Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Банско рекордьор по продажба на имоти

2017-11-10   |  24 часа, бр.306, 10.11.2017, с.9

Банско е рекордьор по продажба на ваканционни апартаменти измежду трите най-известни планински курорта у нас. През третото тримесечие на 2017 г. продажбите на имоти в района на Банско са се увеличили с почти 30% на годишна база. В Пампорово ръстът е 18%. а в Боровец - 5%, показват данни от анализ на Bulgarian properties.

Това се случва за първи път - обикновено продажбите на имоти в тези курорти се повишават през зимните месеци и през пролетта, докато сега ръстът е постигнат през третото тримесечие. което обхваща само летни месеци.

Според анализа една от главните причини за този интерес е фактът, че средните цени на имотите в Банско са достигнали през 2017 г. исторически най-ниските си нива.

В момента средната цена там е 352 евро за квадратен метър, но през лятото е била още по-ниска - 325 евро, при 366 евро през цялата 2016 година. Сделки в Банско и района се сключват средно на нива от 25 000 евро за апартамент. Миналата година средната стойност е била 24 700 евро.

В Боровец цените са около 600 евро на квадратен метър, а в Пампорово - 340 евро. И в двата курорта цените почти не са се променяли в последните 1-2 години. Единствено в Боровец, където предлагането е ограничено, има леко нарастване на цените, се казва в анализа.

Купувачите на имоти в зимните курорти са предимно българи. Според Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian properties, почти 100% от купувачите на апартаменти в Боровец и Пампорово са българи. „Това са хора. които живеят в София и другите големи градове, като имаме нараснал интерес и от страна на българи, живеещи в чужбина. Купува се за собствено ползване и отдаване под наем през останалото време“, казва Стойкова Банско в това отношение е изключение. Там българите са 40% от купувачите, останалите са чужденци. „Интересен факт е, че има купувачи, които търсят да вложат пари в имот в София или друг голям град. Но като видят нарасналите цени в градовете и големите бюджети, които са нужни за покупка, избират да закупят имот в някой от ски или балнеокурортите, където цените са в пъти по-ниски“, казва Стойкова.

Вижте нашите топ оферти в Боровец

Вижте нашите топ оферти в Банско

Вижте нашите топ оферти в Пампорово

Най-доброто от ски курортите


  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още

Изпратете запитване