СТАТИИ

Апартаментите в София по-евтини с 3 до 5 процента

Труд, 18.07.12

Колебанията в цените остават минимални, според брокерите.

Колебанията в цените на апартаментите в София постепенно затихват. В първите шест месеца на тази година поевтиняването средно за столицата е в рамките на около три процента, сочат данни на посредническите компании.

Движението е различно за отделните квартали, като в някои от януари насам има и повишаване на средните стойности на реализирани сделки. То също е минимално. Като цяло пазарът в столицата показва признаци на стабилизиране и успокояване.

Едновременно обаче, според анализ на агенция “Явлена”, през първото полугодие на 2012 г. се наблюдава тенденция на разширяване на ценовите диапазони (“разтваряне на ножицата” между долната и горната граница).

От една страна това се дължи на факта, че определящо за цената вече не е основно местоположението, а качеството на строителството, доброто разпределение, състоянието на апартамента, охрана и т.н. От друга страна през тази година се наблюдава изместване на сделките към средния сегмент, за сметка на евтините апартаменти от ниския ценови сегмент, които бяха в центъра на интереса на купувачите през предните 3 години, коментират от “Явлена”.

В столицата по-заможните клиенти, които искат да купят апартамент, предпочитат квартали като “Изгрев”, “Изток”, “Иван Вазов”, “Стрелбище”. Хората със средни доходи най-често се ориентират към “Младост”, “Дианабад”, “Дървеница”, “Манастирски ливади”, “Банишора”, a тези с по-ниски доходи - към “Овча купел” и“ Дружба”.

Това показват данните на националната агенция “Форос”. Според тях най-много жилища в столицата се предлагат в кварталите “Витоша”, “Манастирски ливади” и в Студентския град. Търсенето е предимно в “Младост”, Студентския град и “Манастирски ливади”. В “Манастирски ливади” има голямо разнообразие от двустайни апартаменти, които са предпочитани от клиентите и трудно се намират в останалите южни квартали. Това води и до ръст на цените там, коментират от “Форос”.

Промяна в търсенето отбелязват и от “Адрес Недвижими имоти”. Според компанията за последните 6 месеца цените на апартаментите в столицата са паднали средно с 2,42%. В същото време активността на пазара остава сериозна. В компанията са регистрирали ръст в броя на сделките с 10% в сравнение със същия период на миналата година. Клиентите на “Адрес” се ориентират основно към двустайни апартаменти с добро разположение и качествено строителство. Увеличавали се обаче и запитванията за по-луксозни жилища от по-висок ценови сегмент.

Ако към края на 2011 година хората масово се интересуваха от апартаменти до 50 000 евро, в средата на 2012 година ставаме свидетели на групиране на търсенето, казват от компанията. Купувачите с добър финансов и социален статус вече се ориентират към жилища с цена 70 000 - 80 000 евро, а хората с по-малки финансови възможности търсят апартаменти в диапазона 35 000 - 40 000 евро.

Продължаващ интерес предимно към жилища до 50 000 евро засичат и от “Бългериан пропъртис”. Тази тенденция е неизменна от средата на миналата година. По данни на компанията обаче вече има оферти за апартаменти и на цени от 20 000 евро. Това, разбира се, са основно маломерни жилища в по-крайните квартали.

Иначе като цяло предлагането в столицата е много добро, а офертните цени са доста атрактивни и са по-близо до цените на реално сключваните сделки. На практика такива обяви не сме виждали от 2004 - 2005 година. Но в момента апартаментите са значително по-качествени в сравнение с времето преди 7 - 8 години, подчертават от компанията.

Средната офертна цена за апартаменти в столицата по данни на “Бългериан пропъртис” е 900 евро на квадратен метър, а цената на продадените жилища през второто тримесечие е средно 715 евро на квадратен метър.

През второто тримесечие на тази година се наблюдава тенденция на слабо покачване на средните цени на оферираните за продажба апартаменти, докато средните стойности на продадените жилища спадат с 2,7% спрямо предходното тримесечие. Това до голяма степен се дължи на факта, че купуваните апартаменти са предимно в ниския ценови клас, докато на пазара има предлагане и на по-качествени имоти, които държат по-високи офертни цени.

Те обаче се реализират по-трудно и в по-малки обеми. При това развитие на пазара през първата половина на годината едва ли ще има сериозни промени и в следващите месеци, сочи анализът на “Бългериан пропъртис”. Очакванията са цените на годишна база да паднат с 3 до 5%, а обемът на сделките да е колкото през миналата година.

Разгледайте вкички наши оферти на имоти за продажба и под наем в София

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Отговорен подход към работата, приятелско отношение към клиентите, само положителни препоръки. ...
Купихме си студио в комплекс "Съни Дей-5" до Несебър с вашата компания, от която сме много доволни. ...
Благодарение работата на чудесния екип – Биляна Петкова, Камелия Ждерова и Стойчо Бугов, днес ...
Вижте как ще помогнем за успешната продажба на вашия имот
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Разнообразни имоти в Созопол и района. Заповядайте в офиса ни в Созопол!
София Норт Парк е най-изгодното ни предложение - ново строителство до метростанция и на метри от Северния парк!
Последни Новини
Пет интересни факта за Банско - най-добрият ски курорт у нас

20/Март/2019
profit.bg

Българският ски курорт Банско напоследък не излиза от световните класации.

През ноември миналата година той беше обявен за най-добрата бюджетна дестинация за ски туризъм от британската компания за финансови и застрахователни услуги, предназначени за туристи, Post Office Travel Money.

През 2017 г. британкото издание Daily Mirror нареди пиринското градче на седмо място ... прочети повече

Последни регионални новини
180 млн. лв. инвестиции в Търново само за 2 години

08/Март/2019
24 часа, 08.03.2019, с. 8

Велико Търново е един от градовете, които през последните няколко години имат бърз икономически растеж, каза по време на дискусия "Икономически перспективи пред България в контекста на глобалните процеси" кметът Даниел Панов.

Данните са от доклади на дипломатическите мисии у нас и проучвания, правени в тази насока и станали ясни при посещението на представители на Световната банка ... прочети повече

Знаете ли, че?
€3.6 млн. за най-скъпата къща у нас

05/Март/2019
telegraph.bg

3,6 милиона евро струва най-скъпата къща в България в момента, която е пусната за продан в началото на 2019 г.

Луксозният имот на два етажа в столичния квартал „Бояна“ е развълнувал американското издание „Ню Йорк таймс“. В последния си брой те публикували статия за жилищния пазар в Бъл... прочети повече