Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

За година жилищата в София поскъпнаха с 6%

2015-10-16   |  www.capital.bg, 15.10.2015

Пазарът на жилищни имоти в София се възстановява, като броят на сключените сделки се е увеличил с 20% на годишна база за изминалите девет месеца, сочат данните на Агенция по вписванията.

От консултантската компания Bulgarian Properties посочват, че средната цена с жилища в столицата за деветмесечието е достигнала 781 евро/ кв.м при 738 евро/ кв.м за същия период на 2014 г.

Според данните на агенцията освен че се сключват на по-високи цени, сделките се случват и значително по-бързо. Средният срок за продажба на имоти в София се e скъсил почти двойно през последната година и пазарът е значително по-ликвиден, заключват от Bulgarian Properties.

Динамичен период

По данни на имотната агенция през третото тримесечие на годината средната цена на продадените апартаменти в София e 794 евро/кв.м. Нарастването на цените на имотите в София е 6% на годишна база и 1.8% спрямо предходното тримесечие. Данните на агенцията сочат още, че средната обща цена на закупените апартаменти в София за периода юли – септември е 66 500 евро.

За разлика от предходното тримесечие през третото най-много сделки са сключени с двустайни апартаменти. По данни на Bulgarian Properties те са съставлявали около 60% от продадените имоти. "Прави впечатление, че търсенето и запитванията на купувачите са насочени основно към тристайни апартаменти, но до реални сделки през изминалите месеци се е стигало по-често с по-малки жилища на цени между 40 000 и 60 000 евро", посочва изпълнителният директор на агенцията Полина Стойкова.

Според нея в условията на стабилен пазар банките все повече се конкурират помежду си и предлагат изгодни условия за жилищни кредити – от една страна, с по-ниски лихвени проценти, които вече са твърдо под 6%, а от друга – с подобрени срокове и условия за кандидатстване.

В центъра на търсенето

Най-търсените жилища са тухлените, разположени между втория и четвъртия етаж, коментират консултантите. Средната площ на закупените апартаменти е 80 кв.м. През изминалите месеци купувачите по-често са се спирали на имоти с отопление на електричество – над 60% от закупените жилища, а останалите са на ТЕЦ.

Най-търсени са имотите в централната и южната част на града. Силен интерес има и към в кварталите, разположени в полите на Витоша и в "Младост". Най-скъпо за поредно тримесечие се продават имотите в центъра и в "Лозенец" - на около 1100-1200 евро/кв.м.

Вижте всички наши имоти в София за продажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване