МЕДИИТЕ ЗА НАС

Анализът на имотния пазар за 2015-а звучи като този отпреди 10 години

www.fakti.bg, 11.12.2015

Последните седмици от 2015 г. е отлично време за равносметки и прогнози за това какво ще се случи през следващите 12 месеца. В началото на 2015-а повечето анализатори прогнозираха, че пазарът на недвижими имоти ще навлезе в нов етап на развитие. Развитието обаче се оказа по-бързо и спокойно може да кажем, че 2015-а постави началото на нов цикъл в сектора. Това, на което станахме свидетели през изминалите 12 месеца, е ръст в броя на сделките между 20% и 30% (не само в София, но и в по-големите български градове), поскъпване на имотите, исторически ниски лихви по ипотечните кредити, почти 15% ръст при новоотпуснатите жилищни заеми, и не на последно място бум в новото строителство.

„Някак си тези данни звучат като от анализ от преди 10 години, но такава е пазарната реалност към момента. Най-добрата новина от отминаващата година е, че подемът на имотния пазар е движен от вътрешни фактори. За пръв път от повече от десетилетие имаме имотен пазар, който се движи от месното търсене, а не толкова от чуждестранни купувачи. Да, чуждестранният интерес е изключително важен. Макар и да имаше спад от страна на руснаците, и то значителен, хубаво е че той беше компенсиран донякъде от възвръщащо се доверие от купувачи от различни други страни по света”, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties

Не само повишаването на БВП на глава от населението и средната работна заплата, допринесоха за благоприятното развитие на жилищния пазар у нас през тази година. Друг важен фактор е достъпността на имотите. Този показател в момента е на нива, които доказват, че нещата са много по-балансирани. „Съотношението на цената на имотите към доходите на населението е на нива, които са три пъти по-ниски, отколкото в периода на бума. Всичко това води до нарастване на търсенето, което от своя страна води до ръст в предлагането на ново строителство (двойно повече разрешителни за строеж са издадени през 2015 г.). За пръв път от 7 години имаме съвкупно действие на всички тези показатели в положителна посока. Това е, което може да направим като основен извод за отминаващата година”, допълва Стойкова.

Относно следващата година, то перспективите за жилищния пазар за добри. „Трябва да положим усилия за привличането на чуждестранни купувачи и инвеститори и мисля че имаме шанса да станем свидетели на доста добри години за имотния пазар в следващите години”, допълва изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Вижте най-новите ни обяви

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Професионално и бързо обслужване получих от Анди Пийч, който работи в офиса на BULGARIAN PROPERTIES ...
Уважаеми г-н Андрю Пийч, Искам да Ви благодаря за всичко, което направихте за мен. Покупката на ...
Много съм доволен от вашия брокер Андрю Пийч. Получих качествено обслужване от негова страна. Ще го ...
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
Най-продаваният комплекс в София!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Последни Новини
В нови сгради купуват първо двустайните

19/Март/2019
Катерина Ковачева, Труд, 19.03.2019

Наличните двустайни апартаменти в сградите ново строителство се изчерпват най-бързо. През 2018 г. двустайните имат най-голям дял от закупените жилища като в София те формират около 65% от общия обем на сделките. 25% от закупените жилища са тристайни, а едностайните са 8%, разказаха брокери на имоти.

Средният размер на апартаментите в София е 80 кв. метра. Според сметките на брокерит... прочети повече

Последни регионални новини
Фестивал в Банско показва 10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения

21/Февруари/2019
http://bnr.bg

10 премиерни филма за ски, сноуборд и зимни приключения ще бъдат представени на зимната кинопанорама в Банско, която започва тази вечер. Събитието съвпада и със кръговете от световната купа по ски, които стартират утре. Така любителите на зимните спортове и на световното кино ще могат да съчетаят планината с киносалона, сподели директорът на международния фестивал за планинарско кино Натали Пет... прочети повече

Знаете ли, че?
"Ню Йорк таймс" намери къща за 4 млн. долара в София

28/Февруари/2019
dnevnik.bg

Цените на недвижимите имоти в България бележат ръст, новото строителство се развива благодарение и на ниските лихви, а купувачи от чужбина заявяват интерес към покупки с инвестиционна цел. Тези характеристики на имотния пазар в България отбелязва "Ню Йорк таймс" в обширен обзор по темата.
прочети повече