Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

София – следващата Барселона?

2008-08-20   |  investor.bg, 20.08.2008

Българската столица може да стане един от нова вълна притегателни центрове за туристите в Европа, заедно с Вилнюс и Краков. Това сочат резултатите от ново проучване, поръчано от британската консултантска маркетингова компания Saffron и предоставено на Investor.bg. То изследва силата на градовете в Европа, разгледани като търговски марки на базата на удобствата и атракциите, които предлагат на туристите.

Също както установените градове в „стара Европа“, тези нови „скрити звезди“ имат потенциал да привличат туризъм и бизнес, но „се продават“ под потенциала си, за разлика от Ливърпул и Берлин, които продават своя на по-висока цена.

В резултат на разширението на ЕС, улеснения транспорт и преоткриването на нови култури, конкуренцията между европейските градове за част от международния туризъм, търговия и инвестиции се засилва.

В това колко успешно един град продава атракциите си и потенциала си може да се крие ключът към въпроса дали той ще се превърнат в успешен европейски център за в бъдеще, или ще потъне в забвение, се казва в проучването.

То изследва 72 от най-големите градове в Европа и сравнява тяхната туристическа инфраструктура и атракции на фона на силата на тяхната марка.

Според очакванията проучването отличава Париж и Лондон като градове с най-добър баланс между добра инфраструктура и туристически удобства. Сред останалите градове на стара Европа Берлин е пример за туристически център със значително по-силна марка в сравнение с инфраструктурата и удобствата, които предлага на туристите. За разлика от него Рим се ползва с много по-голяма слава на град, който предлага това, което хората искат, в сравнение с Берлин, но неговата марка не е толкова добре комуникирана и в това отношение се смята, че Рим има значително по-слаб имидж сред туристите.

Барометърът за градовете като марки, създаден от компанията, разкрива и няколко града, които се смятат за подценени и може да се превърнат в „изгряващите звезди“ на Европа, при положение че се научат как да се промотират.

София например има много от нещата, които туристите търсят, но репутацията й не съответства на тяхното ниво. С по-малка сила същото важи и за други европейски градове като Краков и Вроцлав в Полша, както и Вилнюс – Европейска столица на културата за 2009 г. Тези градове са изгряващи звезди и повече усилия, насочени към промотиране на силните им страни, могат да им помогнат да се наредят сред първокласните дестинации в Европа.

„Има редица нови европейски градове, които трябва да излязат на сцената и да разкажат своята история“, казва Джеръми Хилдрет от Saffron. „Ако не знаем нищо за място като София и не знаем неговата история, тогава естествено правим негативни предположения за това колко известно и атрактивно е то. Главната цел на това проучване е да се идентифицират „подценените акции“ сред европейските градове“, добавя той.

Според проучването има редица европейски градове, сред които Антверпен и Лисабон, които се състезават „далеч в по-ниска от теглото си категория“. Те имат много от качествата, които хората искат от един град, но губят в конкуренцията, защото не успяват да се промотират толкова успешно.


Разгледайте нашите оферти в София

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Изпратете запитване