Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Слаб интерес към покупка на жилище на зелено с много „зависи”

2009-08-03   |  imoti.investor.bg

В условията на понижаващи се цени и отслабнала активност на пазара на жилищни имоти покупките „на зелено“ (т.е. в проект или в процес на строителство) определено не се радват на голям интерес към момента, става ясно от онлайн анкета на Investor.bg. На въпроса „Бихте ли купили апартамент на зелено в момента?“ основната част (63%) от общо 2844 гласували посетители на сайта отговарят „Категорично не“.

Според експерти в сектора този резултат отразява реалната ситуация на пазара на жилища.

„Икономическата ситуация в момента и замразяването на значителна част от строежите поради проблемите в банковия сектор води до загуба на доверие в инвеститорите и отдръпване на купувачите. Покупката на недвижим имот е нещо, което човек прави веднъж или два пъти в живота си и влага значителна сума пари. Нормално е хората да се притесняват, че даден проект може да не бъде завършен и това да е причината да вложат финансите си във вече готово жилище, вместо да рискуват с покупка на зелено“, коментираха от агенцията за имоти Arco Real Estate.

От Бългериан Пропертис също бяха категорични, че анкетата отразява реалната ситуация на пазара. За това говорят и данни на компанията за спада в броя на реализираните сделки с имоти „на зелено“ през 2009 спрямо 2008, който е 80% за първата половина на годината спрямо предходната година.

„Сделките с имоти „на зелено“ рязко спаднаха след октомври 2008 г. и това се случи почти едновременно и на българския, и на чуждестранния пазар. Т.е. ако зададете тези въпроси и на чуждестранните купувачи, ще получите сходни резултати“, допълниха от Бългериан Пропертис.

Същевременно над една четвърт (общо 27%) от участниците в анкетата биха купили апартамент на зелено към момента, като за 16% това зависи от инвеститора и изпълнителя, а за 11% - от конкретната оферта.

„Има инвеститори, които предлагат гъвкави схеми за плащане, които позволяват плащане на 10% от сумата на цялото жилище на предварителен договор и заплащане на остатъка чак на Акт 16. Така клиентът ще заплати 90% от сумата, когато сградата е вече готова. Ако купувачът не се нуждае от жилище на момента, такава сделка би била твърде изгодна, тъй като имотите на зелено се предлагат на по-ниски цени“, коментираха от Arco Real Estate.

От Бългериан Пропертис отчитат частично възвръщане на интереса към имоти „на зелено“ през юли. Според тях това завръщане обаче все още е на етап проучване на възможностите и е в резултат на появилите се изгодни оферти от страна на строители и инвеститори. Факт е, че ниските цени на имоти от рода на 400-500 евро на кв.м. в София в повечето случаи са именно за имоти "на зелено", допълват от компанията.

Основните фактори, които оказват влияние върху решението за покупка "на зелено" и които е добре да се проучат внимателно са: изгодна ли е офертата спрямо ситуацията на пазара, добри ли са условията и планът за плащане на вноските, каква е репутацията на строителя и инвеститора, имат ли осигурено финансиране, добре ли са защитени интересите на купувачите в договора със строителите.
От двете агенции са предпазливи в прогнозите си за бъдещото развитие при продажбите на зелено.

„Определено за известно време пазарът на имоти ще се задържи, изчаквайки по-добър момент от икономическа гледна точка. Новото строителство ще намалее поради факта, че инвеститорите от своя страна ще искат да минимизират риска от загуби. Докато няма една по-сигурна пазарна и финансова ситуация и за продавачите и за купувачите, интересът към зеленото строителство няма да се засили“, коментираха от Arco Real Estate.

„Не можем със сигурност да предвидим дали и кога ще се възвърне интересът към имоти „на зелено“, тъй като икономическата криза е в голяма част и криза на доверието. Предвид и огромния брой новопостроени, но непродадени имоти в масовия сегмент през последните години, смятаме, че на практика пазарът е "наводнен" от готови и относително качествени жилища за продажба.

Инвеститорите или техните собственици са готови на сериозни отстъпки с цел освобождаване на свеж финансов ресурс, дори вече наблюдаваме разпродажби на цени под себестойност. Просто вече не се налага на купувачите да чакат по 2 или 3 години, докато имотът се строи. Освен това банките са изключително резервирани към отпускане на кредити и ще финансират единствено готови имоти с разрешение за ползване. Тези основни фактори ще спъват пазара "на зелено" през следващите поне пет години“, смятат от Бългериан Пропертис.

Останалите 10% от отговорите в анкетата са „По принцип не търся имот“.

Разгледайте нашите горещи оферти

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване