МЕДИИТЕ ЗА НАС

Анализът на имотния пазар за 2015-а звучи като този отпреди 10 години

www.fakti.bg, 11.12.2015

Последните седмици от 2015 г. е отлично време за равносметки и прогнози за това какво ще се случи през следващите 12 месеца. В началото на 2015-а повечето анализатори прогнозираха, че пазарът на недвижими имоти ще навлезе в нов етап на развитие. Развитието обаче се оказа по-бързо и спокойно може да кажем, че 2015-а постави началото на нов цикъл в сектора. Това, на което станахме свидетели през изминалите 12 месеца, е ръст в броя на сделките между 20% и 30% (не само в София, но и в по-големите български градове), поскъпване на имотите, исторически ниски лихви по ипотечните кредити, почти 15% ръст при новоотпуснатите жилищни заеми, и не на последно място бум в новото строителство.

„Някак си тези данни звучат като от анализ от преди 10 години, но такава е пазарната реалност към момента. Най-добрата новина от отминаващата година е, че подемът на имотния пазар е движен от вътрешни фактори. За пръв път от повече от десетилетие имаме имотен пазар, който се движи от месното търсене, а не толкова от чуждестранни купувачи. Да, чуждестранният интерес е изключително важен. Макар и да имаше спад от страна на руснаците, и то значителен, хубаво е че той беше компенсиран донякъде от възвръщащо се доверие от купувачи от различни други страни по света”, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties

Не само повишаването на БВП на глава от населението и средната работна заплата, допринесоха за благоприятното развитие на жилищния пазар у нас през тази година. Друг важен фактор е достъпността на имотите. Този показател в момента е на нива, които доказват, че нещата са много по-балансирани. „Съотношението на цената на имотите към доходите на населението е на нива, които са три пъти по-ниски, отколкото в периода на бума. Всичко това води до нарастване на търсенето, което от своя страна води до ръст в предлагането на ново строителство (двойно повече разрешителни за строеж са издадени през 2015 г.). За пръв път от 7 години имаме съвкупно действие на всички тези показатели в положителна посока. Това е, което може да направим като основен извод за отминаващата година”, допълва Стойкова.

Относно следващата година, то перспективите за жилищния пазар за добри. „Трябва да положим усилия за привличането на чуждестранни купувачи и инвеститори и мисля че имаме шанса да станем свидетели на доста добри години за имотния пазар в следващите години”, допълва изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Вижте най-новите ни обяви

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Роман Калов - много добър и коректен брокер! ...
Поздравления за BULGARIAN PROPERTIES, архитектурно студио Гениг и Аргогруп за превъзходния проект ...
Продадох имота си в Златни пясъци с помощта на Станимира от Офис Варна. Бих искал да кажа, че тя бе ...
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Най-продаваният комплекс в София!
Нов затворен комплекс с ниско застрояване и паркова среда! Модера Резидънс - където мечтите се превръщат в дом!
Последни Новини
Собственият дом е по-достъпен

05/Юни/2019
Труд, 04.06.2019, с. 20

По-високата покупателна способност на доходите, ръстът на БВП и намалената безработица се отразяват на пазара на имоти. Заплатите в София постоянно се увеличават през последните 10 години, сочат официалните данни.

През 2008 г. софиянци са получавали средно по 754 лв. През 2012 г. за пръв път се преминава границата от 1000 лв. - 1005 лв.. През 2017 г. сумата е възлизала средно на 14... прочети повече

Последни регионални новини
1500 евро/кв. м за дом в центъра на Варна

09/Април/2019
Труд, 09.04.2019, с. 20

Градските апартаменти в периферния център на Варна вървят по 1400-1500 евро за кв.м., заявиха брокери на имоти.

Пример за това е квартал "Чайка". Крайградските затворени и полузатворени комплекси в морската столица предлагат цени от по 1000-1100 еврокв.м. В Западната зона на града се наблюдават активни инвестиции в жилища от сравнително добро ниско и средно ниво, с цени от 650-750 е... прочети повече

Знаете ли, че?
New York Times: Цените на жилищата в София растат, но предлагането настига търсенето

01/Март/2019
investor.bg

Американското издание New York Times публикува статия за жилищния пазар в България, в който обобщава тенденциите в цените от миналата година и очакванията за тази година, профила на купувачите и препятствията, с които обикновено се сблъскват чужденците, придобиващи жилище у нас.

Матери... прочети повече