Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова: Българите избраха България

2021-11-04

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова MRICS взе участие в есенното издание на Форум Реал - най-големият форум на България за строителство, инвестиции, недвижими имоти и иновации, който в продължение на 2 дни виртуално събра над 150 от лидерите на индустрията като лектори.

Полина Стойкова MRICS беше лектор в панел на тема: “Ценовите тенденции в жилищното строителство и ставаме ли свидетели на нов бум?”, в който взеха участие представители на едни от най-големите компании за недвижими имоти.

Получи се активна и интересна дискусия относно цените на жилищата, какво движи техния растеж и дали скоро да очакваме обръщане на тренда. Участниците бяха изключително добре подготвени със задълбочени изследвания и данни за пазара, които предизвикаха голям интерес и въпроси от зрителите.

Полина обобщи нарастването на цените и обемите от сделки с нещо много интересно. Тя сподели, че след началото на пандемията българите избраха България.

Много от тях се завърнаха от чужбина, много от тях се преместиха да живеят на село и много видяха своето бъдеще тук. Тази тенденция първо се е усетила на пазара на недвижими имоти, където оптимизмът се е възвърнал веднага след първото затваряне през 2020 г., а впоследствие се е разгърнала и се е усетила в различни сфери на икономическия и политическия живот с едно желание и воля за промяна и с вярване, че България може.

Конкретно като водещ фактор за растежа на цените тя посочи банковото финансиране. Лихвените проценти по кредитите продължиха да спадат и през 2021 г., а новоотпуснатите кредити бележат рекорден ръст с около 40%. Този обем вече надхвърля нивата от пиковите 2007-2008 г. и неслучайно БНБ предприема мерки за охлаждане на кредитната активност.

Заедно с този фактор важни фактори, влияещи в положителна посока са нарастващите доходи, ниската безработица, а и демографските фактори на завръщане на хора от чубина, които в последните 20 години винаги са действали по-скоро в негативен ефект.

Тези фактори разгърнаха влиянието си през 2021 г., а към тях се добавиха и нови такива като растящата инфлация, несигурността, както и отрицателните лихви и такси наличност на банките. Тези фактори допринесоха на пазара да се завърнат и инвеститорите в недвижими имоти, които търсят сигурно средство за запазване на спестяванията си.

Така 2021 г. завършва с около 10% ръст на цените на имотите и 30-50% ръст на обемите на сключените сделки, като ръст има и спрямо 2019 г.

Полина засегна темата дали сега е подходящ момент за продажба, тъй като много от собствениците на жилища в момента изчакват и предлагането като цяло намалява. Тя каза, че сега е отличен момент за продажба, ако съответно после има конкретен план за вложение на средствата. Такива цени не е имало от 2008 г., търсенето е голямо и може да се реализира успешна сделка.

Обявете имот за продажба или под наем с нас!

Стойкова сподели данни на BULGARIAN PROPERTIES, които показват ръст на запитванията от български купувачи с 30% спрямо предходната година, а на чуждестранните купувачи - с около 25%. Това индикира за силно търсене, което ще прелее и в следващата година и очакванията са за продължаващ ръст на цените на жилищата.

На въпрос дали се очаква спад в цените Полина каза, че според нея не се очаква спад в следващите 5 г. А относно панелните жилища и тяхното бъдеще тя сподели, че то е в ръцете на собствениците на жилища в тях. Да се погрижат за санирането, за поддръжката на общите части, за да отговорят на новите стандарти и изисквания на купувачите.

Вижте видеозапис на панела тук

BULGARIAN PROPERTIES изказва благодарности на организаторите за поканата за участие! Благодарим и на колегите, които направиха една запомняща се дискусия. В очакване сме за следващото издание на форума през 2022 г.

Бъдете здрави!

Полина Стойкова се включи виртуално в дискусията от един от нашите имоти за продажба - луксозен 3-стаен апартамент в комплекс Модера Резидънс, който можете да разгледате на нашия сайт тук

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Какво се случва на пазара на ваканционни жилища?

През последните две години търсенето и предлагането на ваканционни жилища следва ръстовете на общия имотен пазар у нас. Много от нашите клиенти (българи и чужденци) търсят да закупят свое жилище в предпочитан морски или планински курорт или пък да вложат спестяванията си в имот, който има потенциала да се ползва както като втори дом, така и за отдаване под наем.

След ...

22 Май, 2024
последни новини
Има ли балон на имотния пазар - участие на Полина Стойкова MRICS в конференция на УНСС

На 10.05.2024 г. се състоя 10-та Юбилейна конференция на УНСС "Недвижими имоти & бизнес", която събра на едно място преподаватели, студенти и доказани експерти от имотния бранш, за да обсъдят различни аспекти на имотния бизнес и инвестиции.

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES участва в панел „Жилищният пазар: на кръстопът между очаквания и реалност“. Вижте какво сподели...

13 Май, 2024
Фирмени
Брокери на месец май 2024

Вижте кои са нашите шампиони – брокерите на месеца, които получават тази титла на база постигнатите резултати от предния месец.

А какъв месец беше само този април! Пореден динамичен месец за имотния пазар в цялата страна, както е видно от победителите в нашата класация.

Изнесените данни за първото тримесечие от различни източници и по различни показатели потвърдиха н...

02 Май, 2024
последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024

Изпратете запитване