Контакти
0

БЮЛЕТИН - АРХИВ

2020-11-26

26.11.2020 Жилищният пазар в Бургас през 2020 г. – успокояване на растежа на цените

В серията ни от анализи за жилищните пазари в големите градове идва ред на гр. Бургас.

Вижте как епидемията от COVID-19 се отразява на имотния пазар в града, който често взима отличия за най-добър град за живеене в България.
Данните от индексите PSPI показват, че през 2020 г. цените на жилищата в Бургас нарастват с по-бавен темп от предходните години.

Още в началото на годината ръстовете се забавят до около 2% при стойности между 5 и 6% година по-рано. Затегнатите мерки и коронакризата са довели до допълнително забавяне през второто тримесечие, но през третото тримесечие наблюдаваме ускоряване на растежа до 2.6%.Средната цена на жилищата в Бургас през 3-тото тримесечие достига 890 евро/кв.м. и се задържа по-висока от тази във Варна. До началото на 2018 г. Варна водеше по цени Бургас, но от тогава тенденцията се обърна и Бургас изпреварва по темп на растеж и задържа по-високи средни цени от тези в морската столица.Най-скъпи квартали с цени над 1 000 евро/кв.м. са център, Зорница и Лазур, като веднага след тях се нарежда Братя Миладинови.

Най-евтино се продават жилищата в Меден рудник, като тази част от града се развива най-динамично по отношение на ново строителство."Епидемията от коронавирус повлия задържащо за плановете на купувачите и забави сключването на сделки не само през пролетта, но и през летните месеци. Възвръщането на активността на пазара се забави в сравнение с останалите големи градове. Купувачите се активизираха от август и пазарът стана доста активен през есенните месеци, като тази активност продължава и до момента", коментира Милена Вичева, брокер на BULGARIAN PROPERTIES в Бургас.

"Вероятно новото затягане на мерките ще отложи решенията за покупка за следващата година, но този път то съвпада и с естествения процес по намаляване на активността и пренасочване на вниманието към наближаващите празници, покупката на подаръци и подготовката за приключването на годината", допълва Милка Русева, брокер на компанията в офиса ни в Бургас.

И допълва: "Като цяло нямаме опасения за развитието на пазара и цените, тъй като парцелите за строителство са ограничени и предлагането на нови проекти в централните части на града ще бъде по-малко. В бъдеще развитието ще бъде в посока периферията на града и изграждане на нови квартали."

"Основните запитвания към момента са за двустайни жилища, а най-търсените райони са Изгрев, Славейков, Зорница. Сарафово продължава да бъде предпочитано място, но масово се търсят евтини жилища до 30 000 евро. По отношение на новото строителство купувачите предпочитат сградата да е поне с Акт 14. Българи, работещи в чужбина, проявяват интерес към малки жилища - тип студио, които да използват като ваканционно жилище през летния сезон."

Вижте нашите топ обяви за ново строителство в Бургас

Вижте всички наши оферти в Бургас

Сподели
Къщите на село са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Повече от всякога, сега имаме нужда от собствен двор, уют и от това да сме далече от контакт с потенциални опасности. А освен това можем да работим гъвкаво и да учим онлайн. Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна. Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Купете собствен имот на морето - атрактивни цени, жадувано разнообразие!
Радвайте се на слънчевите летни дни в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! Атрактивни цени и разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си собствено място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
ТВ Европа: Спад на сделките и ръст на цените на имотите през 2020 г.

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова беше гост на сутрешния блок на ТВ Европа "Европа сутрин" в събота, 23.01.2021 г., за да коментира тенденциите на жилищния пазар в България.

Полина Стойкова MRICS сподели, че през 2020 г. е имало предизвикателства за имотния пазар, но като цяло те са преодоляни. Спадът в обемите от сделки се дължи най-вече на пролетния ...

25 Януари, 2021
Медиите за нас
Дневник: Пазарът на жилища започва 2021 г. сякаш няма епидемия

Противно на първоначалните очаквания пазарът на имоти не бе сериозно засегнат през годината на пандемията. Това показват данните на брокерите и за края на 2020 г. Оптимистична е и прогнозата им за пазара на жилища за 2021 г. Те отчитат голяма активност още в началото на новата година.

По-различна е картината на пазара на офиси, много от които са почти напълно празни ме...

15 Януари, 2021
последни новини
Възползвайте се от отлични пазарни условия и продайте имот с нас през 2021 г.!

Започваме 2021 г. със силен имотен пазар, множество запитвания, огледи и вече сключени сделки.

Пазарът предлага подходящи условия за продажба, от които можете да се възползвате и да обявите имот за продажба още сега!

Професионализмът се доказва в трудни моменти. През 2020 г., въпреки пандемията, ние не спряхме да работим и да носим ползи и отлични резултати за нашите...

14 Януари, 2021
Фирмени
Брокери на месец януари 2021 г.

Дадохме страхотен старт на тази година - със силен интерес, множество запитвания, огледи и вече реализирани сделки! 👏✨

А сега нека се запознаем с брокерите на месеца - хората, които бяха на линия и по време на почивните дни и работиха буквално до последните часове на миналата година, за да ви помогнат да осъществите плановете си и да затворите 2020 щастливи и доволни,...

07 Януари, 2021

Изпратете запитване