Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Участие на BULGARIAN PROPERTIES във Форум Реал

2020-12-07

На 5.12.2020 г. екипът на BULGARIAN PROPERTIES взе участие във Форум Реал - най-големият форум за недвижими имоти, инвестиции, строителство и иновации. Той се проведе изцяло онлайн и беше под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и министър Петя Аврамова.

Наши представители и гост-лектори бяха основателят и собственик на BULGARIAN PROPERTIES Михаил Чобанов, изпълнителният директор на компанията Полина Стойкова MRICS и регионалният ни мениджър за Варна Калин Чернев.

Те участваха в 3 панела от този мащабен онлайн форум, който събра на едно място целия имотен и строително-инвестиционен бранш. Вижте какво споделиха те:Виртуални огледи, оценки и инвестиции по време на пандемия

Участник в този панел от страна на BULGARIAN PROPERTIES беше Полина Стойкова MRICS. Тя акцентира върху това, че въвеждането на новите технологии е било в ход, но 2020 г. значително ускори този процес и подпомогна това да общуваме и да вършим по-удобно и бързо редица неща от нашия живот.

Участниците очертаха затрудненията при пътувания за оглед, особено от страна на чужденци или хора, пребиваващи в чужбина, за които личният оглед през изминаващата година беше трудно осъществим. Наред с това, за много от клиентите става все по-удобно да получат предварителна информация преди личното посещение на даден имот, дори и когато могат да пътуват в рамките на страната или даденото населено място.

Тук на помощ идват виртуалните огледи и онлайн видео връзката с брокера, които намаляват обема на имотите, които клиентите посещават лично и по този начин правят и търсенето на имот, и работата на брокерите по-ефективна, като същевременно предпазват и собствениците от прекалено много посещения в техните имоти.

Вижте нашите имоти с виртуален оглед

Относно оценките на имот личното посещение няма как да бъде заместено, но то се извършва при спазване на мерките и се подпомага от редица технологии като дронове и автоматизирани оценки. Полина Стойкова отбеляза, че сайтът на BULGARIAN PROPERTIES предлага опция за онлайн оценка, която да даде ориентир за пазарната стойност на даден имот, но това е възможно само за стандартни имоти като апартаменти и не може да замести лично направената оценка.

Участниците в дискусията се обединиха около заключението, че ролята на човешкия фактор няма да намалее и тя ще бъде подпомагана от технологиите. Пазарът става все по-локален и ще се изисква все повече познаване в детайли на дадения местен пазар, за което изключително голяма роля ще имат имотните консултанти и оценители.

Експертите бяха единодушни и относно това, че банките са изиграли важна роля в балансирането на пазара през 2020 г., като не спряха кредитирането. Така не се сбъднаха прогнозите за срив и спад в цените на имотите. Заедно с банките, важна роля изигра и строителството на нови сгради, което не спря и това задържа доверието на купувачите.

На преден план излязоха и човешките отношения и по-голямото разбиране между участниците на пазара и това помага да се приключват сделките, дори и когато има забавяне в условията на настоящата пандемия.Къде да си купя имот в София? Новите жилищни проекти, цени и тенденции за развитие в София

В този панел лектор беше Михаил Чобанов. Той сподели най-новите данни на BULGARIAN PROPERTIES.

Цените в София остават стабилни, а годината завършва с минимален спад от 5% в обема на реализираните сделки.

Средната цена на закупените апартаменти през 2020 г. достига 97 000 евро при 90 700 евро за 2019 г. Най-търсени са тристайните апартаменти, покупките на които за пръв път през 2020 г. са повече от тези на двустайните апартаменти.

Перспективните райони на София са тези, които са в близост до метро и модерни търговски центрове, а в бъдеще все по-ценени ще бъдат общите части и качеството на проектирането на новите сгради.

Комбинацията от отлична достъпност на имотите, традиционното желание да притежаваме собствен дом и ковид нуждата да имаме лично пространство ще предопределят пазара в бъдеще.

Вижте нашите оферти от СофияИмотите във Варна - нови проекти, цени и тенденциите за развитие

Калин Чернев, наш регионален мениджър за Варна, беше представител на BULGARIAN PROPERTIES в панела за тенденциите в трите най-големи града след София - Пловдив, Варна и Бургас.

Той сподели, че пандемията се отрази на имотния пазар най-силно през пролетта, когато всичко стопира, но след това в топлите месеци се върнахме към нормален темп на работа, какъвто имахме в началото на годината и през предходните години.

Увеличи се търсенето на по-големи жилища във Варна, която като голям морски град винаги е била популярен пазар за инвестиция с цел отдаване под наем.

Цените на имотите не спаднаха и за щастие не се реализираха прогнозите за срив на пазара, които имаше в началото на годината. Дори можем да отбележим, че новите проекти излизат на пазара с малко по-високи цени.

Пандемията може би ще има положителен ефект върху качеството на строителството и на проектите в бъдеще, тъй като купувачите ще имат по-високи изисквания. Все по-често инвеститорите ще имат нужда и ще търсят нашето мнение и консултация като професионалните консултанти и брокери за новите си проекти.

Епидемията доведе до ръст на търсенето на извънградски имоти - къщи и ваканционни апартаменти около Варна и на Северното Черноморие.

В бъдеще може би ще работим в една постоянна криза и трябва да се адаптираме към тази реалност. Ще се търсят по-големи площи, повече пространство на открито с озеленени дворове, тераси и с тенденция на изнасяне към периферията на Варна.

Вижте нашите обяви във Варна

Вижте колко струва вашият имот в края на 2020 г.


Сподели
Лятото наближава! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на слънчевите летни дни в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
AMur Homes - новият проект на доказан инвеститор
AMur Homes е елитна сграда в широкия център на София на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от наличните двустайни, тристайни апартаменти и мезонети и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Стартираха продажбите в сгради Е и Ж на Central Park

По-малко от година след старта на първта фаза на проекта, в продажба са две от новите сгради, които са част от втората фаза на мащабния комплекс Central Park в кв. Банишора!

Възползвайте се от възможността да изберете първи от апартаментите в сгради Е и Ж!

Разполагаме с разнообразие от двустайни апаратменти на отлични цени!

Обадете се още сега на тел: 0...

18 Май, 2023
последни новини
Кредитите в България най-евтини в ЕС

Напук на предупрежденията, че кредитният бум у нас носи рискове, заемите продължават да поевтиняват. Трети месец лихвите по ипотечните заеми в България са най-ниски в целия Европейски съюз.

За март средният лихвен процент по потребителски кредити в левове намалява с 0,13 пр. п., до 8,25%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити - с 0,12 пр. п., до 8,76%.

17 Май, 2023
Фирмени
Брокери на месец май 2023

Топлите месеци са тук, а имотният пазар е в отлична форма!

Доказателство за това са победителите в месечната ни класация – колеги от офиси в различни офиси от страната, които специализират в продажбата на най-разнообразни имоти – от ново строителство до селски и ваканционни имоти, парцели и бизнес имоти. Всички те успяха да постигнат удивителни резултати и да направят месец април по...

03 Май, 2023
Медиите за нас
Полина Стойкова по Bloomberg TV: Ръстът на цените на имотния пазар в България се забавя

Пазарът на недвижими имоти отбеляза много силно начало на годината на фона на минорните нагласи, които имахме в края на 2022, когато пазарът беше затихнал. Сега е налице търсене, леко увеличение на предлагането, което липсваше през миналата година и съответно постигане на нов баланс, при който активно се сключват сделки. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в п...

02 Май, 2023

Изпратете запитване