Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилище за всеки

2011-05-04   |  Лили Границка, в. Капитал, бр.16, 22.04.11

Ако влезете в сайтовете за недвижими имоти, ще видите голямо разнообразие от оферти - от 5000 евро за панелен апартамент от 34 кв.м в „Люлин“ до 9.5 млн. евро за къща на ул. „Оборище“. Купувачите търсят оптимално съотношение между качество и цена. Предпочитани са максимално завършените апартаменти, в които могат да се нанесат да живеят веднага. Това показват наблюденията на агенции за недвижими имоти.

Въпреки увеличеното ипотечно кредитиране (8.4% ръст през 2010 г. спрямо 2009 г. по данни на БНБ) и все по-изгодните лихви, които достигнаха нива отпреди кризата, жилищните сделки засега продължават да намаляват (7% спад през 2010 г. спрямо 2009 г.). Въпреки че цените на жилищата се върнаха на нивата от 2005 г. и макар и със забавени темпове да продължават надолу (по данни на НСИ), несигурната икономическа обстановка и опасенията от втора рецесия в световен мащаб кара хората да се въздържат от купуването на нови.

Брокери отчитат, че пазарът се е стабилизирал и спадът е спрял. Немалка роля в задържането на цените на жилищата играят и банките. Наред с отпусканите все по-изгодни кредити (рекламират с лихва от 6.1%) финансовите институции се въздържаха да наводнят пазара с необслужвани ипотеки, посочи Полина Стойкова, оперативен директор на „Бългериан Пропертис“. „В момента ситуацията се характеризира по-скоро със задържане на нивата, а някои имоти дори отчетоха лек ръст“, каза Теодора Димитрова, изпълнителен директор на българския офис на ERA. „Смятаме, че цените са достигнали най-ниските си нива и при нормално развитие на икономиката и сравнително бързо излизане от икономическата криза не би трябвало да има сериозно понижение“, смята Цветелина Тасева, изпълнителен директор на „Адрес“. От началото на годината сделките стават на нива от 700-900 евро/кв.м, показват данните на агенцията за недвижими имоти „Явлена“.

Качествените имоти на привършване
Цените на качествените жилища, с добра локация и инфраструктура макар и с малко се повишават, показват наблюденията на брокерите. Има голям риск дори да се стигне до недостиг на жилищни оферти във високия ценови сегмент, като причината за това е, че през последните две години не са започвани нови комплекси, смятат от Colliers. В същото време в момента купуват именно хората със собствен бизнес и висш мениджмънт на български и чужди фирми, които имат стабилни доходи. Те търсят жилища в затворени комплекси, където се формира собствена социална среда.

Един от най-търсените е „Резиденшъл парк“ срещу „Бизнес парка“ в София, който наред с качественото строителство се отличава с изградената си инфраструктура и зелените пространства. Близо 90% от 380 жилищни имота в комплекса са продадени. Вече няма свободни еднофамилните къщи, които бяха най-скъпи. Останали са редови къщи от 260 хил. до 370 хил. евро в зависимост от гледката и положението на имота.

И ако цените на къщите държат нивата от 2010 г., апартаментите отбелязват лек ръст, показа проверка на „Капитал“. Жилище с чиста площ от 82 кв.м в момента струва 138 хил. евро, докато преди година апартамент от 88 кв.м беше 115 хил. евро. В цената влиза и подземен паркинг. Подобни са нивата и в селището „София скай“ в кв. Симеоново, където близо половината от имотите вече са продадени. Апартамент от 150 кв.м напълно обзаведен с мебели струва 165 700 евро. Къщите пък се предлагат на цени от 215 хил. до 240 хил. евро. Като цяло цените на жилищата в затворените комплекси тръгват от 1100 евро/кв.м и достигат до 1500 евро/кв.м. Освен това всеки месец се плаща такса за поддръжка на имота, която зависи от вида на имота и квадратурата му.

За хората със средни доходи подходящи са новите градски комплекси „Лагера тюлип“, „Витоша тюлип“ и „Сити парк“. Студио в „Лагера тюлип“ се предлага за 35 430 евро, а 2-стаен - за 62 250 евро. От 140-те жилища в комплекса „Сити парк“, който се намира зад кино „Арена-запад“, 110 вече са продадени. Останали са само мезонети от 300 кв.м на цени от 286 хил. евро. Това накара израелската компания „Щерн“ да започне строителство на нова сграда към комплекса.

Има и апартаменти за 10-15 хил. евро в София - цени, които допреди две години бяха немислими. Тези оферти са за апартаменти от 30 до 35 кв.м в „Люлин“, „Дружба“, „Княжево“ и Ботунец. Офертите са както за ново строителство, така и за панелни блокове. Проверка на място показва, че чистата площ на жилището обаче е не повече от 20 квадрата, като по-голямата част от тях се нуждаят от основен ремонт, а новите са на шпакловка и замазка.

С търсене в сайтовете може да намерите изключително изгодни оферти дори за центъра на София. Таванско жилище на Орлов мост се предлага за 13 400 евро, но се нуждае от ремонт. По-изгодно е предложение за етаж от къща на ъгъла на улиците „Оборище“ и „Алеко Константинов“ за 22 400 евро. Много примамливи обяви има и за кварталите „Манастирски ливади“ и „Малинова долина“ на цени от 350 до 600 евро/кв.м за ново строителство, но „малкото“ неудобство е липсата на улици. Цените на имотите с по-лоши характеристика като първи или последен етаж, северно изложение, непривлекателна локация, намиращи се в район с недобре развита инфраструктура, ще продължат да падат, но с малко, смята Теодора Димитрова.

Наемателите купуват
В момента голяма част от наемателите на жилища предпочитат да купят, и то в района, в който живеят, сочат наблюденията на брокерите. Близо половината от хората купуват жилище за първи дом. От тях 73% са бивши наематели, а останалите са живеели в имот на родителите си или други близки. Голям брой наематели решиха да купят жилище заради ниските цени в момента и изгодните кредити, посочи Теодора Димитрова. По думите й за тях това е по-изгодният вариант, защото месечната вноска по кредита вече се доближава до тази на наема. Данните показват още, че в София 23% купуват по-голям имот, след като са продали по-малък. А други 11% се местят в по-подходящ за тях район заради училище, работа или близки. Тази група от 34% първо продава, а след това купува ново жилище, като най-често прибавят към получените от сделката пари свои спестени средства.

Лек ръст в края на годината
Оживление на пазара и дори лек ръст на цените прогнозират брокерите към края на годината. За тогава са и очакванията за подобряване на макроикономическите показатели на страната.

„Цените на жилищата ще се задържат стабилни, като в края на годината до пролетта на 2012 г. може да поскъпнат в рамките на 2-5%“, прогнозира Полина Стойкова. Тя уточни, че това е прогнозата й при продължаващо икономическо възстановяване и липса на допълнителни силни сътресения в световен характер, които могат да засегнат България. „Не може да не отбележим факта, че през последните седмици се забелязва възвръщане на познатата ни от миналата година апатия и отдръпване от пазара вследствие на лошите новини от света и нарастващата несигурност“, каза Стойкова.

Разгледайте нашите ТОП ОФЕРТИ за продажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване