15% ръст в продажбите на жилища в столицата

2014-11-14

Ръст от 15% отбелязват продажбите на имоти в столицата спрямо миналата година, показва проучване на Bulgarian Properties, цитирано от bgonair.bg. Според него втората половина на 2014г. ще се превърне в най-успешното полугодие за имотния пазар от началото на кризата.

Стабилизирането на имотния пазар от една страна се дължи на спирането на спада в цените, а от друга страна - на завръщането на доверието към имотния пазар. Все повече купувачи подхождат към покупката на имот с нагласата, че имотите са сигурен реален актив, показва проучването.

Причини, заради които пазарът се раздвижва е и мотивът за разумно вложение и дори доходност от отдаване под наем поради голямото търсене в София. Процесът на завръщане на купувачите беше стимулиран в голяма степен и от подобряването на условията по ипотечните кредити.

750 евро/кв. м. е средната цена на продадените апартаменти в София за третото тримесечие на 2014г., сочат данни на Bulgarian Properties. През същия период за 2013г.тази цена е почти същата - 740 евро/кв.м.

Средната покупна цена на апаратментите в София се увеличи до 83 000 евро през третото тримесечие при стойности 73 500 евро и 79 300 евро през първото и второто тримесечие съответно. Данните показват, че най-голяма група купувачи са младите семейства, търсещи апартаменти ново строителство с 2 спални и по-просторни помещения.

Най-търсените квартали за покупка на имот в столицата са в Стрелбище, Гоце Делчев, Борово, Бъкстон, Манастирски ливади.

Завръща се и интересът към центъра. Младост, Витоша и Студентски град традиционно привличат висок интерес в средния клас имоти, а купувачите с по-ниски бюджети се ориентират към Дружба, Сухата река и Хаджи Димитър.

  прочети повече статии

Споделете
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване


Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function display_gdpr_fields() in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php:114 Stack trace: #0 /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/bulgaria-article.php(273): include() #1 {main} thrown in /usr/hosting/bulgarianproperties-com/bulgarianproperties.com/foot.php on line 114