Контакти
0

БЮЛЕТИН - АРХИВ

2017-12-21

28.12.2017 Обзор на имотния пазар през 2017 г. и прогноза за 2018 г.

Уважаеми клиенти и партньори,

В края сме на една година, която ще запомним като най-успешна за имотния пазар от 10 години насам.

От 2007-2008 г. не сме имали такъв позитивизъм на пазара, който, освен в София, беше налице и в другите големи градове и отчасти във ваканционния сегмент, а основен двигател на пазара в цялата страна бяха българските купувачи.

Най-силен беше пазарът в София. Тук цените нараснаха между 10 и 15% и средната достигна 1 000 евро за квадратен метър. Най-голяма активност и най-бърз ръст на цените бяха регистрирани от април до средата на юли, след което се забеляза известно забавяне на пазара и успокояване на темпа на нарастване на цените.

Новото строителство беше хит на пазара и през тази година, като най-добрите проекти се разпродават още в начален етап на строителството.

Добри новини дойдоха и от ваканционните пазари по морето и особено в ски курортите, където продажбите нарастваха с най-бърз темп от средата на годината и в Банско обемите се увеличиха с внушителните 30%. Много голямо търсене от страна на български купувачи има в Боровец и Пампорово, докато Банско остава най-интернационален сред трите курорта с пъстра картина от националности на купувачите. Това беше очаквана от нас тенденция – позитивните процеси от големите градове да се пренесат и във ваканционния сегмент поради наличните готови за ползване имоти, предлагани на изкушаващо ниски цени, които буквално всеки може да си позволи.

Вижте още за имотния пазар през 2017 г. от водещите ни брокери в София и страната:

Росен Станков за имотите в София:

Имотният пазар през 2017 можем да запомним като най-активнен през последните години. Можем да я запомним и с обявяването на проекти за много небостъргачи. Също така, 2017 г. даде старт на много затворени комплекси и строителство на сгради с големи РЗП. Наблюдава се покачване на цените на имотите в София и бързо развитие на слабо застроените югоизточни райони като Малинова долина, Витоша, Кръстова вада до Манастирски ливади. Пазарът на 2017 г. със сигурност може да се определи като пазар на продавачите.

Диана Янева за имотите в София:

2017 г. ще запомним в повишено търсене на ново строителство и много големи изисквания от страна на купувачите, Интересна комбинация от силен интерес и същевременно нерешителност от страна на купувачите да взимат решения, може би поради голямото предлагане, което се появи на пазара.

Вторичният пазар беше по-продуктивен с продажби в много кратки срокове. По всичко личи, че когато купувачът влезе в завършено жилище, е готов да вземе по-бързо решение. Очакваме предлагането на вторичен пазар да нарасне през 2018 г. и сме готови да съдействаме на всички, които са решили да продадат своя имот през новата година!

Емилия Емилова за пазара в София:

За София 2017 година премина под знака на увеличен обем ново строителство и с повече продажби на имоти в ранен етап на строителството. Търсените апартаменти бяха предимно двустайни, които в много от случаите се закупуват за инвестиция. Изискванията на купувачите за ново строителство са жилищата да са в малки сгради с ниски месечни такси за поддръжка. Все по-голяма нужда е закупуването на паркомясто или гараж. Най-търсени райони са център, Лозенец, Кръстова вада, Зона Б-5, Б-18, кв. Изток и Изгрев. Клиентите предпочитат да закупуват апартаменти, които имат Разрешение за ползване, но все повече пристъпват към покупка „на зелено“, тъй като на по-късен етап остава ограничен избор от апартаменти.

Димитър Вълканов за имотите в Созопол и региона:

Както през 2016 г., така и през 2017 г. година се запази тенденцията основният купувач по Южното Черноморие да бъде българинът. Търсят се основно жилища в ценовия диапазон между 25 000 и 35 000 евро в райони с достъпна инфраструктура и комуникации, ако е възможно без такса поддръжка или минимална такава.

Ниският ценови диапазон на търсенето се дължи основно на преобладаващото мнение от клиенти и купувачи, че не желаят да вложат повече пари за закупуването на имот, който ще бъде използван само 2-3 месеца в годината. Разбира се, има и изключения.

Основната причина според мен за това българи да купуват са свободните пари, ниските лихви от банките и промяната на начина на почивка на българина. В последните няколко години българите промениха начина си на почивка и отдих от дълги – 10/12/15 дни, на кратки 2-3 дни, но по-чести почивки. От това идва и желанието им да имат свое жилище, където да могат да идват по всяко време на сезона, когато пожелаят, без да се притесняват от липса на свободни места, резервации и др.
Моето мнение е, че тези тенденции ще се запазят и през следващата година.

Елена Макреева за имотите в Слънчев бряг и региона:

2017 година бе изключително разнообразна и интересна за нас, каквито към днешна дата са и купувачите на имоти. През тази година имахме удоволствието за работим с големи инвеститори от цяла Европа, купуващи морски имоти предимно с цел отдаване под наем. Усеща се активен интерес към ваканционни имоти от страна на българи, живеещи и работещи в чужбина, но желаещи да се насладят на почивка в родните курорти. Значителен дял от сделките са с изгодни едностайни жилища и апартаменти, които клиентите купуват директно онлайн или чрез скайп огледи.

Благодарим за доверието, радваме се и се гордеем, че разполагаме с огромна база от недвижими имоти, благодарение на която клиентът може да открие идеалното решение спрямо бюджета си!

Иван Кунев за имотите в Слънчев бряг и региона:

Ще запомним изминаващата 2017 г. с раздвижване на пазара в Слънчев бряг и региона. Тенденциите са към задържане на ценовите нива, голямо разнообразие на предлагани ваканционни жилища в съчетание с добри опции за финансиране. Всичко това разкрива отлични възможности за покупка на имоти на изгодни цени.

Съществено за пазара беше засилването на интереса на българите, живеещи в чужбина, които започнаха да купуват ваканционни имоти.

Любка Михова за имотите в Слънчев бряг и региона:

През 2017 г. в региона на Слънчев бряг беше особено динамичен вторичният пазар – както по отношение на предлагане от собственици, така и като търсене от страна на купувачи. Привлекателното за купувачите е по-ниската цена на кв.м., доброто състояние на жилищата, добре поддържаните общи части.

Интересът към новото строителство не е толкова голям предвид високите цени, независимо от офертирането от страна на строителите за безлихвено разсрочено плащане за 24 месечен период.

Сергей Пеловски за имотите в Боровец:

Пазарът в Боровец и през 2017 г. беше в подем. Както и през 2016 г., водещият фактор е търсенето от страна на български купувачи. Профилът на купувачите е: семейства, които живеят в София или големите градове, със средни и над средните доходи за страната. Сделките се финансират с налични средства, но не липсват и покупки с ипотечни кредити.

Радостното е, че се завръщат и чуждестранните инвеститори, главно от Великобритания.
И българите, и чужденците, купуват за лично ползване. Сравнително рядко се интересуват от отдаване под наем, макар и средната доходност при имотите с добра локация в курорта да е 3-5%.

Зоя Бенкова за имотите в Пампорово:

Това беше най-добрата година за имотния пазар в Пампорово! Очкваме Пампорово през 2019 г. да стане най-големия ски курорт на Балканите чрез обединяването на ски зоните на Чепеларе и Пампорово с изграждането на лифт, който ще свърже пистите на Пампорово със ски центъра „Мечи Чал“ с общата дължина на пистите 80 км. От тази година има оръдия за изкуствен сняг на всички писти. И поради тези причини, покупките с цел инвестиция бяха доста повече от предишни години.

Петър Петаларев за имотите в Пловдив:

През 2017 година имахме изключително динамичен пазар на градски имоти в Пловдив.
Жилищата, обявени на реални пазарни цени, се продаваха буквално за броени дни.

Пазарът на селски имоти в региона остана спокоен с леко раздвижване. Имаше интерес от най-вече от българи, които закупиха селски имоти с цел да си прекарват ваканциите и почивките в къща на село, а не за постоянно пребиваване.

Леко раздвижване имаше и за закупуване на апартаменти във Велинград с цел отдаване под наем, но само в комплекси които имат спа център.

Мирослав Караколев и Теменужка Михалева за имотите в Стара Загора:

Отминаващата 2017 година затвърди тенденцията от предходната на съживяване на имотния пазар както в град Стара Загора, така и в останалите населени места в областта. Цените в Стара Загора нараснаха с около 3%. Най-търсените имоти в Стара Загора са двустайни жилища с цена до 35 000 евро, и тристайни апартаменти на цени около 40-45 000 евро. Средната продажна цена на квадратен метър варира между 500 и 600 евро в централните части на града, а в по-крайните квартали достига до около 350 евро.

Смятаме, че ни очаква още една динамична година, която ще засили положителните процеси на пазара на градски и селски имоти в Стара Загора и най-важното - ще утвърди българските клиенти като основен купувачи на имоти в региона.

Какво ни очаква през 2018 г.?

Очакванията ни са, че 2018 ще бъде много подобна на изтичащата вече 2017 година. Основните тенденции на икономически растеж, ръст на доходите и заетостта, ниски лихвени проценти по депозитите и кредитите се очаква да се запазят, което ще даде предпоставки за продължаващ ръст на активността на имотния пазар, както и на цените на имотите.

Темпът на нарастване на цените вероятно ще се успокои, но като цяло активността ще се запази и догодина имотният пазар отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари, като местното търсене ще продължава да бъде основна движеща сила.

В София и другите големи градове, където имаме увеличаващ се обем ново строителство, ще станем свидетели на по-добро предлагане и по-голям избор от имоти – сгради в начален етап на строителството, завършени нови сгради, както и имоти на вторичен пазар.

Освен положителните очаквания за големите градове и ски курортите, през 2018 г. ще видим и засилена активност по морето от страна на български купувачи – местни и такива, които живеят в чужбина и търсят свой ваканционен имот. Те проучваха пазара през тази година и смятаме, че интересът им ще се материализира в повече имотни сделки от пролетта на 2018 г.

Благодарим ви, че ни се доверявате и ползвате нашите услуги. Готови сме да ви съдействаме за покупка, продажба или наем на имоти в София и цялата страна.

Пожелаваме ви весело посрещане на Новата Година и много късмет и благоденствие!

С уважение,

Полина Стойкова
Изпълнителен директор

BULGARIAN PROPERTIES


Какви бяха очакванията ни за 2017 г. и оправдаха ли се те - вижте тук

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София

Вижте нашите топ оферти в ски курортите

Вижте топ офертите ни в морските курорти


Сподели
Modera Residence - затворен комплекс в кв. Витоша с АКТ 16
ПОСЛЕДНИ НАЛИЧНОСТИ в хитовия комплекс Modera Residence, носител на наградата за най-продаван комплекс за 2018 и 2019 г. Комплексът е с Акт 16 и предлага качествена среда на живот за нуждите на съвременния човек. Невероятни гледки към Витоша, прекрасна зеленина, зони за отдих на открито и детски площадки.
Вижте още
Посетете имоти на морето още СЕГА!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните 360-градусови турове, които предлагаме! По всяко време, без предварителни уговорки и пътуване и само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти!

Разглеждайте виртуално, наслаждавайте се на лятото реално в собствен дом на българското Черноморие!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Михаил Чобанов връчи награди в 24-тото издание на конкурса "Къща на годината"

Носителите на наградите на списание "Идеален дом" в конкурса "Къща на годината" 2019 г.

Пет статуетки "Сребърен гвоздей" раздаде списание "Идеален дом" на 24-ото издание на конкурса "Къща на годината". Идеалният дом вече не е само луксозни и скъпи мебели, а е еко и дори има инсталация за пречистване на въздуха. Тази визия на идеалния дом очертаха отличените проекти по...

03 Юли, 2020
Фирмени
Брокери на месец юли 2020 г.

🌞 Лятото вече е в разгара си, а на 🏘 имотния пазар става все по-горещо!

Активността нарасна и все по-убедително се връщаме към предкризисните нива на продажби, като този път интересът е не само към София и големите градове, но към цялата страна, включително към морските и планинските курорти, както и към селата.

Къщите на село се превръщат в 💥х...

03 Юли, 2020
Медиите за нас
Един от най-продаваните нови комплекси у нас с втора фаза

Искате ли да живеете в стилен комплекс с контролиран достъп, детска площадка и достатъчно зелени площи? Е, явно не сте единствените, тъй като Park View Residence е носител на награда за най-продаван комплекс за 2019 г.

Комплексът от затворен тип се намира в централната част на София - кв. Банишора и е близо до метростанция "Княгиня Мария Луиза".
Първата фаза на ...

02 Юли, 2020
Медиите за нас
Варна: Жилища в извънредна обстановка

COVID пандемията промени почти всичко, в това число и имотния пазар във Варна.

Въпреки че за пръв път от години той се забавя, за трите месеца на извънредното положение Варна е най-малко засегнатият от големите градове след София като активност на пазара. За март, април и май са вписани 2151 покупко-продажби при 3019 през същия период на миналата година по данни на Аге...

29 Юни, 2020

Изпратете запитване