32 000 Евро средно дават руснаците за имот на българското Черноморие

2014-06-26

Средната цена на купените жилища от руснаците по българското Черноморие е около 32 000 евро. Това сочат изчисленията на имотни брокери.

Според Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES, напоследък има тенденция за засилване на интереса към луксозни първокласни имоти на по-високи цени.

„Повече се търсят апартаменти, но има интерес и към къщи близо до морето”, уточнява тя. По думите й братушките предпочитат Южното Черноморие, като по-голямо е търсенето на юг от Бургас, в посока Созопол, Лозенец.

„Руснаците купуват най-вече готови жилища, но в последно време строителството на нови комплекси беше подкрепено и от желанието им да инвестират и в недовършени имоти заради възможността да изплащат на вноски”, казва тя и добавя, че братушките в немалка степен помогнаха на строителството по морето да се оттласне от дъното.

Според Стойкова напрежението около Украйна и обтягането на отношенията на Москва с ЕС кара някои от руснаците, решили да си купят имот у нас, да изчакат, но за отлив не може да се говори.

През миналата година руснаците основно са търсили мебелирани апартаменти не по-далеч от 1 км от брега на цена около 30 000 евро, пише сайтът fontanka.ru. Интересното е, че 8 от 10 от тях първо питат за малка къща с двор и градина почти до плажа, но в крайна сметка купуват апартамент в град или в курорт край морето. Причината е, че оферти за подобни имоти почти няма, а и цената им е далеч над 100 000 евро. Такава сума масовият руски купувач не е готов да инвестира у нас.

Едно от основните предимства на страната ни освен по-ниските цени в сравнение с други балкански страни е възможността да се плаща сделката и в брой и това е особено привлекателно за руските държавни чиновници, на които е забранено да имат имоти зад граница. В последните 2-3 години руснаците започнаха да купуват не само по морето, но и в други курортни зони на България, пише още руският портал.

Вижте нашите имоти в морските курорти

  прочети повече статии

Споделете
Vitosha View - емблематичен комплекс в полите на Витоша
Витоша Вю е висок клас жилищен комплекс в кв. Кръстова вада в София. Съчетанието на модерна градска среда и непосредствена близост до Витоша създава усещане за дом, с комфорт и удобство, с бърза комуникация и красиви градини с много зеленина.
Вижте още