазарни сегменти.

Експертите считат, че пазарът на жилищни наеми в столицата също е претърпял корекции в цените. През октомври 2008 г. средната наемна цена на база реализирани сделки в София е била 670 евро. Година по-късно тя е 480 евро (28% спад), а вече все по-често се срещат оферти за наеми под 300 евро.

Анализаторите отбелязват още, че от месец май насам продавачите все по-открито намаляват офертните цени на имотите си, тъй като вече ясно осъзнават, че цените наистина са паднали. От 2-3 месеца се наблюдава, че броят на поевтинелите имоти всяка седмица е почти равен на новите оферти. Очакванията са тази тенденция да продължи, тъй като все още офертните нива и цените, на които се сключват сделки, се различават.

Покупките на имоти през 2009 г. са били главно за собствени нужди - първо жилище, смяна на жилището с по-добро, първи ваканционен имот в ски или морски курорт или къща на село. Консултантите рядко са работили с хора, които купуват само с цел инвестиция. Причината е, че на пазара липсва спокойствие, благоприятстващо този вид сделки.

Статистически през годините ноември и декември винаги са се характеризирали с по-малко реализирани сделки и предимно с приключване на започнатите покупко-продажби (с изключение на 2006 г., преди влизането на България в ЕС). Не е ясно обаче дали това ще важи и по време на кризата. Все повече от купувачите, които изчакваха да видят какво ще се случи на пазара през 2009 г., вече считат, че е дошло време да направят избор. Пазарът вече предлага изгодни възможности и е време всички заинтересовани да започнат активно да търсят най-подходящите за тях имоти, коментират от „Бългериан Пропертис“.

Апартаменти в София на цени под 800 евро на кв.м.

Разгледайте нашите предложения на апартаменти в София на намалени цени

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване