Контакти
0

БЮЛЕТИН - АРХИВ

2020-08-20

21.08.2020 Ваканционният имот се превръща в жилищен

Във време на пандемия и повече възможности за работа от разстояние, животът извън големия град придобива все по-голяма атрактивност. Селата, малките населени места и курортите привличат все повече българи, които могат да работят дистанционно.

Как тази тенденция се отразява на пазара на ваканционни и селски имоти - вижте какво сподели Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES за икономическия портал economy.bg.


Как коронавирусът промени пазара на ваканционни имоти?

Пандемията донесе редица сътресения, но също така и ни помогна да преосмислим начина си на живот и ценностите. В това отношение може би имаше оздравителен ефект върху имотния пазар, тъй като хората отново се замислиха за по-спокоен живот, за по-голяма близост до природата, за собствено дворно място и за живот далече от забързаните големи градове. Този път мечтите за живот на спокойно място са и много по-лесно осъществими с работата от вкъщи и хилядите възможности, които добиха популярност, за водене на нормален живот и от дистанция, срещи, обучения, пазаруване и др.

В тази връзка ваканционните и селските имоти преживяват разцвет, активността на пазара се пренесе и към курортите, селата и малките населени места, докато преди това беше съсредоточена основно в големите градове. Това дава надежда и възможност за по-устойчиво регионално развитие.

Какво се търси най-много в момента и какви са цените?

В момента най-много се търсят къщи на село, след тях се нареждат имотите в планинските курорти и макар да е лято, морските имоти са на трето място. На много от хората им е нужно повече време, за да се завърнат по родното Черноморие първо като туристи, което реално се случва в момента, да им хареса и да видят хилядите изгодни имоти, които се продават по морето. Смятам, че в бъдеще можем да очакваме нарастване на интереса на българите и към морските курорти.

Цените по морето са единствените имотни цени, които бележат лек спад през тази година. Това се дължи и на факта, че голяма част от търсенето беше чуждестранно, а в момента то не може да се материализира и курортите, които разчитаха на чуждестранни туристи и на чуждестранни купувачи на имоти съответно, са най-засегнати от кризата.

Промени ли се профилът на клиентите? Има ли отлив на чуждестранни купувачи?

Отлив има, но той е продиктуван от обективни причини на невъзможност да се посети България, за да се избере имот. Имаме запитвания от чужбина, но в момента са в процес на изчакване. Реалните клиенти са почти изцяло българи, а техният профил не се променя, а по-скоро се добавят още и още купувачи, които преоткриват възможностите за покупка и живот в курорт. Т.е. курортните имоти тепърва набират сила и популярност сред българите, след като години наред бяха считани за типично място за покупка от чужденци.

Каква е ситуацията при селските имоти, които като че ли станаха особено атрактивни последните месеци? Има ли ръст в търсенето на селски къщи, какъв тип и какви са цените?

Селските имоти бяха първите, към които се обърнаха хората от големите градове в търсене на собствено място на открито, място, където могат да прекарат лятото и да могат да се уединяват и изолират в случай на нужда.

Цените на селските къщи варират от няколко хиляди евро до над 100 000, в зависимост от селото, района, състоянието на имота. Най-много се продават къщи, които са ремонтирани или нови и са готови за обитаване, като цените им варират от около 30 000 евро до 100 000 евро. Интересна е тенденцията да се купуват по-скъпи, но модерно направени къщи, а особен интерес привличат селата около Пловдив, Стара Загора и Велико Търново.

Кой са най-атрактивните райони за живот на село?

Селата в централната част на страната се оформят като притегателна зона, тъй като са с по-ниски цени от тези около София, а същевременно са на около 2 часа с кола. Освен това, те дават удобството да може да се пътува из цялата страна и разнообразните пейзажи и атракции, които тя предлага.

Какви е профилът на клиентите, които купуват селски къщи?

Това са най-вече млади семейства с деца, хора, които имат възможност да работят от дистанция. Има хора и пред пенсия, които искат да живеят по-спокойно, след като се пенсионират. Като цяло, всеки се замисля за къща, а сега повече отвсякога имат желание и готовност да се сдобият с такъв имот.

Има ли достатъчно предлагане?

Предлагане има, като обаче тенденцията е най-добрите оферти да се изчерпват бързо. Имахме години, в които търсенето на селски имоти беше потиснато и на пазара бяха останали много къщи за продажба. Веднага след премахването на ограниченията за пътуване, голяма част от тези имоти бяха изкупени, а нови не се строят. Така че има надежда за българското село.

Как мислите - превръща ли се ваканционният имот в жилищен? Какво е бъдещето на ваканционните имоти?

Мисля, че това е много точно казано - ваканционният имот все повече се превръща в жилищен, поне за някаква част от годината. А какво по-хубаво от това да живееш в курорт!

Вижте нашите обяви за къщи на село

Над 2 000 атрактивни оферти в морските курорти

Разгледайте нашите предложения в планинските курорти

Сподели
MAREA Sky - нови жилища в Студентски град
Ексклузивен обект в един от най-търсените райони на София - Студентски град! МAREA Sky e модерна жилищна сграда до НСА и Зимния дворец. Старт на строителството.

Изгодни цени, отлична инвестиция!
Вижте още
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, финален етап на строителството на първата фаза на комплекса и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се намира в кв. Банишора, близо до метростанция Княгиня Мария Луиза. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране. Завършване на първата фаза през ноември 2020 г. Последни наличности във фаза 1!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
ТВ Европа: Спад на сделките и ръст на цените на имотите през 2020 г.

Изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова беше гост на сутрешния блок на ТВ Европа "Европа сутрин" в събота, 23.01.2021 г., за да коментира тенденциите на жилищния пазар в България.

Полина Стойкова MRICS сподели, че през 2020 г. е имало предизвикателства за имотния пазар, но като цяло те са преодоляни. Спадът в обемите от сделки се дължи най-вече на пролетния ...

25 Януари, 2021
Медиите за нас
Дневник: Пазарът на жилища започва 2021 г. сякаш няма епидемия

Противно на първоначалните очаквания пазарът на имоти не бе сериозно засегнат през годината на пандемията. Това показват данните на брокерите и за края на 2020 г. Оптимистична е и прогнозата им за пазара на жилища за 2021 г. Те отчитат голяма активност още в началото на новата година.

По-различна е картината на пазара на офиси, много от които са почти напълно празни ме...

15 Януари, 2021
последни новини
Възползвайте се от отлични пазарни условия и продайте имот с нас през 2021 г.!

Започваме 2021 г. със силен имотен пазар, множество запитвания, огледи и вече сключени сделки.

Пазарът предлага подходящи условия за продажба, от които можете да се възползвате и да обявите имот за продажба още сега!

Професионализмът се доказва в трудни моменти. През 2020 г., въпреки пандемията, ние не спряхме да работим и да носим ползи и отлични резултати за нашите...

14 Януари, 2021
Фирмени
Брокери на месец януари 2021 г.

Дадохме страхотен старт на тази година - със силен интерес, множество запитвания, огледи и вече реализирани сделки! 👏✨

А сега нека се запознаем с брокерите на месеца - хората, които бяха на линия и по време на почивните дни и работиха буквално до последните часове на миналата година, за да ви помогнат да осъществите плановете си и да затворите 2020 щастливи и доволни,...

07 Януари, 2021

Изпратете запитване