Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

От 5% до 8% е ръстът в цените на земеделските земи за година

2012-01-23   |  Класа, бр.1188, 23.01.12

През миналата година земеделските земи са единственият сегмент, който не отбелязва спад в цените и дори има ръст от 5% до 8% на годишна база при продължаващ интерес към покупка на този вид имоти. Това заяви за БТА Орлин Владиков, експерт в областта на недвижимите имоти. Той прогнозира, че и през тази година пазарът на земеделска земя ще запази стабилни стойности. По думите му причините за това са, че обедняващият българин все по-често се разделя с бащините си ниви, ливади и гори, а за заможния му съгражданин това е една от най-добрите форми за защита на спестяванията при криза. Владиков уточни, че в службата по вписвания няма отделна графа за броя на изповяданите сделки за земеделски земи, което затруднява статистиката. Той посочи, че през последните години делът на сделките със земи в общия обем на продажби на недвижими имоти се запазва стабилен и е около 12-18 на сто.

От началото на 2011 г. се засилва тенденцията фирмите да разпродават купени в миналото земи заради голямата вътрешнофирмена задлъжнялост, проблеми с кредитирането и липса на оборотни средства.

Търсят се парцели в големи масиви

Тази година не се очаква промяна в цените на земите спрямо миналата година, коментира още Владиков. През 2011 г. според категорията на земята, местоположението й и инфраструктурата най-ниските цени започват от 220-250 лева за декар и в отделни райони достигат до над 1000 лева за декар. Въпреки това сделки при цени от 250 лева са почти единични и главно когато парцелът е в голям масив. Търсенето е предимно от големи арендатори или от хора, които се занимават с предприемачески проекти в земеделието.

Левът продължава да е предпочитаната валута при сделките за земя. След покупката на земи най-често новите собственици използват възможностите за финансиране от еврофондовете и ги засаждат с определени култури.

Най-атрактивни региони за покупка остават Дунавската равнина, където се предлагат все още главно големи масиви, както и полето на Тракия, предимно в населените места около Пловдив, Стара Загора, Пазарджик и Ямбол. Има интерес и към покупка на земи в района на морето, но там почти не са останали земеделски земи за продан. По думите на Владиков напоследък тенденцията е купувачите да предпочитат да купуват земи в големи масиви.

Не изисква поддръжка и плащане на налози

Тази година се очаква да има ръст на интереса към покупка на земеделска земя, защото тя е единствената недвижимост, която не изисква поддръжка, плащане на сграден фонд, такса смет и затова редица инвеститори оценяват това малко преимущество, отбеляза Владиков. Друга причина е, че този сегмент от недвижимите имоти единствен продължава да бъде във фокуса на вниманието на чуждестранните инвеститори. На фона на масовото оттегляне на инвеститорите с интерес към покупка на недвижима собственост у нас през 2010 и 2011 г. земеделските земи продължават да са атрактивни за чужденците и миналата година са били реализирани сериозни сделки, посочи експертът.

През миналата година са били купени имоти от турски, гръцки, руски лица, регистрирали дружества в България. Последната сделка за 2011 г. е била с китайска компания, регистрирана в България. Фирмата е купила немалък масив в района на община Видин, където се очаква да бъдат засадени бързорастящи дървесни видове, които ще се използват за биомаса. Според Владиков запазването на ръста на интереса към покупките на земеделска земя ще е обусловено от това, дали държавата навреме ще изплаща стимулите за земеделските производителите.

През 2010 и 2011 г. на пазара на земеделска земя е толкова интересно, колкото никога не е било досега. Причината за това е в интереса на българските арендатори и инвеститори, а не толкова на чужденците, които всъщност отдавна са нагазили в нивите ни, особено в Южна България, коментира пред DarikFinance.bg Борислав Петков, председател на Управителния съвет на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи.

Той подчерта, че китайците само ще подсилят конкуренцията, което е добре както за продажните цени на земята, така и за цените, които арендаторите плащат на собствениците. Петков изтъква обаче, че раздвижването, за което става дума, е резултат предимно от преструктуриране на портфейли на големите играчи в сферата и че то не влияе на първичния пазар на земеделска земя. По думите му този сегмент от пазара на недвижимости е върнал нивата си отпреди кризата. На аграрен форум в курортния комплекс Албена в края на миналата година бяха изнесени данните, че 2008 г. е била пикова за пазара, когато в търговски оборот са влезли 1,24 млн. дка при 122 хил. сделки. Средната цена на земята е 345 лева за декар при 320 лева през 2010-а и 350 лева през 2008 г., посочи председателят на браншовата организация, като уточни, че ценовите равнища са твърде различни в отделните региони на страната.

България е в Топ 10 на търговията с бизнес имоти в Европа

Инвестиционният пазар на бизнес имоти у нас бе сред Топ 10 на най-активните пазари в Европа през 2011 г., сочат данни на консултантската компания Cushman & Wakefield. Новите пазари на континента, сред които са България, Естония, Словакия, Чехия, Унгария, Русия и Хърватска, отчетоха най-висок ръст на инвестициите през 2011 г., като 7 от тях влизат в 10-те най-активни дестинации. Швейцария, Дания и Франция са единствените западноевропейски страни, които влизат в Топ 10 за 2011 г. Според данните общият обем от инвестиции в сегмента в Европа е нараснал със 17,7% до близо 37 млрд. евро през последното тримесечие на годината. Общата сума на инвестициите за цялата 2011 г. бе 126,2 млрд. евро, което бе ръст от 7,8% на годишна база. Обемът, насочен към ЦИЕ, бе 6,1 млрд. евро, като за 2012 г. от компанията очакват инвестициите в региона да се забавят до 5 млрд. евро.

Разгледайте всички наши оферти на земеделска земя

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване