Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова: Българите избраха България

2021-11-04

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова MRICS взе участие в есенното издание на Форум Реал - най-големият форум на България за строителство, инвестиции, недвижими имоти и иновации, който в продължение на 2 дни виртуално събра над 150 от лидерите на индустрията като лектори.

Полина Стойкова MRICS беше лектор в панел на тема: “Ценовите тенденции в жилищното строителство и ставаме ли свидетели на нов бум?”, в който взеха участие представители на едни от най-големите компании за недвижими имоти.

Получи се активна и интересна дискусия относно цените на жилищата, какво движи техния растеж и дали скоро да очакваме обръщане на тренда. Участниците бяха изключително добре подготвени със задълбочени изследвания и данни за пазара, които предизвикаха голям интерес и въпроси от зрителите.

Полина обобщи нарастването на цените и обемите от сделки с нещо много интересно. Тя сподели, че след началото на пандемията българите избраха България.

Много от тях се завърнаха от чужбина, много от тях се преместиха да живеят на село и много видяха своето бъдеще тук. Тази тенденция първо се е усетила на пазара на недвижими имоти, където оптимизмът се е възвърнал веднага след първото затваряне през 2020 г., а впоследствие се е разгърнала и се е усетила в различни сфери на икономическия и политическия живот с едно желание и воля за промяна и с вярване, че България може.

Конкретно като водещ фактор за растежа на цените тя посочи банковото финансиране. Лихвените проценти по кредитите продължиха да спадат и през 2021 г., а новоотпуснатите кредити бележат рекорден ръст с около 40%. Този обем вече надхвърля нивата от пиковите 2007-2008 г. и неслучайно БНБ предприема мерки за охлаждане на кредитната активност.

Заедно с този фактор важни фактори, влияещи в положителна посока са нарастващите доходи, ниската безработица, а и демографските фактори на завръщане на хора от чубина, които в последните 20 години винаги са действали по-скоро в негативен ефект.

Тези фактори разгърнаха влиянието си през 2021 г., а към тях се добавиха и нови такива като растящата инфлация, несигурността, както и отрицателните лихви и такси наличност на банките. Тези фактори допринесоха на пазара да се завърнат и инвеститорите в недвижими имоти, които търсят сигурно средство за запазване на спестяванията си.

Така 2021 г. завършва с около 10% ръст на цените на имотите и 30-50% ръст на обемите на сключените сделки, като ръст има и спрямо 2019 г.

Полина засегна темата дали сега е подходящ момент за продажба, тъй като много от собствениците на жилища в момента изчакват и предлагането като цяло намалява. Тя каза, че сега е отличен момент за продажба, ако съответно после има конкретен план за вложение на средствата. Такива цени не е имало от 2008 г., търсенето е голямо и може да се реализира успешна сделка.

Обявете имот за продажба или под наем с нас!

Стойкова сподели данни на BULGARIAN PROPERTIES, които показват ръст на запитванията от български купувачи с 30% спрямо предходната година, а на чуждестранните купувачи - с около 25%. Това индикира за силно търсене, което ще прелее и в следващата година и очакванията са за продължаващ ръст на цените на жилищата.

На въпрос дали се очаква спад в цените Полина каза, че според нея не се очаква спад в следващите 5 г. А относно панелните жилища и тяхното бъдеще тя сподели, че то е в ръцете на собствениците на жилища в тях. Да се погрижат за санирането, за поддръжката на общите части, за да отговорят на новите стандарти и изисквания на купувачите.

Вижте видеозапис на панела тук

BULGARIAN PROPERTIES изказва благодарности на организаторите за поканата за участие! Благодарим и на колегите, които направиха една запомняща се дискусия. В очакване сме за следващото издание на форума през 2022 г.

Бъдете здрави!

Полина Стойкова се включи виртуално в дискусията от един от нашите имоти за продажба - луксозен 3-стаен апартамент в комплекс Модера Резидънс, който можете да разгледате на нашия сайт тук

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Брокери на месец юни 2023

Ето че вече е юни и уверено вървим към края на първото полугодие на тази година!

След празничния май, в който имахме повече почивни дни и по-чести прекъсвания на работния процес, очакваме засилена активност през новия месец и нови успешни сделки за нашите клиенти.

За тях ще се погрижи целият екип на BULGARIAN PROPERTIES, който вече 20 години дава всичко от себе си, з...

02 Юни, 2023
последни новини
Стартираха продажбите в сгради Е и Ж на Central Park

По-малко от година след старта на първта фаза на проекта, в продажба са две от новите сгради, които са част от втората фаза на мащабния комплекс Central Park в кв. Банишора!

Възползвайте се от възможността да изберете първи от апартаментите в сгради Е и Ж!

Разполагаме с разнообразие от двустайни апаратменти на отлични цени!

Обадете се още сега на тел: 0...

18 Май, 2023
последни новини
Кредитите в България най-евтини в ЕС

Напук на предупрежденията, че кредитният бум у нас носи рискове, заемите продължават да поевтиняват. Трети месец лихвите по ипотечните заеми в България са най-ниски в целия Европейски съюз.

За март средният лихвен процент по потребителски кредити в левове намалява с 0,13 пр. п., до 8,25%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити - с 0,12 пр. п., до 8,76%.

17 Май, 2023
Фирмени
Брокери на месец май 2023

Топлите месеци са тук, а имотният пазар е в отлична форма!

Доказателство за това са победителите в месечната ни класация – колеги от офиси в различни офиси от страната, които специализират в продажбата на най-разнообразни имоти – от ново строителство до селски и ваканционни имоти, парцели и бизнес имоти. Всички те успяха да постигнат удивителни резултати и да направят месец април по...

03 Май, 2023

Изпратете запитване