СТАТИИ

Апартаментите в София по-евтини с 3 до 5 процента

Труд, 18.07.12

Колебанията в цените остават минимални, според брокерите.

Колебанията в цените на апартаментите в София постепенно затихват. В първите шест месеца на тази година поевтиняването средно за столицата е в рамките на около три процента, сочат данни на посредническите компании.

Движението е различно за отделните квартали, като в някои от януари насам има и повишаване на средните стойности на реализирани сделки. То също е минимално. Като цяло пазарът в столицата показва признаци на стабилизиране и успокояване.

Едновременно обаче, според анализ на агенция “Явлена”, през първото полугодие на 2012 г. се наблюдава тенденция на разширяване на ценовите диапазони (“разтваряне на ножицата” между долната и горната граница).

От една страна това се дължи на факта, че определящо за цената вече не е основно местоположението, а качеството на строителството, доброто разпределение, състоянието на апартамента, охрана и т.н. От друга страна през тази година се наблюдава изместване на сделките към средния сегмент, за сметка на евтините апартаменти от ниския ценови сегмент, които бяха в центъра на интереса на купувачите през предните 3 години, коментират от “Явлена”.

В столицата по-заможните клиенти, които искат да купят апартамент, предпочитат квартали като “Изгрев”, “Изток”, “Иван Вазов”, “Стрелбище”. Хората със средни доходи най-често се ориентират към “Младост”, “Дианабад”, “Дървеница”, “Манастирски ливади”, “Банишора”, a тези с по-ниски доходи - към “Овча купел” и“ Дружба”.

Това показват данните на националната агенция “Форос”. Според тях най-много жилища в столицата се предлагат в кварталите “Витоша”, “Манастирски ливади” и в Студентския град. Търсенето е предимно в “Младост”, Студентския град и “Манастирски ливади”. В “Манастирски ливади” има голямо разнообразие от двустайни апартаменти, които са предпочитани от клиентите и трудно се намират в останалите южни квартали. Това води и до ръст на цените там, коментират от “Форос”.

Промяна в търсенето отбелязват и от “Адрес Недвижими имоти”. Според компанията за последните 6 месеца цените на апартаментите в столицата са паднали средно с 2,42%. В същото време активността на пазара остава сериозна. В компанията са регистрирали ръст в броя на сделките с 10% в сравнение със същия период на миналата година. Клиентите на “Адрес” се ориентират основно към двустайни апартаменти с добро разположение и качествено строителство. Увеличавали се обаче и запитванията за по-луксозни жилища от по-висок ценови сегмент.

Ако към края на 2011 година хората масово се интересуваха от апартаменти до 50 000 евро, в средата на 2012 година ставаме свидетели на групиране на търсенето, казват от компанията. Купувачите с добър финансов и социален статус вече се ориентират към жилища с цена 70 000 - 80 000 евро, а хората с по-малки финансови възможности търсят апартаменти в диапазона 35 000 - 40 000 евро.

Продължаващ интерес предимно към жилища до 50 000 евро засичат и от “Бългериан пропъртис”. Тази тенденция е неизменна от средата на миналата година. По данни на компанията обаче вече има оферти за апартаменти и на цени от 20 000 евро. Това, разбира се, са основно маломерни жилища в по-крайните квартали.

Иначе като цяло предлагането в столицата е много добро, а офертните цени са доста атрактивни и са по-близо до цените на реално сключваните сделки. На практика такива обяви не сме виждали от 2004 - 2005 година. Но в момента апартаментите са значително по-качествени в сравнение с времето преди 7 - 8 години, подчертават от компанията.

Средната офертна цена за апартаменти в столицата по данни на “Бългериан пропъртис” е 900 евро на квадратен метър, а цената на продадените жилища през второто тримесечие е средно 715 евро на квадратен метър.

През второто тримесечие на тази година се наблюдава тенденция на слабо покачване на средните цени на оферираните за продажба апартаменти, докато средните стойности на продадените жилища спадат с 2,7% спрямо предходното тримесечие. Това до голяма степен се дължи на факта, че купуваните апартаменти са предимно в ниския ценови клас, докато на пазара има предлагане и на по-качествени имоти, които държат по-високи офертни цени.

Те обаче се реализират по-трудно и в по-малки обеми. При това развитие на пазара през първата половина на годината едва ли ще има сериозни промени и в следващите месеци, сочи анализът на “Бългериан пропъртис”. Очакванията са цените на годишна база да паднат с 3 до 5%, а обемът на сделките да е колкото през миналата година.

Разгледайте вкички наши оферти на имоти за продажба и под наем в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Благодаря ви за добре свършената работа. Работих със Сергей Пеловски, който беше ненадминат ...
BULGARIAN PROPERTIES - Изключително коректен партньор в бизнеса. ...
Искам да споделя, че компанията се управлява много професионално. Получихме информация относно ...
Най-продаваният комплекс в София!
Време за морски имот! Вижте най-добрите оферти от Слънчев бряг и района!
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Най-предпочитаният планински курорт от българските купувачи! Вижте нашите топ оферти
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
Последни Новини
Отпразнувахме 15-тата годишнина на BULGARIAN PROPERTIES

18/Декември/2018

BULGARIAN PROPERTIES отпразнува своята 15-та годишнина, както и една от най-успешните години в историята на компанията със запомнящо се парти в популярен столичен клуб.

На 16.12.2018 г. имахме удоволствието да споделим празника си с колегите ни от офисите в цялата страна, много приятели, съмишленици и партньори.

"15 години е важна годишнина за нас. Не толкова отгово... прочети повече

Последни регионални новини
Откриват „Бронзовата къща”

22/Октомври/2018
https://fakti.bg

Работата по „Бронзовата къща” в центъра на София продължи над 10 години. Изграждането й беше завършено на 27 юни 2018 г., а официалното откриване е на 22 ноември. Жителите и гостите на столицата могат да се наслаждават на нея и когато е тъмно, тъй като от началото на септември е монтирано осветление. Реализацията на проекта беше по повод председателството на Съвета на ЕС в България и Австрия през ... прочети повече

Знаете ли, че?
„Зона Б-5" - експеримент и модерна архитектура в действие

03/Декември/2018
Строител, бр.48, 30.11.18, с.22

В Деня на отворените Врати Общинското предприятие „Софпроект - ОГП", което отговаря за Общия градоустройствен план, организира архитектурна обиколка на кв. „Зона Б-5". В нея се включиха експерти, студенти и хора с интерес и активно отношение към развитието на града, които бяха водени от Даяна Николов... прочети повече