Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Търсенето в сегмента на селските имоти е ориентирано към качествените къщи

2011-11-23   |  Строителство имоти, бр.43, 21.11.11

Няма значими промени на пазара на селски имоти през третото тримесечие на настоящата година. Това показват последните данни на „Бългериaн Пропeртис“. Според статистиката на компанията обемът на реализираните продажби в този сегмент за периода юли-септември 2011 г. се е запазил същия като през първото и второто тримесечие на годината. Единствената разлика, която консултантите са забелязали през последните месеци при селските имоти, е по-високата средна цена при продажбите.

От началото на юли до края на септември сделки са реализирани средно на 20 450 евро, докато през предходните две тримесечия цената се е движела между 16 000 и 17 000 евро. Специалистите обясняват разликата в пазарните стойности с преобладаващите покупки на по-качествени и готови за обитаване селски къщи. Такива сделки са били сключвани на цени между 15 000 и 45 000 евро в близост до морето - край Бургас и Варна, и до големите градове като Пловдив, Стара Загора и Велико Търново.

Проучването сочи още, че средни цени на продадените през третото тримесечие селски имоти по региони са в доста широк диапазон - от 9600 евро до 37 100 евро. Най-ниски стойности са отчетени в област Ямбол - 9600 евро, и област Стара Загора - 14 500 евро. Най-високите средни цени са достигнати в региона на Бургас - 37 100 евро, следван от областите Варна и Добрич - 26 000 евро. Средната стойност за региона на Велико Търново е 23 500, а за Пловдив - 19 500 евро.

Основните купувачи на селски имоти са руснаците. „Те търсят готови за обитаване къщи на цени между 15 и 40 хиляди евро, което обяснява и по-високите стойности на закупените селски имоти през изминалите месеци. Сега, за разлика от преди години, има голям избор на качествени и годни за обитаване селски имоти на много добри цени. На практика доскоро предлагането на такива къщи беше силно ограничено, а сега купувачите имат избор“, коментира оперативният директор на „Бългериaн Пропeртис“ Полина Стойкова. Експертът посочва още, че продавачите са основно британци. „Доста от британските собственици продават имотите си на загуба, след като са ги оферирали за продажба в продължение вече на 2-3 години и не са могли да ги реализират на по-високи цени“, допълва Стойкова.

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване