Ръст 20% на сделките с имоти от началото на 2015 г.

2015-05-04   |  BULGARIAN PROPERTIES

Материал 24 часа, бр.118

Ръст от 15-20% на сделките с имоти, леко покачване на продажните цени - с до 3-5%, но в определени сегменти, свиване на времето за престой от оферирането до реалната продажба и завръщането на българските купувачи. Това са основните характеристики на пазара на имоти от началото на тази година, сочат анализите на повечето големи посреднически агенции.

От средата на миналата година имаше очаквания за стагниране на пазара, особено в морските и зимните курорти, заради прогнозиран отлив на руснаци, които бяха основни купувачи до 2014 г. Данните за първите четири месеца на тази година показват, че спад в броя на “руските сделки” има, но не е толкова голям, колкото се очакваше. Докладът на BULGARIAN PROPERTIES за първото тримесечие на 2015 г. показва, че продажбите на апартаменти в Пампорово са се увеличили двойно в сравнение с миналата година. При това, 95% от купувачите са българи – за сравнение 90% от сделките за 2014 г. бяха с руснаци и британци.

Интересът към Банско е най-силен от англичани, а руснаците още доминират по Черноморието, като техните предпочитания са концентрирани към Лозенец, Бургас и Созопол. Във Варна най-голям интерес към ваканционни имоти има от белгийци, кувейтци, италианци, но все повече и от българи.

Интересът към имоти в Слънчев бряг намалява, което дърпа цените надолу - от 758 евро за кв. метър през 2014 г. до 675 евро за кв. м през тази, което е спад с близо 10%.Средната цена на продадените имоти в Банско засега остава на нивата около 360 евро за кв. м, колкото бе и през миналата година. В друг зимен курорт - Пампорово цените са с 20 евро за кв. м по-ниски - средно около 21 400 евро за апартамент. Имотите в Боровец, изчислени на база реални сделки, са 32 370 евро, което е средно 640 евро/кв. м, показват данните на агенциите. Почти постоянен е интересът на български и чужди купувачи към селските къщи, които запазват цените си от 18 до 20 хил. евро.

Анализаторите установяват леко изместване от района на Родопите на север - към околностите на Стара Загора и Велико Търново.

Освен за “втори дом” в курортните градове има оживление и на жилищния пазар, отчитат агенциите. Данните от доклади на агенции сочат, че броят на сделките в София се е увеличил с 20% в сравнение с първите три месеца на 2014 г.

Продажбите в столицата растат не само на месечна, но и на годишна база, при това с рекордните 31%, сочат данни на Агенцията по вписванията. За първото тримесечие те са 4805 срещу 3668 за същия период на 2014 г. Такъв брой продажби не е регистриран в нито едно първо тримесечие в годините след началото на кризата. Статистиката на агенцията показва още, че дялът на кредитите между 50 000 и 100 000 евро се е повишил с 5%, а с почти толкова е спаднал този на по-евтините. Някои от посредническите агенции тълкуват тези данни като сигнал, че има тенденция за леко нарастване на цените на имотите, особено в големите градове. Както и за това, че тристайните жилища, които досега бяха по-малко търсени, започват да догонват двустайните, които доминираха на пазара досега.

Увеличеното търсене започва да дърпа и цените нагоре. Така средната цена на продадени апартаменти в София e 771 евро за кв. м при 764 евро за кв. м от последното тримесечие на 2014 г. Средните офертни цени са добавили 20 евро за кв. м и така продавачите предлагат имотите си средно за 880 евро за кв. м срещу 860 евро/кв. м за 2014 г.

Вижте пълния ни анализ за ваканционни имоти за първото тримесечие


Отстъпките намаляват


Отстъпките от офертните цени намаляват - средно с 2-3% при 4-6% за 2014 г. Средното време за престой на оферирани имоти на пазара от обявяването им до продажбата също намаляват. По данни на повечето агенции този срок e около 80 дни срещу 91 и 96 дни, съответно за 4-о и 3-о тримесечие на 2014 г. За сравнение през 2012 г. офертите са отлежавали средно около 4 месеца, преди да намерят купувача си. От началото на годината посредническите агенции отчитат изключителна активизация на ниския сегмент и много силно търсене на имоти до 50 – 55 хил. евро за отдаване под наем или за инвестиция.

Анализаторите смятат, че реалистичният срок за продажба на имот е от около 4-5 месеца, но поставят важно условие за това - цената да бъде определена правилно.
Те изброяват няколко фактора за добро ценообразуване: цената да бъде съобразена с местоположението- търсят се имоти с добра инфраструктура и транспорт до тях, с целогодишен достъп, с изградени канализация и водоснабдяване.

На второ място цената зависи от годината на строителството и от типа му. Според повечето брокери търсенето вече е главно на имоти, които са строени след 2003-2005 г., а предпочитанията към тухленото строителство се запазват високи.

Третият фактор за намирането на цената, която може да продаде имота по-бързо, е местоположението - търсенето и съответно цените се запазват по-високи за жилищата, които се намират на висок 1 до 3 - 4 етажи, а последните етажи като правило не се предпочитат от купувачите.

Хората, които търсят апартамент проявяват все по-голям интерес към вида на блока, начина на отопление, към обзавеждането на апартамента, наличието на паркоместа и гаражи, както и към поддържането на общите части на блоковете, отчитат анализаторите. Посредниците посочват като фактор за по-нататъшно оживяване на имотния пазар и ниските банкови лихви и тенденцията към по-нататъшното им падане. Затова, според тях, до края на годината търсенето на градски имоти щяло да остане високо.

Брокерите предупреждават, че пазарът започва да чувства изчерпване на качествените оферти и имоти на реални цени които съответстват на техните качества и характеристики. На практика се оказва, че през последните месеци продавачи и купувачи пак са започнали да се разминават за цените.Водещите брокерски агенции са оптимистични за бързо преодоляване на това разминаване. Според техните доклади, до месец-два пазарът ще се заема от качествени имоти, а купувачите ще установят, че цените наистина са тръгнали нагоре, но въпреки това, инвестицията в имот си струва.

Повечето анализи сочат още, че се отбелязва мащабно навлизане на предприемачи с нови проекти за жилищно строителство на апартаменти и комплекси от къщи.

Вижте пълния ни анализ за имотите в София през първото тримесечие

Тристайни vs. двустайни


Тристайни апартаменти в тухлени малки сгради, строени след 2005 г., с добра инфраструктура, добри общи части, с гаражи или паркоместа са новият хит на пазара, сочат данни на брокерските агенции. Дялът им от общия брой сключени сделки вече стига до 40%.Така те догонват двустайните апартаменти със сходни условия, които все още заемат 45% от дела на продадените градски имоти в София и големите градове, и които доминираха на пазара от 2013 г. насам.

Останалите продажби за първите три месеца на 2015 г. се разпределят между гарсониери, многостайни апартаменти и къщи. По данни на брокерските агенции средната площ на закупените апартаменти е 74 кв. м. 70% от закупените жилища са тухлени, а жилищата в панелни и ЕПК сгради са равно предпочитани и са по 15% от осъществените сделки за първите месеци на годината. 50% от жилищата са с ТЕЦ, 25% са с индивидуално газово отопление, а в останалите начинът за осигуряване на топлина е различен. Най-много продажби за София има в квартали като “Младост”, ”Витоша”, ”Манастирски ливади”, Бояна, но като цяло се наблюдава активност във всички квартали на София. Доскоро подценявани квартали като Банкя и Княжево попадали в зоната на интереса на купувачите основно заради липсата на пренаселеност в тях. Посредниците отчитат ръст на сделките дори в квартали като “Люлин” и “Надежда”, където най-често обект на сделка са гарсониери.

Вижте нашите оферти ново строителство в София

Най-новите ни имоти в София

Апартаменти ново строителство в цялата страна

Нови имоти на промоционални цени


  прочети повече статии

Сподели
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още
Park View Residence - комплекс в централен район близо до метро
Отлични цени, напредващо строителство и спиращи дъха гледки от високите етажи - всичко това ще намерите в Park View Residence! Комплексът се строи в кв. Банишора. Главен изпълнител: ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ. Налично банково финансиране при 10% самоучастие.
Вижте още

Изпратете запитване