Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищният пазар в Бургас през 2020 г. – успокояване на растежа на цените

2020-11-26

В серията ни от анализи за жилищните пазари в големите градове идва ред на гр. Бургас.

Вижте как епидемията от COVID-19 се отразява на имотния пазар в града, който често взима отличия за най-добър град за живеене в България.
Данните от индексите PSPI показват, че през 2020 г. цените на жилищата в Бургас нарастват с по-бавен темп от предходните години.

Още в началото на годината ръстовете се забавят до около 2% при стойности между 5 и 6% година по-рано. Затегнатите мерки и коронакризата са довели до допълнително забавяне през второто тримесечие, но през третото тримесечие наблюдаваме ускоряване на растежа до 2.6%.Средната цена на жилищата в Бургас през 3-тото тримесечие достига 890 евро/кв.м. и се задържа по-висока от тази във Варна. До началото на 2018 г. Варна водеше по цени Бургас, но от тогава тенденцията се обърна и Бургас изпреварва по темп на растеж и задържа по-високи средни цени от тези в морската столица.Най-скъпи квартали с цени над 1 000 евро/кв.м. са център, Зорница и Лазур, като веднага след тях се нарежда Братя Миладинови.

Най-евтино се продават жилищата в Меден рудник, като тази част от града се развива най-динамично по отношение на ново строителство."Епидемията от коронавирус повлия задържащо за плановете на купувачите и забави сключването на сделки не само през пролетта, но и през летните месеци. Възвръщането на активността на пазара се забави в сравнение с останалите големи градове. Купувачите се активизираха от август и пазарът стана доста активен през есенните месеци, като тази активност продължава и до момента", коментира Милена Вичева, брокер на BULGARIAN PROPERTIES в Бургас.

"Вероятно новото затягане на мерките ще отложи решенията за покупка за следващата година, но този път то съвпада и с естествения процес по намаляване на активността и пренасочване на вниманието към наближаващите празници, покупката на подаръци и подготовката за приключването на годината", допълва Милка Русева, брокер на компанията в офиса ни в Бургас.

И допълва: "Като цяло нямаме опасения за развитието на пазара и цените, тъй като парцелите за строителство са ограничени и предлагането на нови проекти в централните части на града ще бъде по-малко. В бъдеще развитието ще бъде в посока периферията на града и изграждане на нови квартали."

"Основните запитвания към момента са за двустайни жилища, а най-търсените райони са Изгрев, Славейков, Зорница. Сарафово продължава да бъде предпочитано място, но масово се търсят евтини жилища до 30 000 евро. По отношение на новото строителство купувачите предпочитат сградата да е поне с Акт 14. Българи, работещи в чужбина, проявяват интерес към малки жилища - тип студио, които да използват като ваканционно жилище през летния сезон."

Вижте нашите топ обяви за ново строителство в Бургас

Вижте всички наши оферти в Бургас

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Полина Стойкова и Магдалена Тошева за NOVA TV: Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%

До рекордни нива достигнаха офертите на пазара на имоти в столицата в края на годината, отчитат брокерите. Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%. А офертите са далеч по-високи от тези при предишния пик - през 2008 година.

В същото време заради инфлацията брокерите отчитат първи признаци на охлаждане и отдръпване на клиентите от пазара. Достигнат ли е пикът и накъде ще ...

25 Ноември, 2022
Медиите за нас
Колко достъпни са жилищата в София?

в София.

"Тези данни идват след отбелязаното забавяне на п...

23 Ноември, 2022
Медиите за нас
Полина Стойкова пред Дарик: Моментът е подходящ за продажба на имот

През 2022 г. ръстовете на цените на имотния пазар бяха рекордни, но темповете вече се успокояват.

Наблюдава се и отдръпване на част от купувачите, тъй като цените вече достигнаха нива, недостъпни за много хора.

Това заяви в рубриката "Портфейл" на Дарик радио изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

Другият процес, който вече се...

22 Ноември, 2022
Медиите за нас
Имотният пазар през 2022 г. - участие на Полина Стойкова по БНТ (видео)

Имотният пазар в столицата в края на 2022 година е с рекорден ръст на цените. Вижте коментара на Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в предаването Бизнес.БГ по БНТ.Голямото поскъпване при имотите се дължи основно на високата инфлация. Реалният растеж на цените, след приспадане на инфлацията, е в рамките на около 6% в София, което е близо...

21 Ноември, 2022

Изпратете запитване