Информационна среща на студенти от УНСС с работодатели от сферата на имотите

2016-04-19

Катедра „Недвижима собственост” към УНСС организира информационна среща за студентите с участието на работодатели от сектора на недвижимите имоти – собственици на агенции, консултанти, пропърти и фасилити мениджъри. Събитието се проведе в зала "Тържествена" на университета на 15.04.2016 г.

На срещата присъстваха проф. д-р Йорданка Йовкова, ръководител на катедра „Недвижима собственост”, доц. д-р Георги Забунов, научен секретар на катедрата, преподаватели, студенти.

Гост-лектори бяха инж. Страхил Иванов, собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Явлена”, Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES и ръководител на отдел „Анализи и прогнози” на компанията, член на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS) със специализация в анализ на имотния пазар; Тошо Киров, съосновател и зам.-председател на Българската фасилити миниджмънт асоциация; Силяна Черкезова, регионален мениджър за София на агенция за недвижими имоти „Адрес”.

Проф. Йовкова откри срещата и изрази надежда, че тя ще се превърне в традиционна. „Насочили сме се към един изключително привлекателен сектор - този на недвижимата собственост. Казвам го от личен опит, а не само защото водя такава специалност”, заяви ръководителят на катедрата.

инж. Иванов показа какви умения трябва да притежава успешният брокер, а именно: повишено внимание към детайлите, изслушване на клиента, поемане на ангажименти, формулиране на варианти, решаване на казуси и др.

Полина Стойкова представи имотната индустрия като една от най-големите и мултидисциплинарни индустрии в глобален план - от една страна са инженерните науки, а от друга - икономическите, поддръжката и функционирането на имотите, както и опазването на околната среда. Това е сфера, която е от изключителна важност и заема особено място. „По данни на RICS 60% от богатството на хората в глобален аспект е в недвижими имоти, а за България данни от Industry Watch сочат, че процентът достига 70%”, цитира Стойкова.

"Около 10% от заетите глобално са в имотната индустрия отново по данни на RICS. Конкретно за България голям дял от преките чуждестранни инвестиции са в имотната сфера, а по време на бума имотите допринасяха за около 15% от БВП. Това показва важната роля има секторът за икономиката на страната и нуждата да има добре обучени и професионално работещи специалисти", каза още Стойкова. Лекторът определи брокерската дейност като сърцевината на недвижимите имоти.

Третият гост-лектор Тошо Киров даде повече яснота за фасилити мениджмънта и възможностите за развитие в това направление. „Този бизнес е сравнително нов в световен мащаб. Възниква в САЩ преди около 40 години, а у нас започна да придобива популярност преди 10 години”, сподели Киров. „Фасилити мениджмънтът е дейността във всяка една организация, която не е свързана с основния бизнес”, конкретизира пред студентите той. Той обясни, че примерно в една банка основният бизнес е банкирането, а всичко останало, свързано с него, за да може по най-добрия начин да функционира тази основна дейност и да има максимални резултати, се нарича фасилити мениджмънт. Киров допълни, че за да успееш в такъв бизнес е необходимо да имаш отлични комуникационни умения.

Абонирайте се за нашия бюлетин и получавайте най-новите ферти!

Вижте още фирмени новини  прочети повече статии

Споделете
Нова вълна морски оферти за Лято'2019!
Купете собствен имот на морето и се радвайте на дългите и слънчеви летни дни! Атрактивни цени, започващи от 15 000 евро за обзаведено студио, които всеки може да си позволи. Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-article.php(273): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114