Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Еврофасонът на панелките ще почака

2012-02-20   |  Банкер, бр.7, 17.02.12

За последните 20 години нито едно правителство не успя да намери цялостно решение на проблема с гордостта на социализма - панелките. Усилията на собствениците им се изчерпаха с остъкляването на балконите, подмяната на дограма или външна изолация в кой какъвто цвят е решил, с което мазалото стана пълно. Междувременно Чехия, Полша и дори Албания успяха да сложат ред в столиците си, санирайки старите панелни блокове и удължавайки живота им с 40-50 години.

Според уверенията на сегашните управляващи до няколко месеца ще започне усвояването на 50.11 млн. лв., предвидени по схемата "Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради" на оперативната програма "Регионално развитие" (42.59 млн. лв. са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а 7.52 млн. лв. идват от бюджета). Тези пари обаче няма да стигнат доникъде. По данни на строителното министерство в страната има повече от 80 хил. многофамилни сгради със 700 хил. жилища (прибл. 53.6 милиона кв. м. разгърната застроена площ) и които се нуждаят от сериозно обновяване. И след като реновирането на квадратен метър струва по около 150 лв., то, за да влезем в крак с европейската практика, ще са ни необходими около 8 млрд. лева.

Вярно е, че все отнякъде трябва да се започне и средствата по линия на оперативната програма са добра възможност за това, но дори и към тези 50 млн. лв. интересът не е особено голям. Причината е, че за да се кандидатства за европейска финансова помощ, е необходимо собствениците на един блок да регистрират сдружение на етажната собственост. А постигането на разбирателство със съседите винаги се е оказвало "висока летва" за повечето българи, особено когато се налага да се събират пари в името на общото благо.

"Досега са създадени едва около 20 такива сдружения. Наистина, до неотдавна Законът за управление на етажната собственост възпрепятстваше обединяването на собствениците, но впоследствие той бе променен и сега е необходим кворум от 67 на сто, за да бъде одобрено едно решение от общото събрание на входа или сградата", твърди председателят на Националната асоциация на домоуправителите Мартин Димитров. От организацията посочиха още, че хората масово не знаят за варианта да се възползват от парите по "Регионално развитие". В общинските и районните администрации пък липсвала документация за създаването на въпросните сдружения.

Другата пречка е чисто финансова - със средства от Брюксел ще се финансира до 50% от всеки проект, а останалите ще осигуряват собствениците. При средна големина на жилищата у нас от порядъка на 60 кв. м и споменатите вече 150 лв. на квадрат за модернизацията им ще е необходимо обитателите на всеки апартамент да извадят по около 4500 лева. Сума, която за нашите стандарти и при сегашната икономическа ситуация не е никак малка.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството предвиди отделно 13 млн. лв., които могат да бъдат използвани като нисколихвени заеми, отпускани от фонд. След проведена обществена поръчка неговото управление пое Корпоративна търговска банка. Финансовата институция ще отпуска кредити при лихва от 6.25%, но обещаните в началото на миналата година от тогавашния строителен министър Росен Плевнелиев и заместничката му по онова време Лиляна Павлова безлихвени заеми ги няма никакви.

За схемата "Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради" чисто административно не е готово и самото Министерство на регионалното развитие. В началото на януари то обяви обществена поръчка за избор на фирма, която да подпомага дирекция "Жилищна политика" във ведомството при обновяването на панелките. Конкурсът е за 1.7 млн. лв., но още не е приключил. Тепърва предстои да се избират и проектните мениджъри, който ще се занимават с всичко, свързано с конкретен проект - от подаването на документите до реализацията му. Освен това министерството има да обявява обществени поръчки за изработването на технически проект, строителен надзор, обследване на сградите, които ще бъдат санирани.

"Имаме намерение да проведем процедури за няколко блока едновременно, защото такива са изискванията на европейската програма", съобщи директорът на дирекция "Жилищна политика" Десислава Йорданова на провелия се неотдавна форум "Енергийната ефективност - приоритет за устойчива политика".

Задължително условие, за да се стигне до същинското реновиране , е сградата да бъде в устойчиво състояние, т.е. да не е прекалено стара, както и да е енергийно обследвана. Самото обследване ще е безплатно за собствениците, както и консултациите на проектните мениджъри за попълване на документите за европейска помощ.

В последна сметка всички описани процедури ще отнемат между два и три месеца, и то ако не бъдат обжалвани. Тоест реален напредък по обновяването на панелките у нас може да чакаме най-рано в средата на годината и то само за определени блокове. А за цялостно обновяване май ще трябва да почакаме още доста.

Дейностите, които ще се финансират по схемата "Подкрепа за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради" на оперативната програма "Регионално развитие", включват всички енергоспестяващи мерки, предписани в обследването за енергийна ефективност. Това са подмяна на дограма, топлинна изолация на външни стени, покриви, подове и основен ремонт, модернизация или подмяна на локални източници на топлина, изграждане на инсталации за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници - слънчеви системи за осигуряване на енергия за собствени нужди, ремонт или подмяна на вътрешна отоплителна (охладителна) вентилационна инсталация, включително и радиаторни термостатични вентили, както и ремонт на електроинсталация в общите части и въвеждане на енергоспестяващо осветление, газифициране и други.

Специален фонд отпуска кредити и за фирми
Фирмите, които също искат да приложат енергоспестяващи мерки, могат да се възползват от услугите на Фонда за енергийна ефективност. Той отпуска нисколихвени заеми между 30 хил. и 3 млн. лева. Годишната лихва за корпоративни клиенти е 7-10 на сто, като е необходимо и от 10 до 25% самоучастие.

Изискванията са проектът да води до значителни спестявания на енергия, поне половината от икономическите ползи да са измерими, да внедрява утвърдена технология и срокът за откупуване да е до пет години.

Фондът съществува от 2005 г. и работи с начален капитал от 22 млн. лева. Едно от основните му предимства е, че кредитите и гаранциите по заемите могат да се отпуснат в рамките на един месец.

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване