Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ваканционният имот се превръща в жилищен

2020-08-20

Във време на пандемия и повече възможности за работа от разстояние, животът извън големия град придобива все по-голяма атрактивност. Селата, малките населени места и курортите привличат все повече българи, които могат да работят дистанционно.

Как тази тенденция се отразява на пазара на ваканционни и селски имоти - вижте какво сподели Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES за икономическия портал economy.bg.


Как коронавирусът промени пазара на ваканционни имоти?

Пандемията донесе редица сътресения, но също така и ни помогна да преосмислим начина си на живот и ценностите. В това отношение може би имаше оздравителен ефект върху имотния пазар, тъй като хората отново се замислиха за по-спокоен живот, за по-голяма близост до природата, за собствено дворно място и за живот далече от забързаните големи градове. Този път мечтите за живот на спокойно място са и много по-лесно осъществими с работата от вкъщи и хилядите възможности, които добиха популярност, за водене на нормален живот и от дистанция, срещи, обучения, пазаруване и др.

В тази връзка ваканционните и селските имоти преживяват разцвет, активността на пазара се пренесе и към курортите, селата и малките населени места, докато преди това беше съсредоточена основно в големите градове. Това дава надежда и възможност за по-устойчиво регионално развитие.

Какво се търси най-много в момента и какви са цените?

В момента най-много се търсят къщи на село, след тях се нареждат имотите в планинските курорти и макар да е лято, морските имоти са на трето място. На много от хората им е нужно повече време, за да се завърнат по родното Черноморие първо като туристи, което реално се случва в момента, да им хареса и да видят хилядите изгодни имоти, които се продават по морето. Смятам, че в бъдеще можем да очакваме нарастване на интереса на българите и към морските курорти.

Цените по морето са единствените имотни цени, които бележат лек спад през тази година. Това се дължи и на факта, че голяма част от търсенето беше чуждестранно, а в момента то не може да се материализира и курортите, които разчитаха на чуждестранни туристи и на чуждестранни купувачи на имоти съответно, са най-засегнати от кризата.

Промени ли се профилът на клиентите? Има ли отлив на чуждестранни купувачи?

Отлив има, но той е продиктуван от обективни причини на невъзможност да се посети България, за да се избере имот. Имаме запитвания от чужбина, но в момента са в процес на изчакване. Реалните клиенти са почти изцяло българи, а техният профил не се променя, а по-скоро се добавят още и още купувачи, които преоткриват възможностите за покупка и живот в курорт. Т.е. курортните имоти тепърва набират сила и популярност сред българите, след като години наред бяха считани за типично място за покупка от чужденци.

Каква е ситуацията при селските имоти, които като че ли станаха особено атрактивни последните месеци? Има ли ръст в търсенето на селски къщи, какъв тип и какви са цените?

Селските имоти бяха първите, към които се обърнаха хората от големите градове в търсене на собствено място на открито, място, където могат да прекарат лятото и да могат да се уединяват и изолират в случай на нужда.

Цените на селските къщи варират от няколко хиляди евро до над 100 000, в зависимост от селото, района, състоянието на имота. Най-много се продават къщи, които са ремонтирани или нови и са готови за обитаване, като цените им варират от около 30 000 евро до 100 000 евро. Интересна е тенденцията да се купуват по-скъпи, но модерно направени къщи, а особен интерес привличат селата около Пловдив, Стара Загора и Велико Търново.

Кой са най-атрактивните райони за живот на село?

Селата в централната част на страната се оформят като притегателна зона, тъй като са с по-ниски цени от тези около София, а същевременно са на около 2 часа с кола. Освен това, те дават удобството да може да се пътува из цялата страна и разнообразните пейзажи и атракции, които тя предлага.

Какви е профилът на клиентите, които купуват селски къщи?

Това са най-вече млади семейства с деца, хора, които имат възможност да работят от дистанция. Има хора и пред пенсия, които искат да живеят по-спокойно, след като се пенсионират. Като цяло, всеки се замисля за къща, а сега повече отвсякога имат желание и готовност да се сдобият с такъв имот.

Има ли достатъчно предлагане?

Предлагане има, като обаче тенденцията е най-добрите оферти да се изчерпват бързо. Имахме години, в които търсенето на селски имоти беше потиснато и на пазара бяха останали много къщи за продажба. Веднага след премахването на ограниченията за пътуване, голяма част от тези имоти бяха изкупени, а нови не се строят. Така че има надежда за българското село.

Как мислите - превръща ли се ваканционният имот в жилищен? Какво е бъдещето на ваканционните имоти?

Мисля, че това е много точно казано - ваканционният имот все повече се превръща в жилищен, поне за някаква част от годината. А какво по-хубаво от това да живееш в курорт!

Вижте нашите обяви за къщи на село

Над 2 000 атрактивни оферти в морските курорти

Разгледайте нашите предложения в планинските курорти

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа, апартаменти с една спалня и мезонети в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Стартираха продажбите в сгради Е и Ж на Central Park

По-малко от година след старта на първта фаза на проекта, в продажба са две от новите сгради, които са част от втората фаза на мащабния комплекс Central Park в кв. Банишора!

Възползвайте се от възможността да изберете първи от апартаментите в сгради Е и Ж!

Разполагаме с разнообразие от двустайни апаратменти на отлични цени!

Обадете се още сега на тел: 0...

18 Май, 2023
последни новини
Кредитите в България най-евтини в ЕС

Напук на предупрежденията, че кредитният бум у нас носи рискове, заемите продължават да поевтиняват. Трети месец лихвите по ипотечните заеми в България са най-ниски в целия Европейски съюз.

За март средният лихвен процент по потребителски кредити в левове намалява с 0,13 пр. п., до 8,25%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити - с 0,12 пр. п., до 8,76%.

17 Май, 2023
Фирмени
Брокери на месец май 2023

Топлите месеци са тук, а имотният пазар е в отлична форма!

Доказателство за това са победителите в месечната ни класация – колеги от офиси в различни офиси от страната, които специализират в продажбата на най-разнообразни имоти – от ново строителство до селски и ваканционни имоти, парцели и бизнес имоти. Всички те успяха да постигнат удивителни резултати и да направят месец април по...

03 Май, 2023
Медиите за нас
Полина Стойкова по Bloomberg TV: Ръстът на цените на имотния пазар в България се забавя

Пазарът на недвижими имоти отбеляза много силно начало на годината на фона на минорните нагласи, които имахме в края на 2022, когато пазарът беше затихнал. Сега е налице търсене, леко увеличение на предлагането, което липсваше през миналата година и съответно постигане на нов баланс, при който активно се сключват сделки. Това каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, в п...

02 Май, 2023

Изпратете запитване