СТАТИИ

Британците се завръщат на пазара на имоти у нас за сметка на руснаците

Mediapool, 30.07.2015

Британците се завръщат на пазара на ваканционни имоти у нас за сметка на руснаците. Това показва анализът на агенцията за имоти "Бългериан пропертис". Причината за обръщането на тенденцията е кризата в Русия, отслабването на рублата и наложените на страната санкции. В същото време силната британска лира доведе до възстановяването на интереса на англичаните към имоти в чужбина, включително и у нас, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на компанията.

Друга интересна тенденция е нарасналият интерес и значителното увеличение на продажбите на имоти на украинци основно в Бургас и Слънчев бряг, но има сделки и в София и ски курортите, допълни Стойкова.

По думите й като цяло второто тримесечие е добро за продажбата на ваканционните имоти, като се откроява Банско, където след 7-годишен спад на цените, пазарът вече се оттласва от дъното.

Все повече чужденци от различни националности проявяват интерес към българските имоти, сочат данните на "Бългериан пропертис".

Бургас и Южното Черноморие

Второто тримесечие е относително по-добро за имотите в морските курорти на фона на слабия старт в началото на годината. Спадът в реализираните продажби на имоти в Слънчев бряг за второто тримесечие е 30% на годишна база, а средната цена на закупените апартаменти по данни на "Бългериан пропертис" е 600 евро/кв.м., което е близо до цените от 2014 г.

Офертните цени в най-големия морски курорт също вече задържат нива, след като отбелязаха спад с около 10% в първите месеци на годината.

Имотният пазар в Слънчев бряг вече се балансира след отдръпването на руските купувачи в края на 2014 г. и в разгара на летния сезон вече се възстановява. Активни купувачи в момента са както руснаци, така и украинци, британци, българи и други.
Имоти в Бургас се купуват най-вече от българи, като най-голям интерес има към Сарафово. Средната цена на продадените апартаменти в Бургас по данни на агенцията е 785 евро/кв.м.

На юг от Бургас през последните месеци се купуват предимно имоти около Созопол и Лозенец основно от българи.

Варна и Северното Черноморие

И през второто тримесечие на 2015 г. имотите в и около Варна продължават да се радват на добър интерес. Сделките през изминалите месеци са нараснали спрямо същия период на миналата година, а средната цена на апартаментите във Варна е сходна с тази в София – около 800 евро/кв.м, сочат данните на "Бългериан Пропертис".
Най-много имоти в района купуват българи и британци. Българите купуват луксозни имоти в центъра на Варна, ново строителство в кварталите на града, а също и ваканционни имоти, като най-предпочитани са имотите в голф курортите.

Британците, за които Варна традиционно е един от любимите региони, предпочитат ваканционните курорти около града, като купуват както апартаменти в Златни пясъци и други курорти, така и селски къщи на средната цена от около 40 000 евро.

Ски курортите

Летният сезон е обичайно по-слаб за имотите в зимните курорти, но това не важи за Банско през тази година. Продажбите на апартаменти през второто тримесечие бележат значителен ръст, като британците са 40% от купувачите, показват данните на "Бългериан пропертис".

Тенденцията за нарастване на интереса към Банско започна още в края на 2014 г. и се ускори през първата половина на 2015 г. Средната цена на продадените апартаменти в ски курорта за второто тримесечие на годината е 375 евро/кв.м при 360 евро/кв.м за първото тримесечие. Средната покупна цена на апартаменти в курорта е 24 000 евро при 20 100 евро за 2014 г.

Може да се каже, че най-лошото за имотите в Банско вече премина, пазарът се стабилизира и бавно започва да излиза от кризата с увеличени обеми продажби и прекратяване на тенденцията за спад в цените, която тук продължи най-дълго – близо 7 години, коментира Полина Стойкова.

Средните цени за второто тримесечие в Пампорово са 350 евро/кв.м, малко по-ниски от тези в Банско, а в Боровец нивата се задържат около 600 евро/кв.м, но и в двата курорта, където най-активни през зимата бяха българските купувачи, второто тримесечие беше относително слабо. В момента българите са насочили вниманието си към София и морето.

Палитра от чужди купувачи

Налице е интересно разнообразие от купувачи на българския имотен пазар, коментира Полина Стойкова.

Доминиращите до миналата година руснаци намаляват с 60% през първото полугодие поради кризата в Русия, отслабването на рублата и наложените на страната санкции. Все пак, трябва да се отбележи, че през последните 2-3 месеца има активизация на руския пазар и частично завръщане на руските купувачи, посочи Стойкова.

В същото време силната британска лира доведе до възстановяването на интереса на британците към имоти в чужбина, включително и в България. Запитванията от англичани са с 30% повече, а продажбите на имоти на британци и в България бележат 60% ръст. Трябва да се отчете обаче, че този ръст е от много ниска база и не може така бързо да се възстанови спада от предходните години, но като цяло това е много положителен сигнал, допълни Стойкова.

Друга тенденция е нарасналият интерес и значителното увеличение на продажбите на имоти на украинци – ефект, който беше очакван и следва от цялостната ситуация и кризата в Украйна. Техният интерес е основно към Бургас и Слънчев бряг, но има сделки и в София и ски курортите, посочи Стойкова.

През изминалите няколко месеца като цяло нараства дела на купувачите от други страни - Франция, Белгия, Германия, Холандия, Латвия, Чехия, Израел, Гърция и други страни, включително САЩ и Канада. Това е индикатор, че международният интерес към имоти у нас е доста ясно изразен и траен, коментира Стойкова.

  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бих искал да благодаря на Виктор Вучелийски и неговия екип за продажбата на нашия апартамент във ...
Моите поздравления и най-добри пожелания за вас! BULGARIAN PROPERTIES – прекрасен екип! ...
Това е вторият път, в който работя с Bulgarian Properties за покупката на имот в България. Бях ...
Комплекс Академика в Студентски град до НСА - напреднало строителство, отлични цени!
Луксозен комплекс на ул. Мур до бул. България
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Последни Новини
Полина Стойкова пред Profit.bg: Силен старт на 2019 (видео)

22/Март/2019
profit.bg

BULGARIAN PROPERTIES спечели наградата Имотна агенция на годината, връчвана от Imoti.net. Само няколко часа след признанието разговаряме с Полина Стойкова, изпълнителен директор на компанията.

„Това е едно заслужено признание, тъй като смятам, че се потрудихме доста в последните 15 г., за да стигнем до това отличие. Радвам се, че бяхме удостоени с тази награда, а тя поставя и доста... прочети повече

Последни регионални новини
На 3 март варненци могат да се включат в българската история по нетрадиционен начин

22/Февруари/2019
https://www.moreto.net

Фото ателие "Сподели историята" ще се състои във Военноморския музей навръх 3 март - Деня на Освобождението.

От 11 часа, в специална дигитална среда посетителите на музея ще могат да застанат редом и да се снимат до исторически личности като цар Борис III, Никола Вапцаров, морския капитан Васил Филев, офицери от щаба на флота. Или пък да се пренесат назад във времето на палубата на ... прочети повече

Знаете ли, че?
Инж. Николай Чомаковски, изп. директор на "Пайп Систем" АД и член на УС на КСБ: Бих искал "Пайп Систем" да се отличава като добър строител с име на пазара

28/Януари/2019
в. Строител, 25.01.2019, стр.13

Инж. Чомаковски, как оценявате наградата, която получихте по време на традиционния Бал по повод Деня на строителя?

За нас е чест да бъдем носител на сребърната награда за постигнати добри резултати през 2017 г. в изпълнението на строежи от благоустройствената инфраструктура, хидротехни... прочети повече