Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

С 18% за година поскъпнали жилищата в София

2017-04-28   |  Труд, 26.04.17, с.17

За първото тримесечие на 2017 г. средната цена на продадените апартаменти в София е 985 евро/кв. м. при 960 евро/кв. м. за последното тримесечие на 2016 г.

Апартаментите в София са поскъпнали с внушителните 18% през първото тримесечие на 2017 г., в сравнение със същия период на 2016 г. Средната цена на жилищата доближава 1000 евро/кв. м. и достига нивата от предкризисната 2007 г., показва анализ на агенция Bulgarian Properties.

“Няма съмнение, че пазарът е във възходящ цикъл, като очакванията са този тренд да продължи поне още 2 г.”, коментира за “Труд” изпълнителният директор на компанията Полина Стойкова. Според данните за първото тримесечие на 2017 г. средната цена на продадените апартаменти в София е 985 евро/кв. м. при 960 евро/кв. м. за последното тримесечие на 2016 г. В началото на 2016 г. жилищата се продаваха средно за 835 евро на кв. м.

“Това е тримесечен ръст от 2,6%, а на годишна база поскъпването е 18%”, отбелязва тя. По думите й средната покупна цена на жилищата остава около 90 000 евро, като продажбите на жилища ново строителство продължават да движат над 50% от общия обем на продажбите.

Според брокерите основният интерес продължава да бъде към южните и източните квартали на София, като наличието на метро играе все по-съществена роля за интереса към даден район.

Засилва се търсенето на имоти в центъра на града, където преобладаващо е предлагането на старо строителство, но има и бутикови сгради с по 1-2 апартамента на етаж, които се радват на голям интерес. В широкия център се оформят зони с преобладаващо ново строителство, които са с изцяло променен облик, имат достъп до метро и които стават все по-атрактивни за купувачите. Районите около Южния парк запазват висок интерес и ниско предлагане, което обуславя по-високите цени – между 1100 и 1400 евро на кв.м.

“Младост” и районът около Бизнес Парк София е друга притегателна зона както за работещите там, така и за многобройните купувачи, които искат да живеят в превърналия се в един от най-модерните квартали на София. Там средната цена вече е около 1000 евро на кв.м.

В различните части на “Люлин” може да се намери изгодно ново строителство на цени от 650 евро на кв. м.

Най-скъпи райони остават “Лозенец”, “Иван Вазов” и идеалният център, където цените са между 1500 и 2000 евро на кв. м., а вече има оферти и на над 2000 евро на кв. м.

Намаляват празните офиси, незаетите площи са само 9,1%

Празните офиси в София намаляват и към края на март свободните площи в столицата са едва 9,1%. Данните изнесе Христо Андонов, ръководител “Офис площи – наемодатели” на консултантската компания MBL CBRE. В момента са свободни около 170 хил. кв. метра, като 70 хил. са офиси на сгради клас А, където наемът е най-висок – около 14 eвро на квадратен метър.

“Строителството е динамично и през тази година се очаква да бъдат завършени 140 хил. кв. м офис площи, повечето от които вече са запазени. Този обем би увеличил дела на свободните площи с около 2-3%”, коментира Андонов. При наемателите на офис площи доминират IT и аутсорсинг компаниите.

Вижте нашите най-нови обяви в София

Вижте топ оферти ново строителство в София

Вижте нашите офис площи под наем


  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване