Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Участие на BULGARIAN PROPERTIES във Форум Реал

2020-12-07

На 5.12.2020 г. екипът на BULGARIAN PROPERTIES взе участие във Форум Реал - най-големият форум за недвижими имоти, инвестиции, строителство и иновации. Той се проведе изцяло онлайн и беше под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и министър Петя Аврамова.

Наши представители и гост-лектори бяха основателят и собственик на BULGARIAN PROPERTIES Михаил Чобанов, изпълнителният директор на компанията Полина Стойкова MRICS и регионалният ни мениджър за Варна Калин Чернев.

Те участваха в 3 панела от този мащабен онлайн форум, който събра на едно място целия имотен и строително-инвестиционен бранш. Вижте какво споделиха те:Виртуални огледи, оценки и инвестиции по време на пандемия

Участник в този панел от страна на BULGARIAN PROPERTIES беше Полина Стойкова MRICS. Тя акцентира върху това, че въвеждането на новите технологии е било в ход, но 2020 г. значително ускори този процес и подпомогна това да общуваме и да вършим по-удобно и бързо редица неща от нашия живот.

Участниците очертаха затрудненията при пътувания за оглед, особено от страна на чужденци или хора, пребиваващи в чужбина, за които личният оглед през изминаващата година беше трудно осъществим. Наред с това, за много от клиентите става все по-удобно да получат предварителна информация преди личното посещение на даден имот, дори и когато могат да пътуват в рамките на страната или даденото населено място.

Тук на помощ идват виртуалните огледи и онлайн видео връзката с брокера, които намаляват обема на имотите, които клиентите посещават лично и по този начин правят и търсенето на имот, и работата на брокерите по-ефективна, като същевременно предпазват и собствениците от прекалено много посещения в техните имоти.

Вижте нашите имоти с виртуален оглед

Относно оценките на имот личното посещение няма как да бъде заместено, но то се извършва при спазване на мерките и се подпомага от редица технологии като дронове и автоматизирани оценки. Полина Стойкова отбеляза, че сайтът на BULGARIAN PROPERTIES предлага опция за онлайн оценка, която да даде ориентир за пазарната стойност на даден имот, но това е възможно само за стандартни имоти като апартаменти и не може да замести лично направената оценка.

Участниците в дискусията се обединиха около заключението, че ролята на човешкия фактор няма да намалее и тя ще бъде подпомагана от технологиите. Пазарът става все по-локален и ще се изисква все повече познаване в детайли на дадения местен пазар, за което изключително голяма роля ще имат имотните консултанти и оценители.

Експертите бяха единодушни и относно това, че банките са изиграли важна роля в балансирането на пазара през 2020 г., като не спряха кредитирането. Така не се сбъднаха прогнозите за срив и спад в цените на имотите. Заедно с банките, важна роля изигра и строителството на нови сгради, което не спря и това задържа доверието на купувачите.

На преден план излязоха и човешките отношения и по-голямото разбиране между участниците на пазара и това помага да се приключват сделките, дори и когато има забавяне в условията на настоящата пандемия.Къде да си купя имот в София? Новите жилищни проекти, цени и тенденции за развитие в София

В този панел лектор беше Михаил Чобанов. Той сподели най-новите данни на BULGARIAN PROPERTIES.

Цените в София остават стабилни, а годината завършва с минимален спад от 5% в обема на реализираните сделки.

Средната цена на закупените апартаменти през 2020 г. достига 97 000 евро при 90 700 евро за 2019 г. Най-търсени са тристайните апартаменти, покупките на които за пръв път през 2020 г. са повече от тези на двустайните апартаменти.

Перспективните райони на София са тези, които са в близост до метро и модерни търговски центрове, а в бъдеще все по-ценени ще бъдат общите части и качеството на проектирането на новите сгради.

Комбинацията от отлична достъпност на имотите, традиционното желание да притежаваме собствен дом и ковид нуждата да имаме лично пространство ще предопределят пазара в бъдеще.

Вижте нашите оферти от СофияИмотите във Варна - нови проекти, цени и тенденциите за развитие

Калин Чернев, наш регионален мениджър за Варна, беше представител на BULGARIAN PROPERTIES в панела за тенденциите в трите най-големи града след София - Пловдив, Варна и Бургас.

Той сподели, че пандемията се отрази на имотния пазар най-силно през пролетта, когато всичко стопира, но след това в топлите месеци се върнахме към нормален темп на работа, какъвто имахме в началото на годината и през предходните години.

Увеличи се търсенето на по-големи жилища във Варна, която като голям морски град винаги е била популярен пазар за инвестиция с цел отдаване под наем.

Цените на имотите не спаднаха и за щастие не се реализираха прогнозите за срив на пазара, които имаше в началото на годината. Дори можем да отбележим, че новите проекти излизат на пазара с малко по-високи цени.

Пандемията може би ще има положителен ефект върху качеството на строителството и на проектите в бъдеще, тъй като купувачите ще имат по-високи изисквания. Все по-често инвеститорите ще имат нужда и ще търсят нашето мнение и консултация като професионалните консултанти и брокери за новите си проекти.

Епидемията доведе до ръст на търсенето на извънградски имоти - къщи и ваканционни апартаменти около Варна и на Северното Черноморие.

В бъдеще може би ще работим в една постоянна криза и трябва да се адаптираме към тази реалност. Ще се търсят по-големи площи, повече пространство на открито с озеленени дворове, тераси и с тенденция на изнасяне към периферията на Варна.

Вижте нашите обяви във Варна

Вижте колко струва вашият имот в края на 2020 г.


Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024
Медиите за нас
Как еврозоната ще промени имотния пазар у нас? Отговарят експертите

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто. Това сочат изчисленията на база данните на Агенцията по вписванията. В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база.

Как...

20 Февруари, 2024
последни новини
Колко струва моят имот?

През 2023 г. имотният пазар у нас продължи да расте, отбелязвайки средни ръстове от 21%. С успокояването на инфлацията и плавното покачване на лихвените нива анализаторите прогнозират тези темпове на растеж да се забавят през 2024 г., поставяйки сектора в ново плато на по-високи цени.

И докато през последните години търсенето и предлагането беше основно фокусирано върху новостроящи ...

19 Февруари, 2024
последни новини
Стартирахме продажбите във Феста Чамкория Форест Резиденс в Боровец, без комисионна от купувача!

Имаме удоволствието да обявим старта на продажбите на апартаменти в един от най-престижните ваканционни комплекси в сърцето на Боровец - Феста Чамкория Форест Резиденс.

Вижте комплекса тук

BULGARIAN PROPERTIES беше избрана за ексклузивна агенция по продажбите и маркетинга на този изключителен проект, което още веднъж доказва нашата отлична репутация и л...

15 Февруари, 2024

Изпратете запитване