Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Европейски стандарт за работата на агенциите и брокерите на недвижими имоти

2010-12-07   |  БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

Въвеждането на Европейския стандарт за работата на агенциите и брокерите на недвижими имоти е вече факт и в България. И въпреки че стандартът, който бе публикуван от Българския институт за стандартизация, е препоръчителен, той със сигурност ще регулира отношенията в сектора.

Европейският стандарт е изключително подробен, като определя ролите и задълженията на брокера на недвижими имоти, както и на клиента, продавача и купувача. Един от разделите на документа включва описание на управлението на отношенията с клиентите – нещо, което е се прави за първи път в сферата на недвижимите имоти в България. Този раздел включва каква информация трябва да се предоставя на купувача и продавача като клиенти, какво трябва да съдържа договорът между клиент и брокер, конфликт на интереси и др. В този документ има и раздел с информацията, която трябва да се предоставя на купувача в случаите, в които продавачът е единственият клиент на брокера.

Важна част от стандарта е и регулирането на предоставянето на услуги, но може би най-важният раздел е квалификацията и компетентността на брокера на недвижими имоти. В него подробно е описано каква би трябвало да е професионалната компетентност на брокера и в какви сфери трябва да има той/тя познания (маркетинг на недвижими имоти, принципи и процеси за финансиране на сделката, приблизителна оценка на пазарната стойност на имотите, право, закони, норми и стандарти, свързани със сектора и много други). Важен елемент от този раздел е точката, в която се казва, че брокерът на недвижими имоти трябва да се развива професионално постоянно.

Стандартът съдържа и етичен кодекс на брокера на имоти, в който пише, че „брокерите на недвижими имоти трябва да гарантират, че те и всички членове на техния персонал са информирани и спазват етичния кодекс и се съобразяват с нормативните актове и ниво на добри професионални практики”.

БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС подкрепя въвеждането на Европейския стандарт за работата на агенциите и брокерите на недвижими имоти

---
Авторски права: 2011 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.com. Използването на тази статия от трети страни е разрешено, само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД и Авторът не носят отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2011.


  прочети повече статии

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване