Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Анализът на имотния пазар за 2015-а звучи като този отпреди 10 години

2015-12-12   |  www.fakti.bg, 11.12.2015

Последните седмици от 2015 г. е отлично време за равносметки и прогнози за това какво ще се случи през следващите 12 месеца. В началото на 2015-а повечето анализатори прогнозираха, че пазарът на недвижими имоти ще навлезе в нов етап на развитие. Развитието обаче се оказа по-бързо и спокойно може да кажем, че 2015-а постави началото на нов цикъл в сектора. Това, на което станахме свидетели през изминалите 12 месеца, е ръст в броя на сделките между 20% и 30% (не само в София, но и в по-големите български градове), поскъпване на имотите, исторически ниски лихви по ипотечните кредити, почти 15% ръст при новоотпуснатите жилищни заеми, и не на последно място бум в новото строителство.

„Някак си тези данни звучат като от анализ от преди 10 години, но такава е пазарната реалност към момента. Най-добрата новина от отминаващата година е, че подемът на имотния пазар е движен от вътрешни фактори. За пръв път от повече от десетилетие имаме имотен пазар, който се движи от месното търсене, а не толкова от чуждестранни купувачи. Да, чуждестранният интерес е изключително важен. Макар и да имаше спад от страна на руснаците, и то значителен, хубаво е че той беше компенсиран донякъде от възвръщащо се доверие от купувачи от различни други страни по света”, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties

Не само повишаването на БВП на глава от населението и средната работна заплата, допринесоха за благоприятното развитие на жилищния пазар у нас през тази година. Друг важен фактор е достъпността на имотите. Този показател в момента е на нива, които доказват, че нещата са много по-балансирани. „Съотношението на цената на имотите към доходите на населението е на нива, които са три пъти по-ниски, отколкото в периода на бума. Всичко това води до нарастване на търсенето, което от своя страна води до ръст в предлагането на ново строителство (двойно повече разрешителни за строеж са издадени през 2015 г.). За пръв път от 7 години имаме съвкупно действие на всички тези показатели в положителна посока. Това е, което може да направим като основен извод за отминаващата година”, допълва Стойкова.

Относно следващата година, то перспективите за жилищния пазар за добри. „Трябва да положим усилия за привличането на чуждестранни купувачи и инвеститори и мисля че имаме шанса да станем свидетели на доста добри години за имотния пазар в следващите години”, допълва изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Вижте най-новите ни обяви

  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване