Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Bulgarian Properties за Капитал: Средната цена на жилище в София вече е над 1000 евро/кв.м

2018-02-05   |  capital.bg

През последното тримесечие на 2017 г. e имало пореден ръст в средната цена на жилищата в София, показват данните на агенция Bulgarian Properties. За периода от април до октомври миналата година сделки за покупка на имот са сключвани средно за 1060 евро/кв.м, като в края на годината агенцията отчита покачване до 1095 евро/кв.м. Средната покупна цена на жилищата в София е 98 780 евро, а средногодишната цена за жилищен имот възлиза на 1050 евро/кв.м, или с 16% повече от 2016 г., според статистиката на Bulgarian Properties.

Повече кредити и двустайни апартаменти

От агенцията определят като основни фактори за оживлението на пазара за имоти в София "ръстът на доходите, ниска безработица, достъпно банково финансиране и цялостното усещане за по-голяма сигурност в доходите". С 38% са нараснали сделките за покупка с помощта на заем, за което благоприятстват ниските лихви по жилищните кредити, а направените отстъпки са средно в размер на 1% от офертната цена. Най-много продажби в края на година са реализирани за двустайни и тристайни апартаменти, съответно 60% и 30% от всички сделки на агенцията.

По райони

Най-скъпите жилища в края на годината са продадени в централната част на София и "Лозенец" на база сключени сделки от Bulgarian Properties. Заедно с "Изгрев" "Изток" и някои южни квартали там се запазват най-високите цени (виж графиката). Междувременно най-много апартаменти са продадени в "Кръстова вада", "Студентски град" и "Витоша". Агенцията регистрира засилено търсене на двустайни апартаменти в жк "Младост 4" през последните месеци на годината, но при ограниченото предлагане повечето купувачи изчакват по-добре предлагане.

По данни на НСИ от януари до октомври в София са издадени 636 разрешения за строеж на жилищни сгради, което е с 26.5% повече от същия период предходната година. Увеличеното предлагане на ново строителство ще спомогне за задоволяване на наличното търсене и така пазарът ще се уравновеси, смятат от агенцията. Тяхната прогноза е за активен пазар и през тази година с очакван ръст до 10% на цените в столицата.

Вижте нашите топ оферти ново строителство в София

Обявете имот за продажба с нас!


  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване