Анализът на имотния пазар за 2015-а звучи като този отпреди 10 години

2015-12-12   |  www.fakti.bg, 11.12.2015

Последните седмици от 2015 г. е отлично време за равносметки и прогнози за това какво ще се случи през следващите 12 месеца. В началото на 2015-а повечето анализатори прогнозираха, че пазарът на недвижими имоти ще навлезе в нов етап на развитие. Развитието обаче се оказа по-бързо и спокойно може да кажем, че 2015-а постави началото на нов цикъл в сектора. Това, на което станахме свидетели през изминалите 12 месеца, е ръст в броя на сделките между 20% и 30% (не само в София, но и в по-големите български градове), поскъпване на имотите, исторически ниски лихви по ипотечните кредити, почти 15% ръст при новоотпуснатите жилищни заеми, и не на последно място бум в новото строителство.

„Някак си тези данни звучат като от анализ от преди 10 години, но такава е пазарната реалност към момента. Най-добрата новина от отминаващата година е, че подемът на имотния пазар е движен от вътрешни фактори. За пръв път от повече от десетилетие имаме имотен пазар, който се движи от месното търсене, а не толкова от чуждестранни купувачи. Да, чуждестранният интерес е изключително важен. Макар и да имаше спад от страна на руснаците, и то значителен, хубаво е че той беше компенсиран донякъде от възвръщащо се доверие от купувачи от различни други страни по света”, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties

Не само повишаването на БВП на глава от населението и средната работна заплата, допринесоха за благоприятното развитие на жилищния пазар у нас през тази година. Друг важен фактор е достъпността на имотите. Този показател в момента е на нива, които доказват, че нещата са много по-балансирани. „Съотношението на цената на имотите към доходите на населението е на нива, които са три пъти по-ниски, отколкото в периода на бума. Всичко това води до нарастване на търсенето, което от своя страна води до ръст в предлагането на ново строителство (двойно повече разрешителни за строеж са издадени през 2015 г.). За пръв път от 7 години имаме съвкупно действие на всички тези показатели в положителна посока. Това е, което може да направим като основен извод за отминаващата година”, допълва Стойкова.

Относно следващата година, то перспективите за жилищния пазар за добри. „Трябва да положим усилия за привличането на чуждестранни купувачи и инвеститори и мисля че имаме шанса да станем свидетели на доста добри години за имотния пазар в следващите години”, допълва изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Вижте най-новите ни обяви

  прочети повече статии

Сподели
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още
Borovets Gardens 2 - втора фаза на популярния комплекс
Почувствайте се у дома в Боровец! Изберете своя ваканционен дом във втората фаза на популярния комплекс BOROVETS GARDENS! Стартирало строителство, налични разнообразни апартаменти на атрактивни цени.
Вижте още

Изпратете запитване