Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Българи купуват евтини имоти в Гърция

2016-05-03   |  Труд, 03.05.16

“От няколко седмици виждаме отчетлив ръст на запитванията, започват пътуванията до Гърция за почивка и огледи на имоти и сезонът постепенно набира скорост”, коментира изпълнителният директор на консултантската компания Bulgarian Properties Полина Стойкова.

По думите й южната ни съседка е най-предпочитаната дестинация за покупка на имот от българи. Търсенето се концентрира в района на Халкидики и други райони на Северна Гърция, които са близо до България.

Кризата през миналата година беше охладила интереса, тъй като купувачите изчакваха да видят с колко ще спаднат цените. Данните на гръцката централна банка сочат, че цените на имотите са се понижили с 8% през 2015 г., което подкрепя и интереса към покупка на имот там., посочи Стойкова.

Собствениците на ваканционни имоти в Гърция трябва да знаят, че от тази година ако ги отдават под наем ще плащат по-висок данък върху този вид доход. Дори наемодателите на малки апартаменти, получаващи годишен доход между 1000 и 2000 EUR, ще плащат по-висок налог.

Законопроектът все още е на етап обсъждане от гръцките депутати.

Други популярни, но по-скъпи дестинации за българите, са Испания, Италия и Франция, посочват от Bulgarian Properties.

Според агенцията пазарът на ваканционни имоти в България започва да се възстановява, подкрепен от възстановяването на жилищния пазар в големите градове.

Разликата този път обаче е, че пазарът не разчита на една-единствена група купувачи, както беше преди кризата от 2008-2009 г. – британците, и след това – руснаците. Цените освен са на добри нива, като има достатъчно разнообразие от имоти за всякакъв бюджет.

Агенцията отчита нарастващ интерес на българските купувачи към имоти и в зимните, и в летните курорти. Началото на годината е било силно за пазара на имоти в Банско. Курортът е привлякъл купувачи от 12 националности, включващи както съседни страни, така и купувачи от далечни дестинации като Канада и Нова Зеландия.

Банско привлича купувачи от толкова много страни, че определено можем да кажем, че това е най-интернационалният ни курорт към момента, коментира Полина Стойкова.

Наблюдава се и засилване на интереса на българските купувачи на имоти към Банско. Средната цена на продадените апартаменти в Банско през първото тримесечие е 385 евро/кв.м., а средната обща покупна цена е 25 хил. евро, сочат данните на агенцията. Цените в най-големия ни зимен курорт бележат ръст спрямо средната цена за 2015 г. с около 5%. Топ дестинация за българите обаче си остава Боровец, където родните купувачи са 90 на сто от всички.

Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт – средната цена за първото тримесечие на база реални сделки е 585 евро/кв.м. За първи път от доста време цената спада под 600 евро/кв.м. и това отчасти обяснява засилването на интереса. Към момента предлагането е добро, а интерес освен към топ комплексите в Боровец има и към имоти в съседните села. В Пампорово средната цена за първото тримесечие е 400 евро/кв.м., но при доста слаб интерес.

Руските купувачи все още не са се завърнали на Черноморието, но активността им се компенсира донякъде от българи и чужденци от други националности, твърдят от компанията. Руснаците, които проявяват интерес, се насочват предимно към по-евтини имоти, а решенията за покупка са отложени във времето, посочват от компанията.

Събужда се и пазарът на имоти в Слънчев бряг. Интерес има както от страна на българи, както и на чужденци - испанци, италианци, сърби, украинци, британци.

Средната цена, на която се сключваха сделки в Слънчев бряг през първите месеци на годината, е 520 евро/кв.м. – спад от нивата около 600 евро/кв.м., на които се бяха задържали цените през 2015 г., отчита агенцията. Общата покупна цена на апартаментите в курорта през изминалите месеци е около 27 700 евро, като се забелязва свиване на бюджетите от нивата около 35 хил. евро.

Отчита се засилване на интереса към курортите на юг от Бургас и най-вече към Лозенец и Созопол. Те се оформят като предпочитани дестинации за хората, които търсят ваканционни имоти от по-висок клас.

Вижте нашите имоти в ски курортите

Вижте нашите оферти от морските курорти

Вижте нашите оферти от Гърция


  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Изпратете запитване