МЕДИИТЕ ЗА НАС

Българи до пистата

capital.bg

Жилището в ски курорт може да се приема и за лукс, но след оттеглянето на чужденците от ваканционния пазар и падането на цените на някои имоти, а и при ниските лихви по депозитите все повече българи се решават на подобна покупка.

Част от запитванията са за инвестиция или като алтернатива на спестявания в банки, но повечето от клиентите не са достатъчно информирани и нямат ясна концепция за какво ще използват жилището, посочват от агенциите. Късият сезон и силното предлагане правят възможно апартамент да бъде купен за 20-30 хил. евро.

Пазарно затопляне в Банско

Летният сезон тази година е бил активен за ски курортите и най-вече за имотния пазар в Банско, където за периода юли-септември продажбите са с 50% повече от същия период на миналата година, показват данните на Bulgarian Properties. "Интересът и покупките ще се засилват със старта на активния сезон и като цяло очакванията ни са за може би върхов период за последните десет години по отношение на обем продажби", коментира изпълнителният директор на агенцията Полина Стойкова. По-различна е картината, представена от друга агенция, която предлага имоти в Банско. "Тази година тръгна много положително, имахме доста клиенти от Западна Европа, българи, живеещи в чужбина, и въпреки че цените на имотите не бяха по-различни от това, което са в момента, сделки се случваха", коментира Милена Миленкова от агенция "Имоти Банско БГ".

"За разлика от 2015 г., когато пазарът се раздвижи след март месец, тази година беше точно обратното и пазарът беше добър до август", коментира консултантът.

Въпреки разликата в периода на активност брокерите се съгласяват за едно - бюджетите на клиентите са по-ниски. "Средният бюджет падна доста тази година и търсенето е до максимум 18 000 евро за апартамент с една спалня до 12 000 евро за студио и до 28 000 - 30 000 евро за апартаменти с две спални", обобщава Миленкова.

По данни на Bulgarian Properties средната цена на продадените апартаменти в Банско през третото тримесечие е 320 евро на кв.м, а средната обща покупна цена е 20 000 евро.

"От пролетта до есента регистрирахме лек спад в покупните цени и бюджетите, които купувачите отделят за покупка в Банско - от около 25 000 евро миналата година на около 22 000 евро през тази година, който се дължеше на налично предлагане на имоти на много атрактивни цени", коментира Стойкова.

Постепенно с изчерпването на това предлагане за периода от октомври до момента средната цена на закупените апартаменти в Банско е нараснала до 32 000 евро или 443 евро на кв.м - стойност, която агенцията не е отчитала от 2012 г.

Търсенето е основно два типа - апартаменти в комплекси с екстри и апартаменти без екстри и поддръжка. А клиентите, както и в другите ски курорти, са основно българи (виж графиката).

Ръст в Боровец, спад в Пампорово

Най-скъпият ски курорт е Боровец, където средната цена на продадените имоти за третото тримесечие от Bulgarian Properties е 570 евро нa кв.м, а средната покупна цена е 36 800 евро. "Преобладава търсенето на двустайни апартаменти в самия курорт, а предлагането е ограничено в сравнение с другите курорти", коментира Стойкова. Според нея през тази година продажбите в Боровец и региона са нараснали двойно на годишна база и са само от българи.

В Пампорово, за разлика от другите два курорта, агенцията е отчела спад в интереса и сделките през 2016 г. "Там имаше мини бум и оживление през 2015 г., което отслабна през тази. Едно от обясненията е ограниченото предлагане на имоти в харесваните от българите комплекси.

И тук пазарът е доминиран от българи и покупките от чужденци са по-скоро изключения", заключва експертът. В курорта има изгодни оферти на цени между 10 000 и 20 000 евро, а цената на кв.м е около 200 евро средно за обзаведени апартаменти.

Лукс срещу поддръжка

В 95% от случаите покупките на имот в курортите са с ваканционна цел, сочат данните на "Имоти Банско БГ". "Този тип жилища се ползва от купувачите за почивка и е един вид лукс. Ако те нямат ясната представа защо инвестират в такъв имот, той ще им бъде само разход", подчертава Миленкова. За да бъде в нормално състояние и да не се руши, жилището трябва да се поддържа, особено в зимен курорт.

"Поддръжката на един имот е различна, но средно за апартамент с една спалня излиза около 1000 лв. на година", коментира Миленкова. Ако е в комплекс с екстри, се заплаща за басейн, спа център, фитнес, плюс поддръжка на общите части.

Ако няма екстри, се включват например охрана, поддръжка на градини, видеонаблюдение, паркинг, интернет, почистване на снега през зимата и други. "Не споря, че на някои места поддръжката е завишена, но ако успеят да се организират, собствениците могат да предоговорят условията", коментира експертът.

"Най-често стойността е около 10 евро на кв.м от квадратурата на апартамента, като тази такса включва и охрана, ремонти, поддръжка на общите части, чистене на сняг и т.н.", коментира Стойкова. Трябва да се вземе предвид и застраховката на имота като допълнителен разход. "Тя зависи от стойността, но ориентировъчно е около 100-150 лв. на година и добре да я има, особено ако имотът се дава под наем", посочва консултантът.

Вижте нашите имоти в ски курорти


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Бих искал да изкажа огромната си благодарност към Сергей и Димитър от централния офис в София, които ...
При покупка на недвижим имот в чужбина, най-важното е доверието. Безспорно BULGARIAN PROPERTIES и ...
Специални благодарности за личното и професионално отношение на Цветан Кемеров при осъществяване на ...
Не губете време за оглед! Организирайте оглед на имоти по Skype!
Имотите в Пампорово са с изгодни цени! Вижте нашите топ оферти тук!
Най-продаваният комплекс в София!
Вижте най-актуалните пазарни тенденции и средни цени на имотите в София и страната!
Вижте най-добрите оферти от Банско, Боровец и Пампорово!
Последни Новини
Обзор на имотния пазар през 2018 г. и прогноза за 2019 г.

28/Декември/2018
Полина Стойкова MRICS, Изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES

В края на годината традиционно правим равносметка и обобщение за състоянието на имотния пазар.

За нас 2018 г. беше изключително успешна, може би една от най-успешните години в историята на компанията. Това е резултат, постигнат както на базата на опита и лидерските ни позиции, които неведнъж сме доказвали през годините, но и благодарение на благоприятните пазарни условия.
прочети повече

Последни регионални новини
В Бургас започва Порт Прим Арт Фест

08/Октомври/2018
Силвия Чолева, Бнр.бг

Порт Прим Арт Фест в Бургас е може би най-младият фестивал за култура. Той съществува от миналата година, когато негов патрон беше актрисата Цветана Манева. Второто издание е избрало отново обичана и популярна актриса – Татяна Лолова. В него ще участват творци от различни области на културата и изкуството – театър, кино, литература, визуални изкуства, музика. Както миналата година, така и тази, то... прочети повече

Знаете ли, че?
Заемът - все по-предпочитан пред наема

25/Октомври/2018
http://profit.bg

Вечният въпрос – заем или наем? Или иначе казано – да живеем под наем или да изтеглим заем, с който да си купим жилище?

Погледнато от днешна гледна точка, заемът изглежда доста по-изгоден, но дали ситуацията ще продължи да е подобна и догодина, пък и след това?

Увеличав... прочети повече