Контакти
0

БЮЛЕТИН - АРХИВ

2020-12-07

08.12.2020 Участие на BULGARIAN PROPERTIES във Форум Реал

На 5.12.2020 г. екипът на BULGARIAN PROPERTIES взе участие във Форум Реал - най-големият форум за недвижими имоти, инвестиции, строителство и иновации. Той се проведе изцяло онлайн и беше под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и министър Петя Аврамова.

Наши представители и гост-лектори бяха основателят и собственик на BULGARIAN PROPERTIES Михаил Чобанов, изпълнителният директор на компанията Полина Стойкова MRICS и регионалният ни мениджър за Варна Калин Чернев.

Те участваха в 3 панела от този мащабен онлайн форум, който събра на едно място целия имотен и строително-инвестиционен бранш. Вижте какво споделиха те:Виртуални огледи, оценки и инвестиции по време на пандемия

Участник в този панел от страна на BULGARIAN PROPERTIES беше Полина Стойкова MRICS. Тя акцентира върху това, че въвеждането на новите технологии е било в ход, но 2020 г. значително ускори този процес и подпомогна това да общуваме и да вършим по-удобно и бързо редица неща от нашия живот.

Участниците очертаха затрудненията при пътувания за оглед, особено от страна на чужденци или хора, пребиваващи в чужбина, за които личният оглед през изминаващата година беше трудно осъществим. Наред с това, за много от клиентите става все по-удобно да получат предварителна информация преди личното посещение на даден имот, дори и когато могат да пътуват в рамките на страната или даденото населено място.

Тук на помощ идват виртуалните огледи и онлайн видео връзката с брокера, които намаляват обема на имотите, които клиентите посещават лично и по този начин правят и търсенето на имот, и работата на брокерите по-ефективна, като същевременно предпазват и собствениците от прекалено много посещения в техните имоти.

Вижте нашите имоти с виртуален оглед

Относно оценките на имот личното посещение няма как да бъде заместено, но то се извършва при спазване на мерките и се подпомага от редица технологии като дронове и автоматизирани оценки. Полина Стойкова отбеляза, че сайтът на BULGARIAN PROPERTIES предлага опция за онлайн оценка, която да даде ориентир за пазарната стойност на даден имот, но това е възможно само за стандартни имоти като апартаменти и не може да замести лично направената оценка.

Участниците в дискусията се обединиха около заключението, че ролята на човешкия фактор няма да намалее и тя ще бъде подпомагана от технологиите. Пазарът става все по-локален и ще се изисква все повече познаване в детайли на дадения местен пазар, за което изключително голяма роля ще имат имотните консултанти и оценители.

Експертите бяха единодушни и относно това, че банките са изиграли важна роля в балансирането на пазара през 2020 г., като не спряха кредитирането. Така не се сбъднаха прогнозите за срив и спад в цените на имотите. Заедно с банките, важна роля изигра и строителството на нови сгради, което не спря и това задържа доверието на купувачите.

На преден план излязоха и човешките отношения и по-голямото разбиране между участниците на пазара и това помага да се приключват сделките, дори и когато има забавяне в условията на настоящата пандемия.Къде да си купя имот в София? Новите жилищни проекти, цени и тенденции за развитие в София

В този панел лектор беше Михаил Чобанов. Той сподели най-новите данни на BULGARIAN PROPERTIES.

Цените в София остават стабилни, а годината завършва с минимален спад от 5% в обема на реализираните сделки.

Средната цена на закупените апартаменти през 2020 г. достига 97 000 евро при 90 700 евро за 2019 г. Най-търсени са тристайните апартаменти, покупките на които за пръв път през 2020 г. са повече от тези на двустайните апартаменти.

Перспективните райони на София са тези, които са в близост до метро и модерни търговски центрове, а в бъдеще все по-ценени ще бъдат общите части и качеството на проектирането на новите сгради.

Комбинацията от отлична достъпност на имотите, традиционното желание да притежаваме собствен дом и ковид нуждата да имаме лично пространство ще предопределят пазара в бъдеще.

Вижте нашите оферти от СофияИмотите във Варна - нови проекти, цени и тенденциите за развитие

Калин Чернев, наш регионален мениджър за Варна, беше представител на BULGARIAN PROPERTIES в панела за тенденциите в трите най-големи града след София - Пловдив, Варна и Бургас.

Той сподели, че пандемията се отрази на имотния пазар най-силно през пролетта, когато всичко стопира, но след това в топлите месеци се върнахме към нормален темп на работа, какъвто имахме в началото на годината и през предходните години.

Увеличи се търсенето на по-големи жилища във Варна, която като голям морски град винаги е била популярен пазар за инвестиция с цел отдаване под наем.

Цените на имотите не спаднаха и за щастие не се реализираха прогнозите за срив на пазара, които имаше в началото на годината. Дори можем да отбележим, че новите проекти излизат на пазара с малко по-високи цени.

Пандемията може би ще има положителен ефект върху качеството на строителството и на проектите в бъдеще, тъй като купувачите ще имат по-високи изисквания. Все по-често инвеститорите ще имат нужда и ще търсят нашето мнение и консултация като професионалните консултанти и брокери за новите си проекти.

Епидемията доведе до ръст на търсенето на извънградски имоти - къщи и ваканционни апартаменти около Варна и на Северното Черноморие.

В бъдеще може би ще работим в една постоянна криза и трябва да се адаптираме към тази реалност. Ще се търсят по-големи площи, повече пространство на открито с озеленени дворове, тераси и с тенденция на изнасяне към периферията на Варна.

Вижте нашите обяви във Варна

Вижте колко струва вашият имот в края на 2020 г.


Сподели
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Изберете комплекс Vitosha View за свой нов дом! Отлични цени и качество на строителството, характерно за имоти в най-високия ценови клас. Модерна визия и внимание към всеки детайл. Функционално вътрешно разпределение с оптимално усвояване на пространствата. Минимални общи части. Чисто нова инфраструкрура. Зеленина и гледки към планината и града. Всичко това ще намерите само във Vitosha View!
Вижте още
Tech Park Residence - жилища висок клас до парк, офис сгради и бул. Цариградско шосе
Градски жилища от ново поколение в бързо развиващия се район на София Тех Парк, близо до The Mall, множество офис сгради и бъдеща метростанция.
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Дневник: Пазарът на жилища започва 2021 г. сякаш няма епидемия

Противно на първоначалните очаквания пазарът на имоти не бе сериозно засегнат през годината на пандемията. Това показват данните на брокерите и за края на 2020 г. Оптимистична е и прогнозата им за пазара на жилища за 2021 г. Те отчитат голяма активност още в началото на новата година.

По-различна е картината на пазара на офиси, много от които са почти напълно празни ме...

15 Януари, 2021
последни новини
Възползвайте се от отлични пазарни условия и продайте имот с нас през 2021 г.!

Започваме 2021 г. със силен имотен пазар, множество запитвания, огледи и вече сключени сделки.

Пазарът предлага подходящи условия за продажба, от които можете да се възползвате и да обявите имот за продажба още сега!

Професионализмът се доказва в трудни моменти. През 2020 г., въпреки пандемията, ние не спряхме да работим и да носим ползи и отлични резултати за нашите...

14 Януари, 2021
Фирмени
Брокери на месец януари 2021 г.

Дадохме страхотен старт на тази година - със силен интерес, множество запитвания, огледи и вече реализирани сделки! 👏✨

А сега нека се запознаем с брокерите на месеца - хората, които бяха на линия и по време на почивните дни и работиха буквално до последните часове на миналата година, за да ви помогнат да осъществите плановете си и да затворите 2020 щастливи и доволни,...

07 Януари, 2021
Медиите за нас
Под един покрив: Поколения българи живеят заедно

Над 40% от българите живеят в пренаселени домове, сочи изследване на „Евростат“. Двама от всеки петима нямат собствена стая. На най-тясно живеят в съседна Румъния – там почти 50% от хората обитават пренаселени домове.


Страната ни е трета след Латвия, където процентът е малко над 42 на сто. Следват Хърватия и Полша. В дъното на класацията са Кипър, Ирланди...

07 Януари, 2021

Изпратете запитване