Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

11.6% ръст на продадените жилища в София

2014-10-27   |  168 часа, бр.43, 24.10.2014, с.18

Продажбите на имоти в столицата са нараснали с 11,6% през третото тримесечие на годишна база, сочат изчисленията на Bulgarian Properties по данни на Агенцията по вписванията. За изминалите 3 месеца в София са осъществени 5063 продажби, което прави по около 84 продажби средно на ден.

"В периода юли-септември в град София има отчетен ръст, който е с около 10% повече спрямо съшия период на минатата година", изчислява и Калоян Богданов от АДРЕС. Във Варна и Пловдив пазарът отчита около 8-9% ръст за третото тримесечие спрямо второто на тази година, а в Бургас процентът дори е достигнал 12 на сто. "Забелязва се, че намалява и времето за вземане на решение за покупка на имот.

През предходни години сделки се сключваха за месеци, а сега това се случва дори за няколко дни. Това обаче не бива да главозамайва продавачите. Всеки имот е различен и трябва да се вслушват в съветите на брокера си. Има и доста имоти, които не са атрактивни и се продават буквално с години", коментира Калоян Богданов. Според Bulgarian Properties 3-тото тримесечие на 2014 г. се превръща в най-силния такъв период за имотния пазар в София от 2008 г. насам. "Същевременно в продължение на вече 2 години наблюдаваме непрекъснато годишно нарастване на продажбите в София за всяко тримесечие, което показва, че възстановяването на пазара в София е устойчиво", посочват още от компанията. През третото тримесечие в страната са сключени над 60 000 сделки с имоти според статистиката на Агенцията по вписванията. Това прави около 1000 продажби среднодневно на база работните дни за периода.

Прогнозите за предстоящите месеци до края на годината са още по-оптимистични
"Есента е най-пред-почитаният период за покупка на ново жилище. Пазарът е стабилен, цените спряха да падат, а намаляващите лихви по депозитите и по-добрите оферти по ипотечните кредити стимулират купувачите. Банковата криза, която е водеща новина вече месеци наред, подсети доста българи, че покупката на имот е не само стабилна, но и изгодна инвестиция", казва Калоян Богданов.

Активирането във високия сегмент над 100 000 евро се очертава като основна тенденция в последните месеци. Това е знак, че хората с повече спестявания са взели решение да ги инвестират в имот, което е сигурна инвестиция, твърдят специалистите. За последното тримесечие в големите градове средните цени на сключените сделки варират между 400 и 900 евро. В София и във Варна са в интервала между 700 и 900 евро. Докато Пловдив и Бургас отбелязват по-ниски цени - между 500 и 700 евро. В Стара Загора. Благоевград, Велико Търново и Плевен цените за сключените сделки са между 400 и 600 евро. Освен за покупки третото тримесечие на 2014 г. е било активно и по отношение на наемите. "В София най-търсените квартали за квартира са „Студентски град“, „Младост“, „Дървеница“ и „Овча купел“ от студентите. Интересът е свързан преди всичко с близостта до вузовете, в които те учат", посочва Калоян Богданов. В София АДРЕС отчита ръст от 20% за 3-тото тримесечие спрямо 2-рото при търсенето на недвижими имоти под наем. Младите хора избират предимно квартали като "Младост", "Надежда", "Люлин" и "Дружба" за разлика от по-платежоспособните, които предпочитат южните райони " Изток", "Лозенец", "Иван Вазов" и центъра на столицата.

Вижте нашите оферти ново строителство в София

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване