Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова: Българите избраха България

2021-11-04

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова MRICS взе участие в есенното издание на Форум Реал - най-големият форум на България за строителство, инвестиции, недвижими имоти и иновации, който в продължение на 2 дни виртуално събра над 150 от лидерите на индустрията като лектори.

Полина Стойкова MRICS беше лектор в панел на тема: “Ценовите тенденции в жилищното строителство и ставаме ли свидетели на нов бум?”, в който взеха участие представители на едни от най-големите компании за недвижими имоти.

Получи се активна и интересна дискусия относно цените на жилищата, какво движи техния растеж и дали скоро да очакваме обръщане на тренда. Участниците бяха изключително добре подготвени със задълбочени изследвания и данни за пазара, които предизвикаха голям интерес и въпроси от зрителите.

Полина обобщи нарастването на цените и обемите от сделки с нещо много интересно. Тя сподели, че след началото на пандемията българите избраха България.

Много от тях се завърнаха от чужбина, много от тях се преместиха да живеят на село и много видяха своето бъдеще тук. Тази тенденция първо се е усетила на пазара на недвижими имоти, където оптимизмът се е възвърнал веднага след първото затваряне през 2020 г., а впоследствие се е разгърнала и се е усетила в различни сфери на икономическия и политическия живот с едно желание и воля за промяна и с вярване, че България може.

Конкретно като водещ фактор за растежа на цените тя посочи банковото финансиране. Лихвените проценти по кредитите продължиха да спадат и през 2021 г., а новоотпуснатите кредити бележат рекорден ръст с около 40%. Този обем вече надхвърля нивата от пиковите 2007-2008 г. и неслучайно БНБ предприема мерки за охлаждане на кредитната активност.

Заедно с този фактор важни фактори, влияещи в положителна посока са нарастващите доходи, ниската безработица, а и демографските фактори на завръщане на хора от чубина, които в последните 20 години винаги са действали по-скоро в негативен ефект.

Тези фактори разгърнаха влиянието си през 2021 г., а към тях се добавиха и нови такива като растящата инфлация, несигурността, както и отрицателните лихви и такси наличност на банките. Тези фактори допринесоха на пазара да се завърнат и инвеститорите в недвижими имоти, които търсят сигурно средство за запазване на спестяванията си.

Така 2021 г. завършва с около 10% ръст на цените на имотите и 30-50% ръст на обемите на сключените сделки, като ръст има и спрямо 2019 г.

Полина засегна темата дали сега е подходящ момент за продажба, тъй като много от собствениците на жилища в момента изчакват и предлагането като цяло намалява. Тя каза, че сега е отличен момент за продажба, ако съответно после има конкретен план за вложение на средствата. Такива цени не е имало от 2008 г., търсенето е голямо и може да се реализира успешна сделка.

Обявете имот за продажба или под наем с нас!

Стойкова сподели данни на BULGARIAN PROPERTIES, които показват ръст на запитванията от български купувачи с 30% спрямо предходната година, а на чуждестранните купувачи - с около 25%. Това индикира за силно търсене, което ще прелее и в следващата година и очакванията са за продължаващ ръст на цените на жилищата.

На въпрос дали се очаква спад в цените Полина каза, че според нея не се очаква спад в следващите 5 г. А относно панелните жилища и тяхното бъдеще тя сподели, че то е в ръцете на собствениците на жилища в тях. Да се погрижат за санирането, за поддръжката на общите части, за да отговорят на новите стандарти и изисквания на купувачите.

Вижте видеозапис на панела тук

BULGARIAN PROPERTIES изказва благодарности на организаторите за поканата за участие! Благодарим и на колегите, които направиха една запомняща се дискусия. В очакване сме за следващото издание на форума през 2022 г.

Бъдете здрави!

Полина Стойкова се включи виртуално в дискусията от един от нашите имоти за продажба - луксозен 3-стаен апартамент в комплекс Модера Резидънс, който можете да разгледате на нашия сайт тук

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
Михаил Чобанов в "Обзор на седмицата" по NOVA TV (видео)

Михаил Чобанов, основател и собственик на BULGARIAN PROPERTIES, участва в обзора на събитията от седмицата в сутрешния блок на NOVA TV на 4.12.2022 г.

Той се включи от строителната площадка на един от най-мащабните жилищни проекти в София - Central Park, за да коментира жилищното строителство и развитието на имотния пазар през призмата на актуалните политически събития от седмицата....

05 Декември, 2022
Фирмени
Брокери на месец декември 2022 🏆

Остават броени дни до края на тази година, но преди да се отдадем изцяло на празничното настроение, бихме искали да ви представим резултатите от нашата работа и да обявим кои са победителите в последната месечна класация „Брокер на месеца“ за 2022 г.!

През изминалия месец имотният пазар усети известно охлаждане на интереса от страна на купувачите и една част от тях застанаха в пози...

02 Декември, 2022
Медиите за нас
Полина Стойкова и Магдалена Тошева за NOVA TV: Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%

До рекордни нива достигнаха офертите на пазара на имоти в столицата в края на годината, отчитат брокерите. Само за година жилищата в София са поскъпнали с 23%. А офертите са далеч по-високи от тези при предишния пик - през 2008 година.

В същото време заради инфлацията брокерите отчитат първи признаци на охлаждане и отдръпване на клиентите от пазара. Достигнат ли е пикът и накъде ще ...

25 Ноември, 2022
Медиите за нас
Колко достъпни са жилищата в София?

в София.

"Тези данни идват след отбелязаното забавяне на п...

23 Ноември, 2022

Изпратете запитване