Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Експерти в областта на бизнес имотите за тенденциите на пазара през 2009/2010 г.

2009-12-21   |  БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС

В репортаж, излъчен по телевизия ProBG на 18 декември, експерти в областта на бизнес имотите коментират какво се случи през 2009 г. в този сегмент на пазара и какво прогнозират да се случи през 2010 г.

Основните тенденции и изводи, които експертите направиха, са следните:

• През следващата година много магазини, офиси и складове ще бъдат завършени и ще търсят наематели и купувачи, като общата площ на новите бизнес имоти ще е близо 700 000 кв.м.
• След началото на кризата в края на миналата година сделките с бизнес имоти са намалели наполовина през 2009 г., което доведе до падане на цените на офисите от около 30%.
• Според Полина Стойкова, оперативен директор на БЪЛГЕРИАН ПРОПЕРТИС, през миналата година средните наемни нива в сгради клас А бяха 15-20 евро на квадратен метър, докато сега цените са около 10-15 евро на квадратен метър.
• Цената на един магазин винаги се е определяла от атрактивността на местоположението му, като засега спад на наемите на магазините по оживените търговски улици няма.
• Интересна тенденция е, че компании, които разполагат със собствени сгради ги продават и се местят под наем, като така разполагат със свободни средства за развитието на бизнеса си. От своя страна собствениците на бизнес имоти дават големи отстъпки за международните компании, защото ги смятат за стабилни, но условията на пазара ще ги накара да уеднаквят условията за всички.
• През 2009 г. наемите на офис площите паднаха, като тази тенденция се очаква да се запази и през 2010 г.
• Според експертите раздвижване на пазара се очаква през втората половина на 2010 г. , когато чуждестранните компании окончателно ще излязат от кризата.

Гледайте целия репортаж по ProBG

Прочетете още по темата:
Анализ за пазара на бизнес имоти – офиси и магазини за продажба и наем - 2009 г.

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване