Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищният пазар 2021/2022 г. - обобщение и прогноза

2022-01-13   |  Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

Рекордни обеми продажби, силно търсене, надвишаващо предлагането и ускоряващ се ръст на цените – така можем да опишем накратко жилищния пазар през 2021 г. Днес сме Ви подготвили обобщение и прогноза за това какво да очакваме през новата година.

2021 г. - обобщение и основни акценти

През 2021 г. имотният пазар навлезе уверено и с много бързи крачки в новото десетилетие. Тя постави един нов етап от развитието на пазара, един нов възходящ цикъл, който предстои да се разгърне през следващите няколко години.

Започналите след настъпването на пандемията тенденции се разгърнаха и през 2021 г. жилищният пазар продължи да привлича купувачи с цел собствено ползване и живот в по-качествена среда, в по-просторни и светли жилища. Това обуслови продължаващото търсене на по-големи апартаменти, а новото строителство остана най-предпочитано. Банките поддържаха търсенето с ниски лихви по ипотечните кредити, а ръстовете на доходите и стабилните нива на заетост дадоха допълнителна увереност на купувачите.

Зедно с това, пазарът привлече и вниманието от гледна точка на сигурна и стойностна инвестиция и това доведе до завръщане на купувачите, които търсят да вложат в имот. Нарастващата инфлация, нулевите лихви по депозитите и въведените високи такси от банките допълнително ускориха този процес. Същевременно обаче, те подействаха и в посока намаляване на предлагането поради липса на алтернатива за вложение след продажбата на имот, както и поради нарастващите цени на строителните материали, които забавиха новите проекти.

Цените в София нараснаха с около 10% на годишна база. Същото важи и за другите големи градове. В морските и планинските курорти отбелязаният ръст е с между 3 и 7%.

В обобщение за 2021 г. - пазарът успя да се сдобие с активни купувачи от двете основни групи - за собствено ползване и за инвестиция. Това доведе до по-бърз от очаквания ръст на продажбите и на цените. Пряко следствие от голямото търсене на имоти в цялата страна е изчерпването на наличното предлагане и нужда от ново такова, което пазарът трябва да предложи през 2022 г.

Какво предстои през 2022 г.?

И през тази година търсенето ще продължи да бъде голямо и ще трябва да бъде задоволено от по-голямо налично предлагане. Вече виждаме повече оферти да излизат на пазара, както и да стартират нови проекти за жилищно строителство.

Търсенето ще продължава да бъде стимулирано както от нуждата от собствено жилище, така и от желание за вложение в сигурен актив с цел предпазване от инфлация и други рискове, които предстоят, както и от нежеланието на банките да съхраняват депозити с големи наличности и да ги наказват с такси.

Възстановяването на икономиката ще продължи. Макар от днешна гледна точка справянето с пандемията да изглежда все по-несигурно, а последствията от навлизането на Омикрон трудно да могат да бъдат оценени, очакванията са за продължаващо икономическо възстановяване и връщане до нива, каквито бихме имали, ако нямаше пандемия. Това ще доведе до допълнително повишаване на доходите и на инвестициите и като цяло ще се отрази на активността на имотния пазар в положителна посока.

Банките продължават да държат рекордно ниски лихвени проценти по жилищните кредити и дори да има известно покачване в края на годината, то няма да бъде такова, че да се отрази съществено върху търсенето.

В резултат на тези фактори очакванията ми са да цените на жилищата да продължат да нарастват с около 10% и през тази година. Впоследствие може да има известно успокояване на темпа, но като цяло перспективите пред развитието имотния пазар остават положителни и през следващите няколко години.

Кои са топ кварталите за инвестиция в София през 2022 г.

През тази и следващите години особено внимание ще обръщаме към зоната на широкия център на столицата, включващ квартали като Зона Б-5, Зона Б-18 и 19 и Банишора, както и други райони, които граничат непосредствено с централните части на София и се явяват тяхно естествено продължение.

Там има налични терени за строителство и вече започна реализацията на доста мащабни проекти, които доказано променят градската среда и увеличават привлекателността на тези райони.

Освен близост до центъра, те имат предимствата на пълна транспортна и инфраструктурна обезпеченост, училища и детски градини, магазини и всякакви удобства. А новите проекти ще внесат и така нужната съвременна среда на живот, наличие на собствени вътрешни дворни пространства и качество, на което настоящите купувачи държат.

Наред с тях, разбира се, на традиционен интерес ще се радват вече наложилите се южни и източни райони, както и набиращият скорост район около ИКЕА и София Ринг Мол.

See our TOP offers in the wide center of Sofia

Разгледайте жилища в най-търсените южни и източни квартали

Обявете имот за продажба с нас!

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Брокери на месец юни 2023

Ето че вече е юни и уверено вървим към края на първото полугодие на тази година!

След празничния май, в който имахме повече почивни дни и по-чести прекъсвания на работния процес, очакваме засилена активност през новия месец и нови успешни сделки за нашите клиенти.

За тях ще се погрижи целият екип на BULGARIAN PROPERTIES, който вече 20 години дава всичко от себе си, з...

02 Юни, 2023
последни новини
Стартираха продажбите в сгради Е и Ж на Central Park

По-малко от година след старта на първта фаза на проекта, в продажба са две от новите сгради, които са част от втората фаза на мащабния комплекс Central Park в кв. Банишора!

Възползвайте се от възможността да изберете първи от апартаментите в сгради Е и Ж!

Разполагаме с разнообразие от двустайни апаратменти на отлични цени!

Обадете се още сега на тел: 0...

18 Май, 2023
последни новини
Кредитите в България най-евтини в ЕС

Напук на предупрежденията, че кредитният бум у нас носи рискове, заемите продължават да поевтиняват. Трети месец лихвите по ипотечните заеми в България са най-ниски в целия Европейски съюз.

За март средният лихвен процент по потребителски кредити в левове намалява с 0,13 пр. п., до 8,25%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити - с 0,12 пр. п., до 8,76%.

17 Май, 2023
Фирмени
Брокери на месец май 2023

Топлите месеци са тук, а имотният пазар е в отлична форма!

Доказателство за това са победителите в месечната ни класация – колеги от офиси в различни офиси от страната, които специализират в продажбата на най-разнообразни имоти – от ново строителство до селски и ваканционни имоти, парцели и бизнес имоти. Всички те успяха да постигнат удивителни резултати и да направят месец април по...

03 Май, 2023

Изпратете запитване