МЕДИИТЕ ЗА НАС

Българи до пистата

capital.bg

Жилището в ски курорт може да се приема и за лукс, но след оттеглянето на чужденците от ваканционния пазар и падането на цените на някои имоти, а и при ниските лихви по депозитите все повече българи се решават на подобна покупка.

Част от запитванията са за инвестиция или като алтернатива на спестявания в банки, но повечето от клиентите не са достатъчно информирани и нямат ясна концепция за какво ще използват жилището, посочват от агенциите. Късият сезон и силното предлагане правят възможно апартамент да бъде купен за 20-30 хил. евро.

Пазарно затопляне в Банско

Летният сезон тази година е бил активен за ски курортите и най-вече за имотния пазар в Банско, където за периода юли-септември продажбите са с 50% повече от същия период на миналата година, показват данните на Bulgarian Properties. "Интересът и покупките ще се засилват със старта на активния сезон и като цяло очакванията ни са за може би върхов период за последните десет години по отношение на обем продажби", коментира изпълнителният директор на агенцията Полина Стойкова. По-различна е картината, представена от друга агенция, която предлага имоти в Банско. "Тази година тръгна много положително, имахме доста клиенти от Западна Европа, българи, живеещи в чужбина, и въпреки че цените на имотите не бяха по-различни от това, което са в момента, сделки се случваха", коментира Милена Миленкова от агенция "Имоти Банско БГ".

"За разлика от 2015 г., когато пазарът се раздвижи след март месец, тази година беше точно обратното и пазарът беше добър до август", коментира консултантът.

Въпреки разликата в периода на активност брокерите се съгласяват за едно - бюджетите на клиентите са по-ниски. "Средният бюджет падна доста тази година и търсенето е до максимум 18 000 евро за апартамент с една спалня до 12 000 евро за студио и до 28 000 - 30 000 евро за апартаменти с две спални", обобщава Миленкова.

По данни на Bulgarian Properties средната цена на продадените апартаменти в Банско през третото тримесечие е 320 евро на кв.м, а средната обща покупна цена е 20 000 евро.

"От пролетта до есента регистрирахме лек спад в покупните цени и бюджетите, които купувачите отделят за покупка в Банско - от около 25 000 евро миналата година на около 22 000 евро през тази година, който се дължеше на налично предлагане на имоти на много атрактивни цени", коментира Стойкова.

Постепенно с изчерпването на това предлагане за периода от октомври до момента средната цена на закупените апартаменти в Банско е нараснала до 32 000 евро или 443 евро на кв.м - стойност, която агенцията не е отчитала от 2012 г.

Търсенето е основно два типа - апартаменти в комплекси с екстри и апартаменти без екстри и поддръжка. А клиентите, както и в другите ски курорти, са основно българи (виж графиката).

Ръст в Боровец, спад в Пампорово

Най-скъпият ски курорт е Боровец, където средната цена на продадените имоти за третото тримесечие от Bulgarian Properties е 570 евро нa кв.м, а средната покупна цена е 36 800 евро. "Преобладава търсенето на двустайни апартаменти в самия курорт, а предлагането е ограничено в сравнение с другите курорти", коментира Стойкова. Според нея през тази година продажбите в Боровец и региона са нараснали двойно на годишна база и са само от българи.

В Пампорово, за разлика от другите два курорта, агенцията е отчела спад в интереса и сделките през 2016 г. "Там имаше мини бум и оживление през 2015 г., което отслабна през тази. Едно от обясненията е ограниченото предлагане на имоти в харесваните от българите комплекси.

И тук пазарът е доминиран от българи и покупките от чужденци са по-скоро изключения", заключва експертът. В курорта има изгодни оферти на цени между 10 000 и 20 000 евро, а цената на кв.м е около 200 евро средно за обзаведени апартаменти.

Лукс срещу поддръжка

В 95% от случаите покупките на имот в курортите са с ваканционна цел, сочат данните на "Имоти Банско БГ". "Този тип жилища се ползва от купувачите за почивка и е един вид лукс. Ако те нямат ясната представа защо инвестират в такъв имот, той ще им бъде само разход", подчертава Миленкова. За да бъде в нормално състояние и да не се руши, жилището трябва да се поддържа, особено в зимен курорт.

"Поддръжката на един имот е различна, но средно за апартамент с една спалня излиза около 1000 лв. на година", коментира Миленкова. Ако е в комплекс с екстри, се заплаща за басейн, спа център, фитнес, плюс поддръжка на общите части.

Ако няма екстри, се включват например охрана, поддръжка на градини, видеонаблюдение, паркинг, интернет, почистване на снега през зимата и други. "Не споря, че на някои места поддръжката е завишена, но ако успеят да се организират, собствениците могат да предоговорят условията", коментира експертът.

"Най-често стойността е около 10 евро на кв.м от квадратурата на апартамента, като тази такса включва и охрана, ремонти, поддръжка на общите части, чистене на сняг и т.н.", коментира Стойкова. Трябва да се вземе предвид и застраховката на имота като допълнителен разход. "Тя зависи от стойността, но ориентировъчно е около 100-150 лв. на година и добре да я има, особено ако имотът се дава под наем", посочва консултантът.

Вижте нашите имоти в ски курорти


  прочети повече статии

Коментари от клиенти
Продадох къщата си в района на Пловдив с помощта на Сергей Пеловски. По време на целия процес Сергей ...
Здравейте. Поздравления за вашата страхотна работа! Научих много за България от вашия сайт. Всяка ...
Ha финала сме на сделка за продажба на имот чрез Бългериан Пропертис. Имах късмет и попаднах на адв. ...
Вижте селекция от най-добрите оферти за имоти на морето!
Изгодни цени, отлични условия за зимен и летен туризъм! Купете имот сега!
Нашият екип от опитни юристи може да ви консултира по всякакви правни казуси
ЕВ Резидънс в кв. Витоша, до бул. Г.М. Димитров и Симеоновско шосе. Завършване - 12.2018
Най-продаваният комплекс в София!
Последни Новини
Как изглежда имотът, очаровал Ню Йорк Таймс? Вижте в репортаж на Bulgaria ON AIR (видео)

12/Март/2019
Bulgaria ON AIR

Луксозната къща от нашето портфолио от елитни имоти в София, която беше представена наскоро от Ню Йорк Таймс, бе показана в ефира на Bulgaria ON AIR в предаването "България сутрин" с водещи Гергана Венкова и Златимир Йочев.
Оригиналната публикация можете да прочетете тук

Разгледайте информация за този уникален имот тук

Изкуство и дизайн се преплитат в тази лукс... прочети повече

Последни регионални новини
За ценителите: „София филм фест на брега“ от 14 март

22/Февруари/2019
https://www.burgasinfo.com

Подрбани заглавия в конкурствата програма ще предложи за ценителите на седмото изкуство и тази жгодина фестивала „София филм фест на брега". Той ще се проведе от 14 до 22 март, а мястото на прожекциите ще е по традиция в Общинско кино АБ в Държавен театър "Адриана Будевска".

Освен нови филми, "София филм фест на брега" предлага на публиката възможността да се срещне с интересни ... прочети повече

Знаете ли, че?
Поръчител за заем отговаря и сам за цялата сума

28/Януари/2019
в. Сега, 26.01.2019, стр. 41

Законовите разпоредби за поръчителството са главно в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Там на него е отделено специално място - поръчителството като вид договор. Правилата се намират в раздела за обезпечения на вземанията и се приема като едно от основните подсигурявания при даването на пари... прочети повече